"מאות משפחות יקבלו מכתב פיטורים לפני פסח"
כך אמר סגן השר להגנת הסביבה בדיון של ועדת הרווחה העבודה והבריאות, שעסק בחששותיהם של אלפי עובדי חיפה כימיקלים מפיטורים בעקבות ריקון מכל האמוניה. העובדים שרצו להפגין מול הכנסת נבלמו על ידי המשטרה
כ-3,000 עובדים בסכנת פיטורים. לאחר שבית המשפט המחוזי בחיפה דחה את ערעור חברת חיפה כימיקלים על הצו לריקון המכל וסגירתו, התקיים היום (שני) דיון בוועדת הרווחה העבודה והבריאות בנושא העובדים.
כיצד ישפיע ריקון מכל האמוניה - שאלות ותשובות
נדחה הערער מכל האמוניה ירוקן עד ה-1 באפריל
כ-3,000 עובדים צפויים לקבל מכתבי פיטורים בשתי פעימות שונות. אלף מעובדי החברה בצפון וחמש מאות מעובדי החברה בדרום יהיו הראשונים לקבל את מכתב הפיטורים. בפעימה השנייה צפויים להיות מפוטרים אלף וחמש מאות עובדים נוספים. נציין כי המפעל בדרום נחשב לעוגן כלכלי לעובדים המתגוררים בדימונה, ערד וירוחם שצפויים להישאר ללא אלטרנטיבה תעסוקתית.
בזמן הדיון בוועדה המשטרה עיכבה את האוטובוסים של עובדי חיפה כימיקלים בניסיון למנוע את הפגנת העובדים שתוכננה מול הכנסת. העובדים שהגיעו בכל זאת, הפגינו בגבעת ההפגנות. מוועד העובדים נמסר: "אנחנו מבקשים ממשטרת ישראל לאפשר לנו להפגין ולהילחם על הפרנסה שלנו".
העובדים תומכים באופן מובהק בריקון המכל
יש לציין כי העובדים תומכים באופן מובהק בריקון המכל ואף התריעו על הסכנות במשך שנים. כעת, לדבריהם, הם חשים שהופקרו ובימים האחרונים אנשי הוועד הסבירו כי הם חוששים לפרנסתם: "אנשים לא נרדמים, הם חושבים על המשכנתא ועל החובות של חיי היום-יום. בנינו חיים שלמים סביב המפעל הזה והעתיד שלנו הוא לוט בערפל", אמר יו"ר הוועד, יהודה פרץ. בוועד מדגישים כי הם תומכים במהלך של ריקון המכל, אך טוענים כי הם הקורבן להיעדר מציאת חלופות למכל.
במהלך הדיון הודיעה מנכ"לית חיפה כימיקלים דרום, שרון אייל, כי היום תשלים הנהלת המפעל פירוט של עשר חלופות לייבוא אמוניה, אשר עשויות לאפשר את המשך קיום המפעל. "חבל שלא עשיתם זאת עד כה. חזרתי וביקשתי ממנכ"ל המפעל להגיש הצעות מפורטות עם מפרטים ופריסת סיכונים, ועד עכשיו זה לא קרה", השיב מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר. דנציגר ציין כי יבוא אמוניה מירדן "כמעט מוכן לפעולה", כלשונו, והוא נעצר על ידי המלך עבדאללה. "ראש הממשלה יכול לטפל בזה", אמר.
ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) אמר כי "ריקון המכל הוא יעד לאומי. המדינה צריכה לדאוג לעובדים בינתיים עד לפתרון. אני מבקש מראש הממשלה לפעול למימוש החלופה הירדנית".
הדיון הופסק למשך מספר דקות לאחר שסגן השר להגנת הסביבה, ירון מזוז, התעמת עם חברי כנסת, לאחר שקרא לעובדי המפעל לצאת להפגין, ובתגובה קראו לו להציג פתרון מעשי.
"מי שאשם במצב זו הנהלת המפעל. מאות משפחות עומדות לקבל מכתבי פיטורים ערב הפסח. מנכ"ל המפעל התעלם במשך שנים מהבעיה, סירב להעביר את המפעל לדרום ושיחק עם היתרי הרעלים. אלחם למען העובדים, לא משנה מי יעמוד מולי", אמר סגן השר.
יעקב רמי, עובד בחיפה כימיקלים, אמר: "לפני ארבעה חודשים שכלתי את בני הבכור. אני עובר עכשיו טרגדיה שניה. אני מצליח לתפקד רק בזכות המפעל. מכתבי הפיטורים כבר מוכנים על השולחן ואתם מדברים על שטויות". בתגובה הכחיש סמנכ"ל משאבי אנוש בחיפה כימיקלים, ניר יצחקי, כי כבר הוכנו מכתבים פיטורים לעובדים.