שתף קטע נבחר

 

הולנד בוחרת: רגע המבחן של הפופוליסטים

בלי מהגרים, בלי מסגדים, בלי קוראן ובלי איחוד אירופי: חירט וילדרס מקווה ללכת בדרכי הברקזיט הבריטי וטראמפ ולהעניק לימין הלאומני ניצחון סנסציוני נוסף. מי שינסה לעצור אותו זה רה"מ מהימין המתון מארק רוטה. בצרפת ובגרמניה, שם ייערכו הבחירות הבאות, יעקבו מקרוב אחר ההצבעה ההולנדית

 

ההולנדים הולכים לקלפי    (צילום: רויטרס)

ההולנדים הולכים לקלפי    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"זוהי מערכת הבחירות החשובה ביותר של דורנו". כך מגדיר אריק שור, תושב אמסטרדם בן 41, את הבחירות המתקיימות היום (יום ד') בהולנד. דבריו מבטאים רחשי לב רבים - לא רק בהולנד, אלא בעולם כולו. אם בעבר נחשבו הבחירות בהולנד מנומנות ובעלות עניין מועט מחוצה לה, הבחירות היום מנקזות תשומת לב עולמית עצומה. הסיבה: הבחירות נתפשות כסמן לכיוון שאליו הולכת יבשת אירופה ועשויות להיות אבן דומינו נוספת בהתפרקות האיחוד האירופי אחרי ההחלטה הבריטית לצאת ממנו.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ 

טראמפ ההולנדי: השבוע הגדול של חרט וילדרס

 

הולנד, שהייתה כל השנים מעוז הליברליזם האירופאי, שקלטה מהגרים, נהנתה מכלכלה פורחת ואבטלה נמוכה - הפכה לסמל ללאומנות ולכיוון השונה שאליו הולכת אירופה כולה. אחרי הבחירות היום, היא עוד עשויה להפוך לסמל של אירופה החדשה, המפנה עורף לרב-תרבותיות ולאיחוד האירופי ומתקדמת בצעדי ענק לכיוון של בדלנות ולאומנות.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

יתרון קל בסקרים. ראש הממשלה רוטה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יתרון קל בסקרים. ראש הממשלה רוטה(צילום: רויטרס)
13 מתוך 17 מיליון תושבי הולנד הם בעלי זכות בחירה ו-75 אחוזים מתוכם יילכו היום להצביע בבחירות, שבסופן ייקבעו זהותן של המפלגות שיתפסו את 150 המושבים בפרלמנט ההולנדי.

 

ראש הממשלה נגד "דונלד טראמפ של הולנד"

המועמד המוביל בסקרים, עם יתרון קל, הוא ראש הממשלה המכהן, מארק רוטה, בן 50, מנהיג "מפלגת העם לחופש ולדמוקרטיה" (מרכז-ימין). מולו ניצב מי שכבר כונה "דונלד טראמפ של הולנד", חירט וילדרס, בן 53, מנהיג "המפלגת למען חירות", הניצבת בימין הקיצוני של המפה.

 

המצע של וילדרס נשען על ארבע הבטחות פופוליסטיות: איסור כניסת מהגרים להולנד, הטלת איסור על הקוראן, סגירת כל המסגדים ויציאה מהאיחוד האירופי. אם עד לפני שנים אחדות נתפש וילדרס כגימיק, בשנתיים האחרונות הוא הוביל בכל הסקרים. רק בחודש האחרון הוא איבד את הבכורה בסקרים, אחרי שרוטה החל להשתמש ברטוריקה מרוככת שנשענה על רעיונות של וילדרס וקרא למהגרים בהולנד "להתנהג באופן נורמלי או לעזוב".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
גם העימות הקשה בין הולנד לבין טורקיה בשבוע האחרון, שבמסגרתו סירבה הולנד לאשר כניסת שני שרים טורקים לשטחה, חלבו מרוטה התבטאויות תקיפות נגד המהגרים. על פי הסקרים, העימות הקשה עם טורקיה אף סייע לווילדרס בסקרים, שכן רבים מההולנדים רואים בעימות עם טורקיה הוכחה נוספת לערכים השונים שהולנד ותושביה המוסלמים של אירופה חולקים. רוטה הבין היטב כי רטוריקה לוחמנית-משהו תחזיר אליו את המצביעים, שבשנתיים האחרונות עברו לתמוך בווילדרס. רוטה אמר השבוע לבוחרים כי הבחירות מספקות אפשרות למצביעים "להביס את הפופוליזם הנורא".

 

שם המשחק: פופוליזם

ופופוליזם הוא אולי שם המשחק. כמו במשאל העם על יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי והבחירות האחרונות בארה"ב, גם בהולנד נוהים ההמונים אחר מפלגות פופוליסטיות, שמבטיחות להם פתרונות מהפכנים ולעתים גם הזויים לבעיות קיימות. המגמה העולמית, של התנגדות לממסד הישן והשבע ורצון להמיר אותו במנהיגים אנטי-ממסדיים, הגיעה גם להולנד, מדינה שלאורך השנים נחשבה לליברלית והנאורה בעולם.

