שתף קטע נבחר

תוכנית חדשה לצמצום מתן תרופות מיותרות למבוגרים

אנשים מעל גיל 65 מקבלים פי 3 תרופות מכל אחד אחר, כאשר כ-34% מהמרשמים שניתנים להם מיותרים, כ-35% מהם סובלים מבעיות עקב נטילת תרופות וכשליש מהם נזקקו עקב כך לטיפול רפואי. עכשיו משרד הבריאות נכנס לתמונה כדי למגר את התופעה בישראל

על רופאים להפחית את כמויות התרופות בקשישים: כך דורש משרד הבריאות במסמך הנחיות חדש בו הוא מזהיר מפני טיפול היתר שמקבלת אוכלוסיית הגיל השלישי. התוצאה: תרופות מיותרות, תכשירים ה"מתנגשים זה בזה" וסיבוכים רפואיים כתוצאה מטיפול היתר.

 

במסמך הנחיות חדש דורש משרד הבריאות מקופות החולים לנהל התראות ממוחשבות על טיפול מסוכן בקשיש, והדפסת טבלת טיפול תרופתי לכל קשיש הכוללת הוראות מדוייקות על המינונים, הסברים על הטיפול והמעקבים הנדרשים.

 

קראו עוד:

מחקר ישראלי: קשישים הפחיתו תרופות ושיפרו מצבם

דו"ח המבקר: כשל חמור בטיפול הרפואי בקשישים

משנים גישה: כללי הבריאות של ההזדקנות הבריאה

 

התרופות עלולות לסכן את חיי הקשישים

אוכלוסיית ישראל הולכת ומזדקנת, ומגמה זו משליכה גם על דפוסי השימוש בתרופות. בני 65 ומעלה מהווים כיום כ-10% מכלל האוכלוסייה, ואומדן צריכת התרופות שלהם הוא פי 3 מחלקם באוכלוסיה.

 

קשישים רבים מטופלים במספר תרופות לאורך זמן כדי לאזן מחלות כרוניות ולמנוע החמרה או סיבוכים. אולם למרות נחיצות התרופות לטיפול בתחלואה המצטברת בזקנה, במשרד הבריאות גורסים שריבוי התרופות והטיפול התרופתי גורמות לא רק לעלויות גבוהות למערכת הבריאות, אלא מסכנות את חיי הקשיש.

 

במשרד מוסיפים כי היעילות והבטיחות של מרבית התרופות לא נחקרה במידה מספקת בקרב קשישים ולעתים לא נחקרה כלל בקרב בני 80 ומעלה. במרבית המקרים מסבירים במשרד, במחקרי התרופות נכללו מבוגרים מתחת לגיל 70 שהם עצמאים, שמורים קוגניטיבית, ללא תסמינים גריאטריים ועם מיעוט מחלות כרוניות.

 

בתוך כך, במרבית המחקרים, יש נטייה להתמקד באוכלוסייה הסובלת ממחלה אחת, למשל סוכרת או מחלות לב, כאשר בפועל – מרבית המטופלים המבוגרים סובלים ממספר מחלות כרוניות בו זמנית.

 

ריבוי התרופות אותם מקבלים קשישים רבים עלולה לגרום לנפילת לחץ דם, סחרחורת, חוסר שיווי משקל, הפרעות בהליכה, נפילות, שברים, בלבול, ישנוניות, ירידה קוגניטיבית, דיכאון, חסר תיאבון, ירידת משקל ועצירות.

 

פיקוח על מספר התרופות שניתנות למטופלים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פיקוח על מספר התרופות שניתנות למטופלים(צילום: shutterstock)

 

כשליש מהמרשמים מיותרים

מחקרים רבים בעולם מעידים על חומרת הבעיה בטיפול תרופתי בקשישים. על פי נתונים מארה"ב, כ-34% מהמרשמים למבוגרים מיותרים. כ-35% מהקשישים סבלו מבעיות עקב נטילת תרופות, כשליש מהם נזקקו עקב כך לטיפול רפואי.

 

כ-20 עד 30% מהאשפוזים של חולים קשישים קשורים להשפעות שליליות של תרופות. הסיכון לתגובות בין התרופות, עולה מ-6% אצל חולים שנוטלים שתי תרופות בו זמנית, ל-50% אצל חולים שנוטלים חמש תרופות או יותר.

