"הפלג הירושלמי": החרדים שמפוררים את החרדיות מבפנים
"הם מתבדלים, גורמים לחרדים לבחור את המנהיג שלהם - ומובילים את מאמיניהם בעיוורון: החברה החרדית לא מתפרקת בגלל תהליכי האקדמיזציה, הצבא והחרדים החדשים. מי שהורס אותה בצורה המשמעותית ביותר, הם הקבוצה המכונה הפלג הירושלמי, ואחראית בין היתר לחסימות הכבישים חדשות לבקרים". אביגדור רבינוביץ', פעיל חרדי, מתנער - ומסביר
בעוד 30 שנה ישבו מנהיגי הפלג הירושלמי, ויבכו את השרפה שהרסה את החברה החרדית-ליטאית. אותה שריפה שהם הציתו במו ידיהם, בראשות הרב שמואל אוירבך.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
אם אתם חושבים שהחברה החרדית מתפרקת בגלל תהליכי האקדמיזציה, הצבא ו"החרדים החדשים" – טעות בידיכם. מי שהורס אותה בצורה המשמעותית ביותר, הם הקבוצה המכונה הפלג הירושלמי, ואחראית בין היתר לחסימות הכבישים חדשות לבקרים.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- מאז השואה: ספר תורה ראשון לבית הכנסת העתיק בפראג
- "זה הפיוט המודרני": רמי קלינשטיין ויונתן רזאל עם "ארצנו הקטנטונת"
- אמונה בשחקים: מסכות החמצן נפתחו - החסידים שרו "אני מאמין"
בשנים האחרונות נקרע הציבור החרדי-ליטאי במאבקים פנימיים: מצד אחד, מנהיג הדור הרב אהרן יהודה לייב שטינמן ועמו החלק הארי בציבור החרדי – ומן העבר השני הרב שמואל אוירבך ואנשיו, המכונים "הפלג הירושלמי". האחרונים מייצגים קו קיצוני ושמרני המתנגד לגיוס לצבא ולכל פתיחות כלפי החברה הישראלית.
רוצים לשמור על הגחלת
לטענת תומכי "הפלג הירושלמי" הפכה החרדיות עם השנים לפשרנית ונטולת שיניים. לנגד עיניהם מתרבים החרדים המשרתים בצבא ופונים לאקדמיה ולשוק העבודה, ופעמוני האזהרה שלהם מפני התפרקותה של החברה המסורתית, מצלצלים בקול.
מנקודת מבטם הם באים לשמור על "הגחלת"; על "פך השמן הטהור". בשונה מהרב שטיינמן המתווה קו פתוח ומתון בכל שקשור לעבודה ולשיח הציבורי - מעוניינים אנשי הרב אוירבך דווקא לזקק את הבידול, לזעוק לעולם שאסור לשתף פעולה עם "הציונים" או עם הצבא, כך גם לחסום כבישים ולשתק את המדינה. בכך הם חושבים שיצליחו לשמר את החרדיות.
יש אמת בגישתם הגורסת כי פשרנות וחדירת המודרניזציה פוגעת בציבור החרדי. "החרדיות" של חרדים היוצאים לעבוד או לומדים במוסד אקדמי, נפגמת - ואיתה לרוב גם שמירת הצביון הדתי. התפילה כבר לא אותה תפילה, הגמרא לא אותה גמרא, התרבות שספגו מבית אבא נסדקת, ועימה גם הדת, לצערי.
מנגד ישנם חרדים שטומנים את ראשם בחול, וטוענים כי האקדמיה לא משפיעה על אורח החיים של החרדי, וכי אין ביציאה לעבודה בכדי לפגום בשמירת הדת והמסורת. מלכתחילה זה רעיון נכון, שכן אין כל סיבה שאקדמיזציה או גיוס יפגמו בצביון הדתי. מאז ומעולם יהודים עבדו ורכשו השכלה. הרמב"ם היה מדען, רופא וחוקר. הגאון מווילנא תמך ברכישת השכלה ויידע רחבים, וכך כתב: "כפי מה שיחסר לאדם ידיעות משארי החכמות - לעומת זה יחסר לו מאה ידות בחוכמת התורה, כי התורה והחוכמה נצמדים יחד".
הבעיה מתעוררת כאשר החברה החרדית מציבה כערך עליון את ההתבדלות, ואנשיה רואים בה חלק מעשרת הדיברות. האקדמיה, האינטרנט והיציאה לשוק העבודה – כל אלה פוגעים קשות בתרבות החרדית המתבדלת. הידע וההשכלה משבשים את הערכים שעליהם גדלנו, ואנו עדים לכך הן במספר הגדל של חוזרים בשאלה, והן במספר החרדים המודרנים שנפגשים עם הדת רק בשטיבלעך בשבת.
הדמוקרטיה החרדית החדשה
לראשונה בהיסטוריה של היהדות החרדית, קמה קבוצה המונה אלפי משפחות, עם רב ועיתון משלהם, וקוראת תיגר על המיינסטרים החרדים. אלפי משפחות הולכות בעיוורון אל החרדיות הקיצונית, מתחפרות בבורות שחפרו לעצמן, ומנציחות את ההתבדלות והקיצוניות כערך עליון.
לראשונה בחברה החרדית גם נוצר מצב של שיח "אתה עם הפלג הירושלמי או הבני ברק?" זה כשלעצמו מייצר חשיבה דמוקרטית במובן של היכולות לבחור למי אני שייך.
יכולת הבחירה מייצרת שינוי תודעה לצעיר החרדי. לא עוד קו אחד ברור שכולם הולכים אחריו, אלא יכולת לשאול ולבחור למי אני משתייך. כל אלה מולידות כדור-שלג של שאלות חתרניות שלא נשאלו בעבר: מי צודק? מה יותר טוב עבורי? למה יש מלחמות בין רבנים - והאם באמת הרבנים שולטים, או שמה עסקנים?
השאלות הללו יובילו להתפרקות של הציבור החרדי-ליטאי בעשורים הקרובים. הבלבול כבר קיים בין כותלי הישיבות, ואחיריתו - התפרקות מוחלטת של הציבור החרדי ולפילוגים נוספים. לא עוד קו אחד ברור; לא עוד רב אחד שמנהיג את כלל הציבור - אלא מבנה קהילתי-רבני וציבור שמפוזר בין הערים השונות, עם דעות שונות, מוסדות שונים וחשיבה שונה.
אז אם הציבור החרדי יתפרק בעוד 30 שנה ויראה שונה לחלוטין ממה שהוא כיום, תזכרו מי הוביל את ההתפרקות הזו: לא האקדמיה, ולא החרדים החדשים - אלא קבוצה קטנה שנקראת "הפלג הירושלמי".
הכותב הוא יזם חברתי בתחום התעסוקה והחינוך בציבור החרדי