חבל על הזמן / מליניאק
מחקר שהגיע לשולחני מוכיח עד כמה בזבוזי הזמן השתלטו על הכדורגל, ומה הכי גרוע? שזה מוביל לכך שמאמני ילדים מלמדים את השחקנים שלהם לביים פציעות ולברוח לפינה הרחוקה של המגרש לפני שהם מוחלפים כדי להעביר עוד חצי דקה. וגם: יש לעדכן במהירות את תקנון ההתאחדות לכדורגל
ד"ר יאיר גלילי קרא את המדור שלי בשבוע שעבר שעסק בבזבוזי זמן בכדורגל, ושלח לי מחקר שערך עם ד"ר איליה מורגולב מהמעבדה לתקשורת ספורט במרכז הבינתחומי. המחקר סקר את כל משחקי הפרמייר־ליג באנגליה בעונת 2014/15. נבדקו 17,308 כדורי חוץ, 6,254 בעיטות שוער, 4,629 בעיטות קרן ו־9,166 בעיטות חופשיות.
ב־38,796 אירועים בהם "כדור מת" הוחזר למשחק מדדו כמה זמן הקבוצה שמובילה מבזבזת מהדקה ה־80 ואילך. הממצאים: המשחק משוחק רק ב־62 אחוז מהזמן! שוערים שקבוצתם פיגרה בשער היו מהירים ב־82 אחוז בהכנסת הכדור למשחק משוערים שקבוצתם הובילה ביתרון של שער. לקבוצות שהובילו במשחק לקח פי שניים זמן לחדש את המשחק לאחר נבדל. החוקה מחייבת שוער למסור את הכדור תוך שש שניות, שוער שקבוצתו הובילה מָשַך 35 שניות.
עוד מסקנה מעניינת: שליפת כרטיס צהוב מפעילה לחץ בעיקר על השופט. לא נרשם אפילו מקרה אחד בו שחקן, במיוחד שוער, קיבל צהוב שני על בזבוז זמן. כולם המשיכו לבזבז זמן אחרי הכרטיס הראשון. הם ידעו שלשופט אין אומץ להרחיק שוער על בזבוז זמן. המסקנה: חוקת הכדורגל נותנת לשחקנים תמריץ לבזבז זמן וסיכון קטן להיענש. ומשהו שתאהבו: השופטים נוהגים להוסיף יותר זמן כשקבוצה "גדולה" נמצאת בפיגור (במיוחד בפיגור של שער אחד), מאשר כאשר קבוצה "קטנה" נמצאת בפיגור. מעניין, לא?
ולמה זה גורם? שמאמני ילדים נאלצים ללמד שחקנים בני 12־10 לבזבז זמן. הם מתדרכים שחקן שעומד להיות מוחלף לברוח לפינה הרחוקה של המגרש, לבזבז עוד רבע דקה. למשוך עוד חצי דקה לפני בעיטת קרן, עוד דקה בפנדל. מנחים את מחזירי הכדורים לא למהר כשהקבוצה מובילה. לביים פציעות.
בשביל לגלות את זה לא צריך מחקר.
הגיע הזמן
יש גם חדשות טובות: משה מאירי, הזכור לטוב מאז שאימן את הפועל ר"ג, מבהיר שהשימוש בהילוכים חוזרים ייכנס לשלב ניסוי בבונדסליגה החל מהעונה הבאה. במעקב אחר שופטים ב־16 המחזורים הראשונים של הבונדסליגה התברר שבוצעו 44 טעויות שיפוט, ש־33 מהן היו זוכות לבדיקת וידיאו אילו התקנות שייושמו בעונה הבאה היו בשימוש כבר העונה.
השימוש בווידיאו יתבצע בארבעה מקרים: בכל ספק לגבי הבקעת שער, אירועים ברחבה שיגררו בעיטות עונשין מ־11 מטר, אירועים שנעלמו מעיני השופטים וחייבו כרטיס אדום, וטעויות בזיהוי שחקנים שהוצא להם כרטיס צהוב או אדום. ההחלטה הסופית תישאר תמיד בידי השופט.
אם זה טוב למדינה "מפגרת" כגרמניה, אולי ננסה גם באימפריה שלנו.
עבר זמנם
לפי אלברט איינשטיין, להיות לא נורמלי זה לחזור על אותה פעולה שוב ושוב ולצפות לתוצאה שונה. למה ההתאחדות לכדורגל ובתי הדין שלה לא מפנימים מה שאיינשטיין הבין לפני יותר מ־100 שנה? אם הם לא ישנו את תקנון ההתאחדות, ובית הדין המשמעתי לא ישנה את הגישה שלו, הם ימשיכו להיות אחראים להנצחת הגזענות והאלימות במגרשים.
