המתיחות נמשכת: "טורקיה סגרה את שגרירות הולנד"
הולנד התנגדה ששר החוץ הטורקי ינאם לקראת משאל העם של ארדואן - ומאז המשבר רק מחריף. במשרד החוץ באנקרה אמרו שהשגרירות והקונסוליה של הולנד נסגרו מסיבות ביטחוניות, ושהשגריר "אינו רצוי כרגע". שרת המשפחה הטורקית הגיעה לרוטרדם, שם חיכו לה מהגרים טורקים שהפגינו בסופו של יום סוער. היא נעצרה ותוחזר לגבול גרמניה
בסופו של יום סוער ביחסי הולנד וטורקיה הודיעו אמש (שבת) גורמים במשרד החוץ באנקרה כי טורקיה סגרה, "מסיבות ביטחוניות", את השגרירות והקונסוליה של הולנד. הם אמרו שטורקיה סגרה גם את המעונות של השגריר ההולנדי, ממלא מקומו והקונסול הכללי. משרד החוץ הטורקי הודיע כי הוא לא מעוניין שהשגריר ההולנדי, שנמצא כרגע בחופשה, ישוב לאנקרה בתקופה הקרובה.
"הסברנו לעמיתינו שההחלטה הקשה שהתקבלה נגד טורקיה והקהילה הטורקית-הולנדית תגרום לבעיות דיפלומטיות, פוליטיות, וכלכליות קשות", נמסר בהודעת משרד החוץ. מפגינים התאספו אמש מחוץ לקונסוליה ההולנדית באיסטנבול וקראו בין השאר "אירופה ברברית" ו"הדיקטטורה ההולנדית תשלם".
בינתיים בהולנד דיווח הערוץ ההולנדי NOS כי שרת המשפחה הטורקית הגיעה לרוטרדם, למורת רוחה של הממשלה ההולנדית. השרה הגיעה במכונית מגרמניה, לאחר שהולנד אסרה על נחיתת שר החוץ הטורקי.
לפי NOS השוטרים ההולנדים לא אפשרו לשיירה של פטמה בטול סיאן קאיה להיכנס למתחם הקונסוליה הטורקית ברוטרדם, שאליו הגיעו אמש מאות מפגינים טורקים למחות נגד ממשלת הולנד. בתמונה שפרסם NOS נראים שוטרים הולנדים מקיפים את רכב השרה ברוטרדם, שצייצה בטוויטר כי חסמו את דרכה כ-30 מטרים מהכניסה לקונסוליה. המשטרה ברוטרדם עצרה את השרה כדי למנוע ממנה לנאום בהפגנת תמיכה בנשיא ארדואן בעיר. על פי רשת RTL קאיה הוכרזה כ"זרה בלתי רצויה" והיא תלווה בחזרה לגבול גרמניה. קאיה התייחסה לכך בחשבון הטוויטר שלה וכתבה: "זה מעשה הרומס כל ערך דמוקרטי ואנושי, כל העולם צריך לפעול נגד המעשה הפשיסטי הזה".
ראש ממשלת טורקיה, בינאלי יילדרים, אמר כי מדינתו תגיב בחוזקה לעובדה שהולנד לא נתנה לשרים הטורקים לפנות לאזרחים הטורקים במדינה. בהצהרה שפרסם הפציר יילדרים בטורקים המתגוררים באירופה להישאר רגועים ולהצביע במשאל העם בעוד כחודש. יילדרים כתב: "תהיה תגובה חזקה נגד היחס הבלתי מתקבל על הדעת כלפי טורקיה ושריה".
הולנד, נזכיר, אסרה אתמול על מבלוט צ'בושולו להגיע לרוטרדם ולהשתתף בעצרת שנועדה לעודד טורקים שחיים בהולנד להצביע במשאל העם בחודש הבא. המשאל, ביוזמת הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, הוא על רפורמות שנועדו להרחיב את סמכויותיו ולהפוך למעשה את טורקיה למדינה שבה יש שלטון נשיאותי.
במערב אירופה החליטו שלא לשתף פעולה עם הקמפיין של ממשלת טורקיה. מאז ניסיון ההפיכה שכשל ביולי היבשת מבקרת בחריפות את שלטון ארדואן, שעצר המונים ודיכא את חופש הביטוי והעיתונות. בינתיים נחת צ'בושולו בצרפת, ומחר הוא אמור לנאום בעצרת בעיר מץ.
עוד לפני הולנד אסרה גרמניה על בכירים טורקים לנאום בפני מהגרים בשטחה. ארדואן, שמחזר גם אחר קולות המהגרים הטורקים (בעיקר בגרמניה ובהולנד), זעם והשווה את גרמניה הנוכחית לגרמניה הנאצית. גם נגד הולנד התבטא ארדואן ברוח דומה, ואמר כי "ההולנדים הם שרידים של הנאצים ופשיסטים". בעקבות האיסור על נחיתת השר הודיעה התקשורת הממלכתית בטורקיה כי שרת המשפחה תגיע לרוטרדם - דרך היבשה.
ראש ממשלת טורקיה בינאלי יילדירים תקף אתמול את ההתנגדות באירופה להשתתפות של שרים טורקים בעצרות לקראת משאל העם. "הם אוסרים על השרים והמחוקקים שלנו שנוסעים לשם לפגוש אזרחים שחיים בחו"ל. הם יוצרים מכשולים. היי אירופה, בבקשה אל תתערבי בעניינים הפנימיים של טורקיה ובפוליטיקה שלה, ואל תבחרי צד", אמר ראש הממשלה הטורקי.
וברביעי: ההולנדים הולכים לקלפי
המשבר ביחסי הולנד וטורקיה, שתיהן חברות נאט"ו, מגיע לקראת הבחירות לפרלמנט ביום רביעי. בקמפיין הבחירות בלטה שאלת הזהות של ההולנדים על רקע נושא המהגרים המוסלמים, ומנהיג הימין הקיצוני חירט וילדרס, שידוע בהתנגדותו הנחרצת למהגרים מוסלמים, זכה להובלה בסקרים. מנגד ניסה ראש הממשלה מארק רוטה לקחת קולות מווילדרס, והתבטא נגד מהגרים שלא רוצים להשתלב בהולנד.
אתמול, אחרי שווילדרס האשים את הממשלה בתגובה נרפית לטורקיה, הוא התעקש שהלחץ של מפלגתו הוא זה שעשה את ההבדל. "נהדר! בזכות הלחץ הכבד של 'המפלגה למען החירות' כמה ימים לפני הבחירות, הממשלה שלנו לא אפשרה לשר טורקי לנחות כאן!", צייץ בטוויטר. ראש הממשלה רוטה אמר כי התבטאותו של ארדואן, שהשווה את הולנד לגרמניה הנאצית, "מטורפת". רוטה הוסיף: "אני מבין שהם כועסים, אבל זה כמובן היה לחלוטין לא במקום".
ממשלת הולנד מסרה כי היא לא מתנגדת לפגישות בהולנד שיעניקו מידע על משאל העם בטורקיה, "אך הפגישות האלה לא צריכות להוסיף למתח בחברה שלנו ולכן כל מי שרוצה לערוך פגישה צריך לציית להנחיות של הרשויות כדי לשמור על הביטחון והסדר הציבורי". לפי הממשלה, ממשלת טורקיה "לא רוצה לכבד את החוקים בעניין זה".