 

וילדרס אמר הבוקר שיהיו אשר יהיו התוצאות בבחירות בארצו, הסוג של פוליטיקה פופוליסטית שהוא ואחרים באירופה מייצגים יישאר. לאחר שהצביע בקלפי בהאג, אמר וילדרס לכתבים: "תהיה אשר תהיה התוצאה של הבחירות היום, השד (הפופוליסטי) לא יחזור לבקבוק".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
ראש הממשלה רוטה אמר שהבחירות בארצו יכולות להראות לעולם שאפשר לעצור את "הסוג הלא נכון של הפופוליזם".

 

אבן דומינו בהתפרקות האיחוד האירופי?

"זו מערכת הבחירות השלישית אחרי הברקזיט, אחרי הבחירות האמריקניות", אמר רוטה לאחר שהצביע בבית ספר בהאג. "יש לנו את הבחירות המתקרבות בצרפת ובגרמניה. וזו הזדמנות לדמוקרטיה גדולה כמו הולנד להבהיר נקודה - לעצור את נפילת אבני הדומינו בגלל סוג לא נכון של פופוליזם".

 

תוצאות הבחירות היום לא רק יספקו תשובה באשר לזהות חברי הפרלמנט הנבחרים בהולנד, אלא גם עשויות להיות אבן דומינו בהתפרקות האיחוד האירופי. עם בחירות לנשיאות צרפת בעוד חודש ובחירות כלליות בגרמניה בחודש ספטמבר - תוצאות הבחירות בהולנד עשויות לסחוף בוחרים במדינות אחרות ללכת אחר קו ימני-קיצוני ופופוליסטי. מי שוודאי תייחל לניצחונו של וילדרס בבחירות היום בהולנד היא מרין לה פן, מנהיגת הימין הקיצוני בצרפת. לה פן ומנהיגי מפלגות ימין אחרות ביבשת יודעים כי ניצחון של וילדרס יסמן לתושבי אירופה כי היבשת הולכת לכיוון לאומני, בדלני ואירו-סקפטי. ייתכן כי ניצחון של וילדרס בבחירות יזרז את הליך התפרקות האיחוד האירופי, שהחל עם החלטת בריטניה ביוני 2016 לפרוש מהאיחוד.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תעקוב מקרוב אחר התוצאות בהולנד. מנהיגת הימין הקיצוני בצרפת לה פן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תעקוב מקרוב אחר התוצאות בהולנד. מנהיגת הימין הקיצוני בצרפת לה פן(צילום: AFP)

אבל יש לסייג ולציין כי גם ניצחון של וילדרס בבחירות היום לא יהפוך אותו, ככל הנראה, לראש הממשלה הבא של הולנד. כל המפלגות ההולנדיות הצהירו כי לא יצטרפו לקואליציה בראשות איש הימין הקיצוני ועל כן, לא יהיה לו הרוב הדרוש בפרלמנט. "אבל אין לדעת כי מדובר בפוליטיקאים ואני חושש מאוד שאם וילדרס ינצח בבחירות, מנהיגי מפלגות אחרות ישברו את ההבטחה וילכו איתו לממשלה", אומר שור ההולנדי. חששו מבטא את רחשי לבם של הולנדים רבים, היראים מפני מצב שבו וילדרס ירכיב בסוף ממשלה וייקח את ארצם לכיוון בדלני, קיצוני ושונא-זרים. בין החוששים אפשר למצוא גם את 4.5 מיליון המהגרים המתגוררים בשטחה של הולנד, כשני שליש מתוכם מהגרים מוסלמים. אלה מצאו עצמם בחודשים האחרונים תחת מתקפות מילוליות חוזרות ונשנות של וילדרס ושל אנשיו. עתה הם מקווים - גם באמצעות מפלגות המייצגות אותם - להוכיח כי הסקרים טעו ושווילדרס לא יזכה ברוב הקולות.

 

למתח הרב ממילא יש להוסיף את העובדה כי 15 אחוזים מהנשאלים בסקרים אמרו כי יחליטו איזה פתק לשלשל - רק כשיהיו בקלפי. מספר זהה אמרו כי טרם החליטו למי יצביעו. רבים מאוכזבים מביצועיו של רוטה בראשות הממשלה בחמש השנים האחרונות, בפרט בתחומי הבריאות והכלכלה. הם מבקשים להצביע למפלגות קטנות המתמחות בתחום מסוים (הגנה על בעלי חיים, מפלגת גמלאים) - ועל פי הסקרים, מספר חסר תקדים של 14 מפלגות צפויות לקבל מושב בפרלמנט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים