מנכ"ל קרלטון ת"א: "ליהנות מהכסף עכשיו, לעולם לא נדע מה צופן לנו המחר"
אחרי הצבא, יוסי נביא עשה כמו רבים בגילו והדרים לאילת לעבוד כמלצר. 17 שנה לאחר מכן הוא אחד המנכ"לים הצעירים ביותר בתחום המלונאות. בשיחת מנהלים הוא מייעץ לשרי הממשלה כיצד ניתן להניע את שוק התיירות והמשק בכלליות, משתף את החיבור שלו ליהדות וחושף את חלומותיו
לפני כשלושה חודשים, עוד בטרם ציין את יום הולדתו ה-38, נקרא יוסי נביא לטרקלין העסקים של מלון קלרטון בתל אביב, שם הודיעו לו בעלי המלון, שהוא נבחר למנכ"ל המלון.
כתבות נוספות במדור שיחת מנהלים
כך הפך מי שהחל את הקריירה המלונאית שלו בגיל 21, כמלצר באילת, לבין המנכ"לים הצעירים ביותר בתחום. "מאד התרגשתי מהפרגון והאמון שהעניקו לי למרות גילי הצעיר, ולמרות שהתמודדתי מול מועמדים בכירים מחו"ל. הביטחון, שהעניקו לי שאוכל להוביל את אחד המלונות המובילים בארץ, החמיא לי, אבל ידעתי שאני הולך לאתגר לא פשוט".
המינוי הגיע אליך בהפתעה?
"מגיל 21 אני בתחום המלונאות, זה סוג של חיידק. התאהבתי במקצוע ובעיקר בתחום השירות. גם כשסיימתי את התואר בהנדסת תעשיה וניהול היה ברור לי שאמשיך להיות מלונאי.
"בקרלטון אני נמצא 8 שנים, 4 מתוכן כסמנכ"ל המלון. רציתי את התפקיד והיה לי ברור שאוכל לעמוד בו בכבוד, ובכל זאת לא הייתי בטוח שאבחר מכל המועמדים.
מה היתרונות והחסרונות בלהיות מנכ"ל צעיר בתחום המלונאות?
מנכ"ל צעיר וחדש מביא איתו תעוזה, סבלנות, קור רוח, יצירתיות וכמובן אנרגטיות. מבחינתי, החיסרון העיקרי והיחיד הוא חוסר הניסיון. לכן אני מתייעץ עם מנהלים ותיקים מסביבי בעת הצורך.
גיל: 38
מצב משפחתי: רווק
מגורים: תל אביב
השכלה: מהנדס תעשיה וניהול.
נתוני החברה: בעלי המלון הם משקיעים יהודים ציונים מחו"ל, שקנאים, לפי נביא, לפרטיותם. הוא בקשר רציף איתם, והם מתעדכנים לגבי כל הנעשה במלון לעיתים קרובות. המלון שופץ לאחרונה בעלות של 12 מיליון דולרים.
המלון כולל 270 חדרים, 12 סוויטות וסוויטה נשיאותית שמתפרסת על פני 120 מ"ר. המחיר הממוצע לחדר הוא מהגבוהים בארץ - החל מ-330 דולרים לחדר סטנדרטי, והתפוסה השנתית הממוצעת עומדת על 67% ועולה מדי שנה. בחברה עצמה יש 260 עובדים מתוכם כ-100 מועסקים דרך קבלני כח אדם.
סדר יום
06:30: מתעורר. מניח תפילין, קפה ועיתון בוקר.
08:00: מגיע למלון. מקבל דיווח שותף מהמנהל התורן על הלילה של אתמול.
09:00: ישיבת בוקר עם מנהלי מחלקות.
במהלך היום סיור תחזוקה במלון, מעבר על מיילים, פגישות עסקיות במלון ומחוצה לו. לקראת סוף היום פגישה עם מנהל השיווק ומנהלת הכספים לקבלת נתונים ועדכונים שותפים.
19:00: ריצה של 10 ק"מ על חוף הים.
21:30: יוצא לאכול באחת המסעדות בעיר. אני אוכל בעיקר דגים ופחות בקטע של בשר ופחמימות. המסעדה המועדפת עלי היא מסעדת יאקימנו, מסעדה יפנית מצוינת.
במה אתה רואה הישג ועל מה אתה מצביע כעל טעות או כישלון?
"הישג הוא זכיית המלון בפרס המלון העסקי הטוב בישראל במשך חמש השנים האחרונות. החרטה היא על סירוב שלי להצעה לעבוד במלון יוקרתי בארה"ב לפני כ-6 שנים. סירבתי כי אני מאד מחובר למשפחה ונהנה מהחיים בישראל ובת"א בפרט. יש להניח, שבמידה ואקבל הצעה דומה בעתיד הרחוק אשקול זאת לחיוב בכובד ראש".
מי המודל לחיקוי או המנטור שלך?
"הוריי, שהקנו לי ערכים של יושר, כיבוד הזולת, שאיפה להישגיות והצלחה תוך צניעות וג'ימי זוהר, המנכ"ל היוצא, שתמך וכיוון אותי בשנים בהן אני בקרלטון".
מהן הסיבות לקבלת עובד חדש ומהן הסיבות לפסול אותו?
"אני ניחן באינטואציה נפלאה. קל לי לאבחן אנשים. אקלוט מועמד לעבודה במידה שאבין שהוא ניחן ביושרה, כריזמה יצירתיות ולויאליות. אפסול על חוסר יציבות מקצועית, חוסר יושרה ושחצנות".
מי המתחרים הגדולים בשוק הישראלי / בינלאומי ואיך אתה מתמודד עם התחרות?
"המתחרים הם מלונות שקשורים לרשתות בינלאומיות ומקומיות, כמו אינטר קונטיננטל, שרתון, דן ת"א, רויאל ביץ והילטון אנחנו מלון בודד, שלא קשור באף רשת מלונות שתומכת בנו, מה גם שהמחירים שלנו נחשבים גבוהים במיוחד. לכן אנחנו דואגים לשפץ ולהתחדש לעיתים קרובות, להעניק חווית אירוח שונה מאחרים ולהגות רעיונות יצירתיים ןחדשניים מדי תקופה קצרה".
תן 3 עצות לשרי הממשלה שמתייחסות להתנהלות נכונה של הכלכלה הישראלית ולגבי התחום שלך בפרט
"הייתי מצפה משר התיירות לערוך מדי חודש כנסים ותערוכות בינלאומיות, מה שיביא מאות אלפי תיירים ואנשי עסקים לארץ, יזרים כסף זר ויניע את כל המשק. בנוסף הייתי מצפה שיפחיתו את הרגולציה בענף המלונאות".
מה הקושי הכי גדול של מנכ"ל בעולם התיירות של היום?
"בענף המלונאות יש חוסר בכח אדם, תחרות גדולה בשטח מאד מצומצם ופיחות המטבע הזר לעומת השקל מהווה סכנה ממשית לענף".
מה ישיבו המנהלים / עובדים שלך, אם יישאלו מה אתה אוהב ומה לא?
"אני משער שהם יודעים כמה אני אוהב ספורט, ובמיוחד להשתתף במרתון ובתחרויות ריצה. אני אוהב לטעום במסעדות חדשות שנפתחות, חובב צילום מושבע, במיוחד של שקיעות. אני לא בעניין של אוכל לא בריא או בעד ישיבות ארוכות חסרות טעם".
האם שכר המנכ"לים במשק מצדיק את הביקורת הציבורית בנושא?
"זו זכות של כל בעלי חברה פרטית לתגמל בשכר הולם מנהל בחברתו, מה גם ששכר הולם מדרבן להתקדם ולהגיע לרמות ניהול גבוהות. בחברות ציבוריות, שהציבור מושקע בהן באמצעות אג"ח או מניות, הייתי מצפה שתהיה תקרת שכר כי המדובר בכספי הציבור".
מה משמעות הכסף עבורך כמנכ"ל וכאדם פרטי?
"כמנכ"ל, החשיבה היא שהרווחיות של הארגון חשובה, אך לפני זה חשוב שהמוצר והשירות יהיו מושלמים, גם אם זה כרוך בפחות רווחיות מתוך חשיבה לטווח הרחוק. כאדם פרטי, אני חושב שהכסף הוא אמצעי חשוב לאושר, והמוטו שלי בחיים הוא ליהנות ממנו עכשיו כמה שיותר, כי לעולם לא נדע מה צופן לנו יום המחר".
מה הדבר הכי משוגע שהיית עושה עם הכסף שלך?
"יש לי חלום, שאני מניח שיתגשם ביום מן הימים, לפתח אפליקציה בינלאומית שקשורה לקבוצות ריצה. אני מכור לספורט ומוכן להשקיע הרבה כסף כדי לפתח את הרעיון".
תפתיע אותנו במשהו אישי שלא יודעים עליך.
"אני מאד מחובר למסורת ולערכי היהדות".
באיזה מלון הכי מפואר שהית בחיים?
"בריץ' קרלטון לונדון המפורסם. מלון מאד מרשים משקיף על הגרין פארק. מבנה מרהיב ביופיו, מיוחד ועוצמתי, שיש בו שירות ייחודי ואישי, שבעיניי חשוב לא פחות מהמותג".
עד כמה העבודה מארגנת לך את החיים ואיך אתה מצליח להתנתק ממנה, אם בכלל?
"אני לעולם לא מצליח להתנתק מהעבודה, גם כשאני מבלה בחו"ל. זה חלק מאחריות ובחירה אישית, ומהעובדה שהעבודה מרתקת ומאתגרת אותי".
בעולם מקביל, מה היית רוצה להיות?
"בעל עסק עצמאי משלי - משהו שמעולם לא התנסיתי בו. אני בטוח שאם ביום בהיר תיווצר עבורי הזדמנות כזו, אדע למנף זאת ולהגיע להישגים מרשימים".
5 טיפים למנכ"ל/ית מתחיל/ה
להיות פתוח להצעות, ביקורת ורעיונות שמגיעים ממנהלים או מהעובדים תחתיך.
לשקול בכובד ראש כל החלטה משמעותית. כשהחלטת - לא לחזור בך.
לדעת להפיק מהעובדים את המיטב, תוך כדי כך להתאים את עצמך לכל אחד מהם.
לפעול באופטימיות ובקור רוח גם ברגעים קשים כדי להוריד לחץ ולהקנות שקט תעשייתי.
לא לוותר ולהציב לעובדים דרישות בנוסף ליעדים שהצבת לעצמך.