שתף קטע נבחר

בזכות ערעור: האשמים בקרטל הלחם יצאו בזול

למרות שהרשות להגבלים עסקיים טענה שמדובר בקרטל מהחמורים שנחקרו, בית-המשפט העליון קיצר את עונשם של מנכ"לי המאפיות ברמן ודוידוביץ' משנת מאסר, ל-3 חודשי מאסר בפועל ו-3 חודשי עבודות שירות. הדיון בעניינם של ראשי המאפיות אנג'ל ודגנית עין בר - נמשך

יצרו קרטל ויצאו בזול: בית המשפט העליון קיצר היום (ב') את עונשם של מנכ"ל מאפיית ברמן, יהודה שניידרמן ושל מנכ"ל מאפיית דוידוביץ' ואלומות, שייקה דוידוביץ', משנת מאסר ל-3 חודשי מאסר ו-3 חודשי עבודות שירות. עוד נאשמים בתיק: מנכ"ל מאפיית אנג'ל, ירון אנג'ל, מנכ"ל מאפיית מרחבית, יוחנן אהרונסון ויו"ר מאפיית דגנית, עין בר. בית-המשפט עדיין לא הכריע בעניינם.

 

קרטל הלחם: שנת מאסר למנכ"לי מאפיות ברמן ודוידוביץ'

בלי בושה ועל חשבון החלשים: מנכ"לי המאפיות ברמן ודוידוביץ' תיאמו מחירים והורשעו

רשות ההגבלים: קרטל הלחם - מהחמורים במדינה

 

"קרטל שנעשה על גב של האוכלוסיות החלשות"

במסגרת ההסדר, שנערך בפברואר 2010, סיכמו ביניהם ראשי המאפיות על תיאום מחירים במטרה לייקר לצרכנים לחם אחיד פרוס וחלה - מוצרים שמחירם נמצא בפיקוח של המדינה. הליך הפיקוח נעשה בהתייעצות עם המאפיות. בכתב האישום נטען כי המאפיות אף הצליחו להביא לעליית מחירים לצרכן בחלק מנקודות המכירה. כמו כן, המאפיות סיכמו לחלק ביניהן את הלקוחות כך שלא יתחרו ביניהן.

 

הישיבות נערכו בבתי קפה, תחנות דלק ובמשרד עורכי-הדין פישר בכר חן וול אוריון ושות' בתל-אביב. ברשות להגבלים עסקיים טענו בעבר כי "מדובר בקרטל מהחמורים שנחקרו...שנוהל היטב ונעשה על גבן של האוכלוסיות החלשות". במקביל הן טענו כי המדינה גרמה להן לנזקים עצומים בכך שלא עדכנה בזמן את מחירי הלחם בפיקוח ב-2007-2005.

 

לחם אחיד (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
לחם אחיד(צילום: שאול גולן)

   

לפני כשנה קבע בית-המשפט המחוזי בירושלים, כי שניידרמן ודוידוביץ' תיאמו מחירים ועברו עבירות של הסדר כובל בנסיבות מחמירות. הוא הטיל עליהם עונש מאסר שנחשב לחמור וכן קנסות בגובה 200 אלף שקל (על שניידרמן) ו-300 אלף שקל (על דוידוביץ'). בין היתר משום שהמאפיות הללו שולטות ב-90% משוק הלחם המפוקח וכן כי מדובר במצרך יסוד.

 

המאסר קוצץ מאוד, הקנס נותר בעינו

השניים ערערו על פסק הדין ועל גזר הדין. לגבי גזר הדין טענו כי יש להקל בעונשם. בין היתר, שניידרמן טען שהוא מנכ"ל שכיר ובית-המשפט העלה את רף הענישה בעבירת הגבלים עסקיים - על גבו. דוידוביץ' טען כי נאשם אחר בפרשה, שתפקידו בה היה דומה לשלו, נשלח ל-6 חודשי עבודות שירות בלבד. מדובר ברחמים (רמי) סגן, ששימש מנהל הפצה של מאפיית ברמן. סגן הודה במסגרת הסדר טיעון, שגובש טרם החלו בשמיעת ההוכחות, בעבירה של הסדר כובל בנסיבות מחמירות. בהתאם להסדר הטיעון, הוטלו עליו שישה חודשי מאסר בפועל לריצוי בדרך עבודות שירות, וקנס כספי בסך 50 אלף שקל.

 

יחד עם זאת, בית המשפט המחוזי הדגיש את ההבדלים המשמעותיים בין סגן לבין שניידמן ודוידוביץ. בפרט, התפקיד המצומצם שנטל סגן בהסדר הכובל ביחס למערערים דנא; העובדה כי שימש בתפקיד זוטר מהם; והעובדה שהודה בשלב מוקדם ובכך חסך זמן שיפוטי רב. בית-המשפט העליון הסכים שיש הבדל בין האשמים ובכל זאת - החליט לקצץ בעונשם. עקב כך הוא קיבל את הערעורים באופן חלקי: הוא הקל בעונשם של שניידרמן ודוידוביץ', אך התיר על כנה את הכרעת המחוזי לפיה העבירות בוצעו "בנסיבות מחמירות".

 

בנוסף, הושתו על שניידרמן ודוידוביץ' קנסות אישיים בגובה 200 אלף שקל ו-300 אלף שקל, בהתאמה. על שניהם הוטלה גם פסילה מכהונה כדירקטור בחברות ציבוריות, לפרק זמן של חמש שנים. גם על המאפיות עצמן הוטלו קנסות: 1.4 מיליון שקל על מאפיית ברמן ו-700 אלף שקל על דוידוביץ'. מאפיית אלומות נקנסה ב-400 אלף שקל. לגבי הקנסות שנקבעו, קבע בית-המשפט העליון כי לא יופחתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים