סוף המשבר: הסכם שכר לעובדי משרד החוץ
האוצר וההסתדרות הגיעו להסכמת להסדרת שכרם של דיפלומטים בשירות החוץ של המדינה. המודל כולל בין היתר מנגנון של התאמה ליוקר המחייה במדינות השירות ועידוד שירות במדינות מורכבות. במקביל להסכמות בדבר מודל השכר, נסללה הדרך לרפורמה במס החל על שכר המשרתים בחו"ל ותחיל עליהם את כללי המס הנהוגים לגבי עובדים בישראל
הסתיים המשבר במשרד החוץ: האוצר וההסתדרות הגיעו להסכמות להסדרת מבנה שכרם של הדיפלומטים בשירות החוץ ובנציגויות ישראל בחו"ל ומודל עדכונו. במהלך הלילה נוהל מו"מ בהובלת הממונה על השכר במשרד האוצר, ערן יעקב, ויו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, ובשיתוף עם ועד עובדי משרד החוץ בראשות חנן גודר.
בשנת 2014 הצדדים הגיעו להבנות עקרוניות בנוגע ללוחות זמנים לאימוץ מנגנון שכר, אך בשל חילוקי דעות בנוגע לאופן יישומו, המודל החדש טרם הופעל.
ההסכמות שהושגו היום מייצרות לראשונה מנגנון לעדכון גובה השכר בהתאם ליוקר המחיה במדינות השירות ולמאפייני רמת החיים בה. כחלק ממבנה השכר החדש, נקבע כי השכר בדרגה הנמוכה ביותר יעמוד על 18 אלף שקל, ואליו יתווספו תוספת ותק בשיעור 0.32% לכל שנת שירות ותוספת של 8% לשכר לכל דרגה. שכר השליחים בחו"ל ייקבע באמצעות המרת השכר האחיד ליוקר המחיה בכל מדינת שירות.
המודל המוצע מביא בחשבון את מבנה התא המשפחתי של השליח ומשקף גם את מאפייני השירות במדינת היעד על מנת לעודד שירות בארצות הנחשבות לקשות שירות. בהתאם להבנות בין הצדדים, המודל יעודכן באופן סדיר באמצעות נתונים עדכניים שיתקבלו מחברת ייעוץ בינלאומית.
ההסכם החדש קבע גם מסגרת תקציב בגובה מיליון שקל לצורך מנגנון לשיפור הפנסיה לעובדים במסלול פנסיה צוברת.
שיפור בשכר הנטו של העובדים
בד בבד, ולצד ההסכמות שאפשרו לסיים את המשבר, בימים אלו נרקמת הרפורמה במס שתסדיר את כללי המס החלים על המשרתים בחו"ל ותחיל עליהם את אותם כללי מס שחלים על העובדים בישראל.ההסכמות צפויות לשפר את שכר הנטו של שליחי משרד החוץ. כמו כן הוסכם על תקופת מעבר בה תובטח תוספת שכר אישית במקומות בהם הדבר נדרש כתוצאה מהמעבר למודל השכר החדש ותיקון כללי המס. ההסכם יחול מתחילת שנת 2017.
הממונה על השכר במשרד האוצר, ערן יעקב, אמר: "לראשונה גובש מודל מקצועי לקביעת שכרם של השליחים המשרתים בחו"ל ומתמודד עם המורכבויות הרבות בקביעת שכר במעל 100 נציגויות בעולם. המודל יסייע למשרד החוץ ולגייס עובדים מוכשרים ולאייש משרות בשירות הדיפלומטי לרבות במדינות שהשירות בהן מורכב. כולי תקווה שהסיכום יביא תועלת רבה ויסייע להצלחת משימותיה הבינ"ל של מדינת ישראל".
ניסנקורן אמר: "העובדות והעובדים שמקדישים את חייהם לייצוג המדינה בזירה הבינלאומית, תוך הקרבה אישית משמעותית, ראויים לתגמול הולם עבור שליחותם. ההסכם מעגן מנגנון עדכון מודרני, שמציב את ישראל בשורה אחת עם מדינות מפותחות אחרות ביחס לשכר דיפלומטים. אני רוצה להודות מקרב לב לממונה על השכר, ערן יעקב, על כך שפעל בשיתוף פעולה מתוך הכרה בחשיבות תרומתם של השליחים. ברכות שלוחות גם לחברי ועד עובדי משרד החוץ, בראשות חנן גודר".
יו"ר ועד עובדי משרד החוץ, חנן גודר, אמר: "הלילה הצלחנו לעצור עוול של שנים בשיתוף עם ההסתדרות ולעצור את שחיקת השכר הבלתי נסבלת של עובדי שירות החוץ. אנו שמחים שגם באוצר הבינו כי המציאות שנוצרה מסכנת את שירות החוץ ופוגעת בשליחותם של הדיפלומטים הישראלים. זו היא אבן דרך ראשונה במאבק על שיפור תנאיהם של מי שעוסקים לילות כימים בשמירה על האינטרסים הלאומיים של מדינת ישראל. מציאות בה עובדי שירות החוץ נדרשו לממן את שירותם מכיסם הפרטי היא בלתי נסבלת ואני מקווה כי הסכם זה יצמצם את הפגיעה במשרד החוץ שקריסתו היא פגיעה בביטחון הלאומי. אני מבקש להודות ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ולמנכ"ל משרד החוץ יובל רותם על המעורבות בקידום ההסכם".
בניין משרד החוץ בירושלים
צילום: גיא אסיאג
מומלצים