הבוקר: שביתות בבתי ספר ובמערכת הבריאות בגלל אלימות נגד עובדי ציבור
הלימודים מושבתים בתיכונים ובחטיבות הביניים עד 10:00 במחאה על האלימות במערכת החינוך. שביתות גם במערכת הבריאות והרווחה במחאה על אלימות נגד עובדי ציבור שהגיעה לשיא ברצח האחות טובה קררו בחולון. בית המשפט האריך את מעצרו של החשוד ברצח, אשר פרג'
הלימודים בתיכונים ובחלק מחטיבות הביניים מושבתים הבוקר (יום ד') מ-8:00 עד 10:00 במחאה על ריבוי מעשי האלימות במערכת החינוך. שביתה זו מצטרפת לשורת שביתות במערכת הבריאות ובמערכת הרווחה במחאה על האלימות נגד עובדי ציבור שהגיעה אתמול לשיאה ברצח האחות טובה קררו (55) בקופת חולים כללית בחולון. בית המשפט השלום בתל אביב האריך את מעצרו של החשוד ברצח ובהצתה, אשר פרג' (78), בשמונה ימים.
מדי שנה מדווחים כ-3,000 אירועי אלימות נגד עובדים במערכת הבריאות - 75% מהם בבתי החולים, 25% בקופות החולים, בטיפות החלב ובמרפאות השונות.
כל בתי החולים הממשלתיים ישבתו, ובכלל זה בתי-החולים הכלליים, הגריאטריים, הפסיכיאטריים והשיקומיים. בנוסף, לא יינתנו שירותים בקופות החולים, בטיפות החלב ובמרפאות האזוריות. בתי-החולים יעבדו במתכונת שבת וחג, ועל כן יושבתו כל השירותים שאינם מוגדרים "שירותי חירום." חדרי המיון יעבדו במתכונת מצומצמת. טיפולי דיאליזה דחופים, טיפול נמרץ, חדרי לידה, פגיות וטיפולים אונקולוגיים יינתנו כרגיל. ניתוחים שנקבעו לאותן שעות ולא מוגדרים כניתוחי חירום - יידחו. בתי החולים יצרו אתמול קשר עם כל המטופלים שהניתוחים שלהם נדחו והודיעו להם על כך. בכל מקרה העומסים - הן בקופות החולים והן בבתי החולים - צפויים להיות גדולים במיוחד.
במשדר ynet הסביר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימנטוב: "מעבר לאירוע הקיצוני שצריך לטפל בו, צריך לראות איך מעבירים לציבור את המסר של סבלנות הנדרשת כלפי הצוותים הרפואיים", ולפיכך הכריזו על שביתה.
"אני מאוד זהיר בלנצל את הטרגדיה כדי להציף את בעיות של מערכת הבריאות, אבל אי אפשר בלי בכל זאת לדבר על העומסים והשחיקה הגבוהה שהמטפלים חווים. רואים רצף של תופעות מהאלימות שראינו בביהח בגריאטריה ועד מה שראינו עכשיו. הצוותים עובדים בעומסים מאוד גדולים, אסור לתת לזה לגיטימציה". סימנטוב הזהיר כי אנשי הצוות "חווים תחושת חוסר ביטחון וזה שוחק את כולם".
המנכ"ל אמר כי תקציב מערכת הבריאות אמנם גדל, והעיד כי "מוסיפים מיטות ורופאים ואחיות. לצד זה, בסוף הצרכים של המערכת כתוצאה מהזדקנות האוכלוסיה, העלייה במספר המטופלים - מייצרים מציאות שבה הצרכים עולים על המשאבים. לכן רפורמה בסיעוד ומהלכים אחרים יאפשרו להוריד נטל ממערכת הבריאות".
אלי דפס, מנכ"ל שירותי בריאות כללית, אמר כי אנשיו "מתמקדים בשלב זה בלהבין לאו דווקא את האירוע הזה, אלא גם אירועים שהיו ואיך נכון לטפל בהם. כל הקשר בין מטופל ומטפל - ראוי לעיון ודיון מחדש".