 

במשרד הבריאות טוענים כי תופעת ריבוי התרופות נובעת בין היתר מחוסר בקרה של רופאי המשפחה על הטיפול התרופתי, עומס רב על הרופאים, ציפייה של המטופלים לקבל תרופה לכל בעיה, קניית תרופות עצמאית על ידי המטופלים לעתים בעידוד הרוקחים, אחסון לא מתאים של התרופות ואי תשומת לב לתאריך התפוגה.

 

תהליכים רבים בגוף החולה הקשיש, מגבירים את הסיכון שלהם כתוצאה מעודף תרופות. תפקוד הכבד – "המעבדה הכימית" של הגוף כמו גם תפקודי הכליות הולכים ומידרדרים עם ההזדקנות, וכתוצאה מכך תהליכי פירוק ופינוי התרופות מהגוף איטיים יותר מה שמגביר את הסיכון מתגובות בין תרופות ומתופעות לוואי חמורות יותר כתוצאה מרמות גבוהות של התרופות בגוף הקשיש.

טופס לדוגמה ()
טופס לדוגמה
 

התרעה על טיפול יתר בתרופות

מסמך ההנחיות שנשלח לכל רופאי הקופות ובתי החולים, נקבע כי כל מטופל יקבל דף מידע סטנדרטי ובו ריכוז מכלול הטיפול התרופתי בו בטבלה המרכזת את רשימת התרופות הכרוניות, ותרופות נוספות שהמטופל נוטל בקביעות או מעת לעת.

 

בכל שורה יירשם שמה המסחרי והגנרי של התרופה, מטרת הטיפול, דרכי הנטילה הנדרשות והמעקב הנדרש מהמטופל כגון בדיקות מעבדה או זיהוי תסמינים ותופעות לוואי מסוכנות.

 

משרד הבריאות מבקש מקופות החולים לקיים הכשרות תקופתיות בתחום הטיפול בקשיש והטיפול התרופתי. הקופות נדרשות עוד לארגן את רשימת התרופות בתיקו הרפואי הממוחשב של כל מטופל, כך שתופענה לפי "משפחות" (כמו – "חסמי ביטא" להורדת לחץ דם ודופק, תרופות לאיזון סוכרת) דבר שיקל על זיהוי מתן שתי תרופות מאותה משפחה.

 

כמו כן, דורש משרד הבריאות שהתרופות תהיינה מסודרות לפי האבחנות בגינן נרשמו. כך למשל, תהיה הקבצה יחד של כל התרופות לאיזון סוכרת, או כל התרופות לאיזון יתר לחץ דם. סידור כזה ייעל לדברי משרד הבריאות את הנגשת המידע לרופא, יקצר את הזמן הנדרש לו לבצע הערכה תרופתית ויאפשר לאתר בקלות רבה יותר את הבעיות בטיפול התרופתי.

 

בכל אשפוז של קשיש, נדרשים בתי החולים לעבור על רשימת התרופות אותן מקבל הקשיש, ובסיום האישפוז עליהן להדריך את המטופל לגבי ההמלצות להמשך הטיפול בקהילה.

 

בתיקו של כל מטופל יירשם התפקוד הכלייתי שלו. מדובר בחישוב בעל השפעה מכרעת על יכולת גופו של המטופל לסלק את התרופה מהגוף. טיפול בחולים בעלי תפקוד כלייתי ירוד אינם יכולים לקבל חלק מהתרופות שעלולות לסכן את חייהם, ובתרופות אחרות יזדקקו למינון תרופתי נמוך יותר.

 

במשרד הבריאות דורשים עוד מקופות החולים להיערך לביצוע התראות ממוחשבות כאשר קיימת התנגשות בין תרופות, חשד לשימוש יתר בתרופות או מינון גבוה מידי של תרופות בעלות השפעה דומה. ההתראה תופיע על מסך המחשב מיד כשהרופא יתחיל ברישום תרופה חדשה או הארכת תוקף של התרופות. מערכת כזו כבר מתופעלת בחלק מקופות החולים ובתי החולים.

 

בנוסף בתי החולים יתריעו בפני רופאי המשפחה במכתב השחרור, על טיפול יתר בתרופות או התנגשות בין תרופות. בנוסף בכל מקרה בו אותר חשד לשימוש לא מושכל בתרופות אצל קשישים, יועבר דיווח מיידי על כך לרופא המשפחה.

 

צפו: 60 שניות על השאלות שאתם חייבים לשאול את הרופא

 

 

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
לוקחים יותר מדי תרופות
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים