תעלומת העצם המשונה CFBDSIR 2149-0403 בחלל
חוקרים סברו כי מדובר בכוכב הלכת התועה הקרוב ביותר שנמצא לכדור הארץ, אך מחקר חדש טוען כי העצם המשונה אינו כוכב לכת
אף שמרבית כוכבי הלכת חגים סביב כוכב מארח, בשנים האחרונות מוצאים חוקרים יותר ויותר כוכבי לכת תועים - שהם או כוכבי לכת שנפלטו מהמערכת הכוכבית שלהם, או שמעולם לא היו שייכים לאחת וכעת פשוט נעים ברחבי הגלקסיה.
כש- CFBDSIR 2149-0403 אותר לראשונה, חוקרים האמינו כי מדובר בכוכב הלכת התועה הקרוב ביותר שנמצא - במרחק של כ-100 שנות אור. פעמים רבות קשה להבחין אם מדובר בכוכב לכת או בננס חום - גוף תת-כוכבי שכבד יותר מכוכבי הלכת הידועים לנו אך קל יותר מהכוכבים הקלים ביותר, ומסתו קטנה מכדי לקיים בליבתו היתוך גרעיני. אך בהתבסס על מה שהחוקרים ידעו לומר על CFBDSIR 2149-0403 בזמנו הוא שמסתו גדולה פי ארבעה עד שבעה מצדק.
כמו כן נטען כי כוכב הלכת התועה, לכאורה, ככל הנראה נע כחלק ממערכת AB בדג זהב – קבוצת עצמים שסובבים סביב הגלקסיה שלנו והם בעלי גיל דומה. מסיבה זו הניחו החוקרים כי גילו של העצם הוא בין 120-50 מיליון שנה. הבעיה היחידה הייתה שההגדרה "כוכב לכת תועה" הייתה מבוססת רק על תצפיות בודדות וראשוניות.
הקהילה המדעית לא מיהרה לקבל את המסקנות, וצוות מחקר צרפתי המשיך בתצפיות גם בשנים האחרונות בעזרת כמה טלסקופים בעלי אורכי גל שונים. התצפיות הללו הוכיחו שאותו עצם משונה בחלל הוא אף מוזר יותר ממה שחשבו תחילה.
ראשית, לפי המחקר שפורסם באתר arXiv.org ועל פי התצפיות החדשות, החוקרים הגיעו למסקנה כי CFBDSIR 2149-0403 כלל לא יכול להיות חלק ממערכת AB בדג זהב. הגילוי הזה אמנם מעניק מידע חדש על העצם השמימי, אך מבטל את הערכת גילו של העצם.