הדור האבוד: השנה הכי איומה של ילדי סוריה
לא לומדים, מגויסים ללחימה, נעקרים מבתיהם, נפצעים ונהרגים בהפצצות וסובלים מטראומות: דו"ח של יוניסף מציג את מצבם העגום של הילדים בסוריה, ש-2016 הייתה השנה הכי קשה שלהם מאז פרוץ המלחמה ב-2011
קרן החירום הבינלאומית של האומות המאוחדות לילדים (יוניסף) פרסמה היום (יום ב') דו"ח לפיו שנת 2016 הייתה השנה האיומה ביותר לילדים הסורים מאז פרוץ מלחמת האזרחים במדינה הערבית במרס 2011 עם לפחות 652 ילדים הרוגים.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
לפי הסוכנות של האו"ם לא הייתה שום הפוגה בהתקפות על בתי ספר, בתי חולים, גני משחקים, פארקים ובתים בשעה שכוחות משטרו של בשאר אסד, המורדים ובעלי בריתם התעלמו בצורה בוטה מדיני המלחמה.
הדו"ח של יוניסף פורסם ערב יום השנה השישי למלחמת האזרחים הסורית, שהחלה כהתקוממות עממית נגד משטר אסד כחלק ממהפכות "האביב הערבי", והידרדה לכדי עימות צבאי בין כוחות המשטר ובעלי בריתו לבין ארגוני מורדים שונים ובעלי בריתם.
"עשרות ילדים מתים ממחלות שניתן היה למנוע אותן"
הילדים הסורים היו הקורבנות הראשונים של פעולות הדיכוי של המשטר. ב-15 במרס, 2011, פרצה הפגנה קטנה בבירה דמשק ושלושה ימים לאחר מכן צעדו תושבי העיר דרעא ודרשו את שחרורם של תלמידים צעירים שנעצרו בגין כתיבת סיסמאות נגד הממשלה על קירות בית הספר שלהם. התלמידים עברו עינויים במעצר.
הדו"ח של יוניסף הזהיר כי הדור הצעיר של סוריה מתמודד עם פגיעה בטיפול הרפואי, עבודת ילדים, נישואים מוקדמים והשתתפות בלחימה. כמו כן, עשרות ילדים מתים ממחלות שאפשר היה למנוע אותן. דו"ח של ארגון Save the Children קבע בשבוע שעבר כי הילדים הסורים סובלים מ"לחץ קטלני" ורבים מהם מנסים לפגוע בעצמם ולהתאבד בשל הסבל שחוו בשנות המלחמה. הארגון דיווח כי ילדים אינם חשים בטוחים בבית הספר, ומפתחים בעיות דיבור ואי שליטה בסוגרים. לפי הדו"ח, חלק מהילדים אף מאבדים את היכולת לדבר.
הילדים שהתראיינו לארגון אמרו כי הסיבה העיקרית ללחץ הנפשי שממנו הם סובלים היא ההפגזות וההפצצות העקביות לאורך המלחמה. במהלך מלחמת האזרחים הופצצו והופגזו בתי ספר ובתי חולים כדבר שבשגרה, וכך נהרסו דווקא רבים מאותם מוסדות שאמורים לסייע לילדים מוכי טראומה.
מאות ילדים-חיילים גויסו על ידי ארגונים חמושים ב-2016
יוניסף מסר כי השימוש בילדים-חיילים נמצא בעלייה בסוריה. לפי הדו"ח של הסוכנות, 851 ילדים סורים לפחות גויסו בשנה שעברה על ידי ארגונים חמושים - פי שניים מהנתון שנרשם ב-2015.
עוד נכתב בדו"ח שילדים ברחבי סוריה מסתכנים בפגיעה חמורה כשהם משחקים ליד מוקשים ופצצות מצרר. באזורים שנשלטים על ידי המורדים קיים קושי לפנות את המוקשים משום שלמומחים בתחום אין אפשרות להגיע אליהם.
בינתיים, מועצת הפליטים הנורבגית (NRC) מסרה ש-13.5 מיליון סורים חיים בתנאים קשים ביותר וזקוקים לסיוע. מחצית מהם הם אנשים שנעקרו מבתיהם ועזבו את המדינה. כחמישה מיליון מהפליטים הסורים חיים במדינות שכנות בתנאים שרק הולכים ומידרדרים.
"במהלך השנה האחרונה בסוריה, כל הצדדים שמעורבים בסכסוך חסמו אספקת סיוע חיוני ומיליוני הפכו עניים יותר, רעבים יותר ומבודדים יותר מעזרה ומהעולם", מסר מנהל ארגון NRC במזרח התיכון קארסטן האנסן.
ארגון NRC מסר שכל הצדדים בסכסוך ממשיכים להשתמש במצור ובהרעבה ככלי מלחמה. כחמישה מיליון בני אדם נותרו לכודים באזורים הנצורים, שאין להם גישה לסיוע הומניטרי מתמשך.