בשורה לחולי הסוכרת: תרופות הדור החדש - גם מונעות דום לב
ממצאים ממחקר שכלל מאות אלפי חולי סוכרת מבוגרים, מראים כי דור התרופות החדש לא רק שמאזן את רמות הסוכר, אלא גם מונע תמותה מאי ספיקת לב
הלב המוגן של חולי הסוכרת: מחקר חדש שהוצג השבוע בארה"ב, מגלה כי דור התרופות החדש לחולי סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) לא רק שמאזן את רמות הסוכר אצל החולים, אלא גם מונע תמותה מאי ספיקת לב.
התרופות החדשות ממשפחת מעכבי SGLT2 מורידות את רמות הסוכר בדם דרך השתן. אחת התרופות - ג'רדיאנס, עלתה לכותרות בשנת 2015 כאשר מחקר שערכה חברת התרופות BI (בורינגר אינגלהיים) ושנועד לבדוק האם היא גורמת לבעיות לב, הראה בדיוק את ההיפך: היא הפחיתה את התמותה מאי ספיקת לב בשיעור של 39 אחוז. בשנה שעברה אף העניק לה ה-FDA התוויה חדשה כתרופה שמגנה על הלב, בלי שום קשר ליעילותה בתחום הסוכרת.
אבל הממצאים החדשים שהוצגו השבוע בוועידה המדעית של הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה שנערך בוושינגטון, מראים שההגנה הלבבית אינה בלעדית לג'רדיאנס. מחקר חדש שניתח נתונים של מעל 300 אלף חולי סוכרת סוג 2, ושנערך בשש ארצות, מצא כי התרופות ממשפחת SGLT-2 הפחיתו את הסיכון לאשפוז מאי ספיקת לב ואת סיכון התמותה בשיעור של 46%.
עוד בנושא:
- לראשונה: ה-FDA אישר תרופה לסוכרת כמפחיתה מוות לבבי
הנתונים מהחולים נאספו באמצעות תיקיהם הרפואיים ורישום של משרדי הבריאות במדינות בהן נערך המחקר. מרבית החולים נטלו את התרופות פורסיגה או אינבוקנה, פחות מ-10% מהנבדקים נטלו את התרופה ג'רדיאנס. הנבדקים הושוו לקבוצות בקרה שנטלו את התרופות הותיקות יותר לסוכרת הכוללות מטפירמין, ג'נוביה ואינסולין.
למרבית החולים שנכללו במחקר לא היתה היסטוריה של מחלות לב. עם זאת, ידוע כי אצל חולי סוכרת סוג 2 קיים סיכון גבוה למחלות לב. מה שהופך את התרופות לסוכרת מהדור החדש של משפחת SGLT-2 לבעלות יעילות גבוהה עוד יותר משחשבו בעבר בהגנה מפני מחלות לב.
"מדובר בבשורה גדולה לחולי הסוכרת", אומרת ל-ynet ד"ר עידית ליברטי, אנדוקרינולוגית מומחית ומנהלת שירות הסוכרת בסורוקה, "מדובר בדור חדש של תרופות שעובדות באופן אחר וגורמות להוצאה של הסוכר מהגוף דרך הכליות".
התרופות מהדור החדש כבר נמצאות בסל התרופות עבור חולי סוכרת סוג 2 הסובלים ממחלות לב, כמו אלה שעברו התקף לב, צנתור או ניתוח מעקפים.
"התרופות הללו מאוד טובות לאיזון סוכרת, שזו בשורה טובה בפני עצמה", מוסיפה ד"ר ליברטי, "והן מגדילות את סל האפשרויות לטיפול בחולי סוכרת. היתרון המשמעותי הנוסף שלהן הוא בהורדת התחלואה והתמותה ממחלות לב. חשוב להזכיר שסוכרת היא הסיבה השלישית בארץ לתמותה, ומחלות לב הן אחד הגורמים המרכזיים לכך. מסיבה זו, יש כאן תקווה גדולה מאוד לחולי הסוכרת בכל העולם וגם בארץ".
עלייה במספר החולים
מספר חולי הסוכרת בעולם נמצא בעלייה מדאיגה. כיום עומד מספר החולים על כ-415 מיליון, ועל פי ההערכות, בתוך 25 שנים יקפוץ המספר ל-460 מיליון חולים. סיבת המוות המובילה בקרב חולי הסוכרת הן מחלות לב וכלי דם, כשמרבית מקרי המוות מתרחשות אצל נשים.כ-500 אלף חולי סוכרת חיים בישראל, ועל פי ההערכות ישנם עוד כ-300 אלף איש במצב המוגדר "טרום סוכרת", המתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 בתוך כמה שנים.
סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב כאמור בעשור החמישי לחיים והלאה, אולם יותר ויותר ילדים לוקים בסוכרת זו הקשורה להשמנה ולאורח חיים יושבני שבו אוכלים הרבה וזזים פחות.
על פי הקריטריונים, אבחון סוכרת נעשה על סמך רמת סוכר מעל 125 מ"ג לד"צ בצום, או מעל 200 אחרי העמסת סוכר, או בבדיקת סוכר אקראית מעל 200 בשילוב סימני סוכרת - צימאון, השתנה מרובה, השתנה לילית וירידה במשקל לא מכוונת.
מה לעשות בזמן התקף לב? צפו: