בקשה לייצוגית נגד דמי ההרשמה במחיר למשתכן
לבית המשפט המחוזי בי-ם הוגשה בקשה לתביעה ייצוגית נגד המדינה, בטענה שדמי ההרשמה לתכנית "מחיר למשתכן" לא חוקיים. "המדינה גובה מאות שקלים עבור הליך פשוט אשר יכול להתבצע בהרשמה דיגיטלית באתר המשרד", טוענים המגישים. גובה הפיצוי המבוקש: כ-17 מיליון שקל
לבית המשפט המחוזי בירושלים הוגשה לפני כשבוע בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד מדינת ישראל, משרד הבינוי והשיכון ומשרד האוצר - בטענה שדמי ההרשמה והנפקת תעודות הזכאות להשתתפות בתוכניות "מחיר למשתכן" ו"מחיר מטרה" נגבים שלא כדין.
לצפייה בבקשה המלאה - לחצו כאן
"במקום לבצע את הנפקת התעודות בעצמה, מפנה המדינה את הזוגות הצעירים למיקור חוץ בחברות כמו אלונים, מילגם ועמידר", נכתב בבקשה. "יש לראות בתשלום המשולם להן כאילו שולם ישירות לאוצר המדינה. בהתאם לתנאי המכרז, במקום שהמדינה תבצע את הנפקת תעודות הזכאות עושות זאת החברות - והכסף נגבה ישירות מהציבור". את בקשת התביעה הגיש עו"ד אסף פינק, המתמחה בהגשת תביעות ייצוגיות.
הנפקת תעודת זכאות מטעם משרד הבינוי והשיכון היא אחד מתנאי הבסיס להשתתפות בהגרלות במסגרת התוכנית. ההנפקה נעשית באמצעות אחת מחברות החוץ שהוסמכו במסגרת מכרז ממשלתי - ועלות ההנפקה עומדת על 240 שקל. סכום הפיצוי המבוקש בתביעה עומד על 16,711,920 שקל - תוצאת מכפלת דמי ההרשמה במספר הנרשמים להגרלות עד כה.
"גבייה זו מתבצעת ללא הסמכה כדין - כלומר אין חוק או תקנה אשר מאפשר למדינה לגבות את הסכום הזה. לעומת זאת, המדינה איננה רשאית לגבות סכומי כסף של מס או אגרה ללא הסמכה בחוק (לדוגמא אגרת רישוי רכב וכדומה)", נטען בבקשה.
"מאות שקלים עבור הרשמה דיגיטלית באתר המשרד"
"לא רק שאין הסמכה בדין לביצוע התשלום - אלא שמדובר בתעודה אשר ברוב המקרים ניתן להוציא באופן עצמאי באמצעות אתר משרד הבינוי והשיכון, הנפקה שגם היא בתשלום של 240 שקל", מסביר פינק. "לא מדובר בפעולה מסובכת הדורשת הוצאות משמעותיות מהמדינה או מהחברות שמנפיקות אותה".
לפי נתוני משרד הבינוי והשיכון, נכון לאוקטובר 2016 נרשמו 69,633 משקי בית זכאים במסלול מחיר למשתכן לבדו - ויתכן וקיימים זכאים נוספים במסלולים מקבילים.
"מדובר בעשרות מיליוני שקלים שנגבו מהציבור שלא כדין, תוך פיתוח תקוות שווא לזכייה בדירה בעתיד הקרוב - דבר שכידוע איננו נכון. המדינה לא משווקת יותר ממספר אלפים בודד של דירות מדי שנה", מוסיף פינק. "אנו רואים פעם אחר פעם כי המדינה מפריטה את השירותים החיוניים אותם היא חייבת לתת לאזרחיה - ומרשה לעצמה לגבות מהציבור אגרה מבלי שקיבלה הסמכה חוקית כלשהי לכך".
התובעים פנו למדינה בדרישה להפסיק את הגבייה - אך המדינה טענה, בתגובתו של עו"ד יאיר לנג מטעם משרד הבינוי והשיכון, אשר הוגשה בספטמבר 2016, כי גביית התשלום בעבור השירות אינה מהווה מס, אגרה או תשלום חובה אחר - כי אם "מחיר" אשר נקבע כדין, ללא צורך בהסמכה חוקית.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "התשלום מהנרשמים נגבה כדין. תגובת המשרד המפורטת ונימוקיה ימסרו במסגרת ההליך המשפטי".
ממשרד האוצר טרם נמסרה תגובה.