אלימות נגד ילדים במעונות היום: "כל שבוע יש תלונה"
הוועדה לזכויות הילד בכנסת דנה במקרי אלימות שתועדו, בין היתר בתחקיר "ידיעות אחרונות" כלפי ילדים במעונות היום ובגנים. אם לילד בן 3 סיפרה: "הוא חזר עם שטפי דם ושבר בלחי לפני חודשיים והוא בבית והגננת עובדת". ח"כ שאשא ביטון: "נפעל לחייב התקנת מצלמות"
"לא עובר שבוע ללא תלונה על אלימות כלפי ילדים עד גיל 3", כך אמרה היום (ג') מנכ"לית המועצה לשלום הילד, ורד וינדמן, במהלך דיון בוועדה לזכויות הילד של הכנסת שעסק באלימות אנשי צוות כלפי ילדים במעונות ובגנים.
הדיון התקיים על רקע התחקיר שפורסם ב"ידיעות אחרונות" שהציג תיעודים של מקרי אלימות במעונות ובגנים שונים ברחבי הארץ. ס', אם לילד בן 3, סיפרה בדיון כי לאחר שבנה הותקף בגן באלימות על ידי הגננת, לא ננקטו נגדה צעדים.
"הילד חזר לפני חודשיים עם שטפי דם בפנים ושבר לחי מצד שמאל. הגננת לא התקשרה לומר לי 'בואי הילד פצוע' ולא הזמינו ניידת מד"א. הגננת עדיין בגן והילד בבית. תגידי לי את אם זה נראה לך נורמלי. הילד בטראומה, כל לילה מתעורר בצעקות 'היא שברה לי את הפנים, היא דחפה אותי לכיורים. הוא לא מוכן להיכנס לגן", שחזרה האם בכאב רב.
אם לילדה אחרת סיפרה בדיון כי אנשי הצוות קיללו את בתה בגן שבו היא שוהה. "לנו ההורים לא נותר אלא להיות פליליים. המשטרה לא נותנת לנו מענה והפרקליטות לא נותנת מענה. הדבר היחיד שנותר לנו הוא להיות פלילים, לשים מצלמות בניגוד לחוק".
וינדמן זעמה בדיון ואמרה: "בשביל לפתוח קיוסק במדינה צריך רישיון. בשביל לפתוח מסגרת של ילדים שלא יכולים לדבר, שקל מאוד לפגוע בהם, שזה השלב ההתפתחותי הקריטי ביותר וטראומה בלתי הפיכה, לילדים האלה אין רישוי, אין סטנדרטים ואין פיקוח". וינדמן קראה לשר הרווחה חיים כץ לתמוך בקידום חקיקה לרישוי ופיקוח על מעונות וגנים לילדים עד גיל 3.
יו"ר הוועדה, ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו), אמרה במהלך הדיון: "אין מנוס מקידום הצעת החוק לחיוב התקנת מצלמות בגנים ובמעונות. הפתרון ייתן מענה להורים שמזמן איבדו את אמונם במערכת ולצורך שלהם להגן על ילדיהם כשאלו שוהים במסגרות השונות. יתרה מכך, פתרון זה ישמש גם ככלי עבור הגננות והמטפלות כדי להגן על עצמן במקרים של תלונות שווא. ביטחון ילדינו אינו הפקר והוא עולה על הצורך שבשמירה על הפרטיות שלהם ושל הגננות והמטפלות".
ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) סיפר שבהיותו ראש עיריית דימונה, הוצבו במוסדות עירו מצלמות שמהוות לדבריו פתרון ראוי. עם זאת, הוסיף כהן כי "במקביל, אין מנוס מפיקוח על כוח האדם שנקלט במעונות. היום, כל אחד יכול להתקבל וההורים הם המפקחים. המדינה הסירה אחריות".
ד"ר חיים ויסמונסקי, נציג פרקליטות המדינה בדיון, אמר כי "הפרקליטות רואה בחומרה רבה את התיקים האלה, אף אחד לא מקל ראש". עם זאת, העלה ויסמונסקי את השאלה המשפטית במקרה שהורה שם מכשיר הקלטה ומצלמה בניגוד לחוק.
"זו האזנת סתר וזה פרטיות. בצילום יש הגנות, בהקלטת סתר אין הגנה. הקמנו צוות פנימי בעניין הזה ואנחנו עתידים להוציא הנחיה איך מתייחסים לדבר הזה. מבינים שהקלטה מפענחת הרבה תיקים, אך גם אם תהיה הסכמה של ההורה, צריך הסכמה של הגננת. מקרה של הקלטה בניגוד לחוק זה פשע שדינו עד חמש שנות מאסר", הסביר נציג הפרקליטות.