טורקיה: הולנד פעלה בניגוד לחוק הבינלאומי, שתתנצל בכתב
משרד החוץ הטורקי זימן את ראש הנציגות ההולנדית לשיחת נזיפה והעביר לו שני מכתבי מחאה - אחד נגד מניעת כניסתם של שני שרים טורקיים ושני נגד האלימות של משטרת רוטרדם נגד תומכי ארדואן שהניפו דגלי טורקיה
המשבר הולך ומחריף: טורקיה זימנה את ראש הנציגות ההולנדית לשיחה באנקרה כדי למחות על המעצר של שרה טורקייה בהולנד ועל "שימוש לא פרופורציונלי בכוח" של המשטרה ההולנדית כלפי תומכיו של הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן בעיר רוטרדם. כך מסרו היום (יום ב') מקורות במשרד החוץ הטורקי. הולנד מצדה קראה לאזרחיה ששוהים בטורקיה לנהוג בזהירות על רקע המשבר החריף בין שתי המדינות.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
טורקיה נגד אירופה - ולהיפך / פרשנות
גורמים במשרד החוץ באנקרה מסרו שהבכיר הדיפלומטי ההולנדי דאן פדו האוסינחה נקרא היום לשיחה במשרד החוץ הטורקי וקיבל לידיו שני מכתבי מחאה רשמיים.
הולנד מנעה אתמול את כניסתם למדינה של שני שרים טורקים שעמדו להשתתף בעצרות בנוכחות אלפי מהגרים טורקים החיים בהולנד ולשכנע את המהגרים להצביע במשאל העם שייערך בטורקיה בחודש הבא בעד ההצעה לשנות את החוקה ולעבור למשטר נשיאותי. צעד כזה יבצר עוד יותר את שלטונו של ארדואן. השרה הטורקית לענייני משפחה לוותה מחוץ להולנד ואילו שר החוץ הטורקי לא קיבל אישור לנחות בהולנד.
נשיא טורקיה ארדואן הבטיח לנקום בהולנד על צעדיה נגד אנשי הממשל הטורקיים ואמר ש"הנאצים עדיין חי במערב" וכינה את הולנד "רפובליקת בננות". ראש הממשלה ההולנדי, מארק רוטה, אמר כי דבריו של ארדואן "בלתי מתקבלים על הדעת" וכי "אם טורקיה תמשיך במתקפותיה - הולנד תשקול להגיב".
במכתב המחאה הראשון שהעבירה טורקיה להולנד היא טענה שהולנד פעלה בניגוד למשפט הבינלאומי ולאמנת ז'נבה כשהפרה את החסינות של שרי הממשלה הטורקיים ומנעה את כניסתם. אנקרה דרשה מהרשויות ההולנדיות התנצלות בכתב והוסיפה שהיא שומרת לעצמה את הזכות לדרוש פיצויים.
במכתב המחאה השני טענה טורקיה שהמשטרה בעיר רוטרדם נהגה באופן לא פרופורציונלי כלפי מפגינים טורקיים ודרשה מהרשויות בהולנד לפתוח בחקירה של התנהגות המשטרה המקומית. המשטרה ההולנדית השתמשה בכלבים ובזרנוקי מים כדי לפזר אתמול מאות מפגינים שנופפו בדגלי טורקיה מחוץ לקונסוליה הטורקית ברוטרדם. כמה מפגינים השליכו בקבוקים ואבנים לעבר המבנה וכמה מהם הוכו על ידי המשטרה באלות. כך סיפר עד ראייה לסוכנות הידיעות רויטרס.
המחאה פרצה לאחר שהולנד אסרה את כניסתם למדינה של שני השרים הטורקים והשתתפותם בעצרת ברוטרדם. כחצי מיליון מהגרים טורקים וילדיהם חיים בהולנד, ורובם בעלי אזרחות כפולה. לכן הם יכולים להצביע בשתי המדינות וארדואן רוצה שהם יצביעו בעד המעבר למשטר נשיאותי בטורקיה.