נכון שהבעיה הגדולה היא בתי המשפט והמשטרה, אבל שום שינוי לא יהיה בגישה שלהם עד שיקרה אסון חמור. ולכן השינוי יכול לבוא רק מההתאחדות לכדורגל ובתי הדין שלה. הדרך שלהם לברוח מאחריות היא להתעלם מהעבריינים ולהעניש את מי שמנסה להילחם בגזענות.
בסעיף 15 לתקנון המשמעת נכתב: קבוצה אחראית באחריות שילוחית לכל עבירה אשר נעשתה על ידי אוהד או אוהדים של הקבוצה, בין אוהד קבוע ובין אוהד לשעה, בין שנעשתה מטעמה או מיוזמתה ובין שנעשתה מיוזמת האוהד ושלא מטעמה, בין שנעשתה בידיעת הקבוצה ובין שנעשתה שלא בידיעתה, בין שפעל מתוך כוונה לשרת את מה שנראה לו עניינה של קבוצה מסוימת ובין אם לאו. נעברה עבירה מהעבירות שעל פי תקנון זה לא על ידי שחקן או ממלא תפקיד בקבוצה, חזקה כי נעשתה על ידי אוהד אותה קבוצה, אלא אם הוכיחה הקבוצה כי עושה המעשה לא היה אוהד של הקבוצה.
לפי המילון: אוהד הוא מי שהרגיש רגש של חיבה, היה בעד, תמך וכו'. אבל על פי ההתאחדות, אוהד הוא כל מי שהיה במגרש והוא לא שחקן ולא ממלא תפקיד בקבוצה, אלא אם הקבוצה הוכיחה את ההפך. יש אנשים שמצהירים מראש שהם מגיעים למגרש בשביל לעשות בלגן ולגרום לנזקים לבעל הקבוצה. איך קבוצה יכולה להצליח במה שהמשטרה נכשלה – לתפוס אדם שעבר עבירה? איך אפשר להוכיח שמישהו לא אוהד?
האסיפה הכללית של ההתאחדות יכולה לשנות את התקנון הטיפשי. למה נציגי הקבוצות לא דאגו לכך? בכל שנה בתי הדין "מכייסים" מהקבוצות מיליוני שקלים. אבי לוזון נזכר עכשיו להתלונן. איפה הוא היה כשכיהן כיו"ר ההתאחדות?
אם כל מי שקונה כרטיס נחשב לאוהד, אז מי שקונה כרטיס להצגה הוא אוהד של התיאטרון. תארו לעצמכם שמישהו היה מתפרע ומפוצץ הצגה ב"הבימה". נראה לכם שהוא היה הולך הביתה שמח וטוב לב, ו"הבימה" הייתה נדרשת לשלם קנס של 50,000 שקל? מתי תופסק האיוולת הזאת?
ההתאחדות לכדורגל והמערכת השיפוטית שלה מעודדות אלימות וגזענות. הן מזמינות כל בריון שאין לו מה לעשות בשבת לבוא למגרש כדורגל, לקלל, להתפרע ולשיר שירים גזעניים. מה היה קורה בקניון איילון אילו היו מודיעים שמי שרוצה יכול לעשות שם פוגרום, ועזריאלי ישלמו קנס? המקום היה הופך לעיי חורבות. זה בדיוק מה שעושים ההתאחדות ובתי הדין. התקנון לא מחייב להעניש קבוצה. דיין חכם לא היה מעניש קבוצות שעמדו בכל דרישות האבטחה, וה"אוהדים" מנסים לגרום בכוונה נזקים לבעל הקבוצה. זו הדרך למגר את האלימות.
גם במקרים בהם שחקנים מנסים לקבל כרטיס צהוב בכוונה, בשביל לכוון את עונש ההרחקה למשחק לא חשוב, שופט צריך להיות חכם. נכון שעדיף ששופט לא יהיה מודע לחשבון הצהובים ששחקנים גוררים, ולא ייקח מידע כזה בחשבון, אבל ההתאחדות צריכה להיות חכמה ולהשתמש בווידיאו בשביל לבטל צהוב כזה למחרת המשחק. לשנות את התקנון כך ששחקן יקבל עונש נוסף על חוסר ספורטיביות.
תקנון ההתאחדות המיושן מתאים אולי למאה שעברה, כשאוהדים באמת תמכו בקבוצות. נכון לעכשיו, ההתאחדות ובתי הדין שלה עושים יד אחת עם "לה פמיליה" לגרש אוהדים אמיתיים ולהוריד את בית"ר ירושלים לליגה הלאומית.