הוא סיפר כי "על פי הנתונים היבשים מדי שנה יד ירידה באלימות, אולי נובע מהדרכות, ממהלכים שעשינו, אבל בסך הכול הנתון בירידה". עוד אמר: "המאבטחים של הכללית מקבלים הדרכות מהמשטרה אחת לרבעון, יש לנו סיירים, יש לנו סמכויות חדשות לאמבטחים, כולל לעכב אנשים שמתנהגים באלימות, נשיאת נשק".
"ממתינים שמורה יירצח?"
יו"ר ארגון המורים רן ארז אמר אתמול: "כבר זמן רב שאנו מתריעים שהאלימות כלפי ציבור המורים הולכת וגוברת. הגיעו מים עד נפש. למה ממתינים שחס וחלילה מורה יירצח? לבנו עם משפחת האחות שנשרפה באכזריות, ואנו תומכים בשביתה שהכריזה מערכת הבריאות בשל האירוע המזעזע. דמם של אנשי חינוך ועובדי ציבור אינו הפקר".
במכתב ששיגר לשר החינוך נפתלי בנט הזכיר ארז כי ארגונו הכריז על סכסוך עבודה: "אחת הסיבות לסכסוך העבודה הייתה הטענה כי אינך עושה די למיגור התופעה החמורה והמדאיגה הזו. למעשה, דמם של מורי ישראל הפקר. לצערי, ניסיונותיי לגבש עמך פתרונות לתופעה הזו ולגייס אותך למאבק בגילוייה המדאיגים, נכשלו".
"עד כדי כך מופגנת אדישותך כלפי המורים בישראל, שביטלת את פגישתנו בנושא שנועדה להיום, זאת מבלי להודיע לי מראש על כך. על כן נאלצתי לבזבז זמן רב ולהגיע מלווה בכל הצוות מטעם ארגון המורים העוסק בנושא מיגור האלימות, רק כדי לקבל מלשכתך הודעה שהפגישה לא מתקיימת. צר לי מאוד. קיוויתי שסוף סוף כוונתך לכנס ישיבת עבודה לשם נקיטת פעולה בנושא, אך שוב גיליתי שאין הדבר מעסיק אותך, גם אם זה ערב מימוש סכסוך העבודה", כתב רן ארז.
עלייה במספר התקיפות הפיזיות של עובדי רווחה
איגוד העובדים הסוציאליים הודיע שישבות גם הוא היום בין השעות 10:00 ל-12:00. באיגוד מנהלים זה שנים מאבק כנגד אלימות פיזית ומילולית המופנית כלפי עובדים סוציאליים. באיגוד אמרו אתמול כי "לא עובר יום מבלי שמתקבלת תלונה על מקרה אלימות פיזית או מילולית".
על פי נתוני האיגוד ומשרד הרווחה, ב-2015 נרשמו יותר מ-230 אירועי תקיפה של עובדי רווחה - מחציתם אירועי תקיפה פיזית. מדובר בעלייה של כ–45% לעומת מספר מקרי האלימות שנרשמו ב-2014. משאל שערך האיגוד בקרב 1,500 עובדים סוציאליים העלה שאחד מכל חמישה סובל מצורה כלשהי של אלימות ממטופלים.
יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, צפרא דוויק, מכירה את הנתונים הללו מקרוב: "מזה כמה שנים אנו מתריעים על היעדר אבטחה של העובדים הסוציאליים ברשויות המקומיות וחששנו שלא ירחק היום שהדבר עלול להגיע גם למקרה קיצון. סוגיית האבטחה היא חשובה וקריטית. לפני כחודש רוססה כתובת על קיר 'דרוס כל עו"ס'. אנו חוששים שעלול לקום מישהו ולהוציא זאת חלילה לפועל".