בנט: "מגבה את ועדת הפרס, כולנו קומץ ועם אחד גאה"
שר החינוך הגיב לפרסום ב"ידיעות אחרונות" על ביטול פרס ישראל בתחום האמנות הפלסטית והסביר כי משלא הגיעה הוועדה להסכמות למתן הפרס ליאיר גרבוז, הוא הכריע. את גרבוז עקץ: "היה מי שהגדיר שזה תרבותי וזה לא תרבותי, אלה הרוב ואלה הקומץ. יש לנו תרבות מופלאה מכל עדות ישראל ואין לאף אחד מונפול"
שר החינוך מגיב לפרסום ב"ידיעות אחרונות" בדבר החלטתו על ביטול פרס ישראל לאמנות פלסטית : הבוקר (יום ד') הבהיר השר נפתלי בנט בפורום הפיס לחינוך ולכלכלה במרכז שלווה בירושלים, כי כיוון שוועדת הפרס לא הצליחה לגבש החלטה בנוגע לפרס, הוא החליט לא לכנסה יותר. בתשובה לשאלה שזר בנט ביקורת נוקבת על דבריו של יאיר גרבוז, שהיה מועמד לקבל את הפרס.
לדברי בנט, "אני לא מומחה באמנות פלסטית, אני יודע דבר אחד: יותר מדי שנים הגדירו שיש פה תרבות-על ותת-תרבות. היה מי שהגדיר שזה תרבותי וזה לא תרבותי, ואלה הרוב ואלה הקומץ. אז אני לא יודע מה זה רוב וקומץ - אני קומץ, אתה קומץ. כל אחד הוא קומץ בדרכו, אבל אנחנו עם אחד. רבי יהודה הלוי הוא קומץ? הרמב"ם הוא קומץ? הרב משאש הוא קומץ? יש לנו תרבות מופלאה מכל עדות ישראל ואין לאף אחד מונפול על הדבר הזה".
הוא הבהיר: "אני לחלוטין מגבה את החלטת ועדת הפרס ועומד מאחורי זה. כולנו קומץ ועם אחד גאה".
בנט הסביר כיצד התנהלה ההחלטה שלא להעניק את הפרס בתחום האמנות הפלסטית השנה: "ועדה מקצועית התכנסה, אך לא הצליחה להגיע פה אחד להמלצה. היא התכנסה בשנית, שוב לא הצליחה. כתבה לי את זה - ובעצם אנחנו לא נכנס יותר את הוועדה. אם המשמעות היא שלא יהיה פרס השנה, So be it".
הוא הדגיש: "אנחנו ממשיכים בקו המקצועי וכפי שאמרתי הפרס יינתן לאנשים מצוינים בכל התחומים. יש לנו עם אחד ואנחנו גאים בעם הזה".
גרבוז, צייר, סופר ואיש שמאל ותיק, מעולם לא הסתיר את דעותיו הפוליטיות. אולם הנאום שנשא בכיכר רבין ערב בחירות 2015 הצליח להקים עליו גם את אנשי המחנה שלו, ונחשב לאחד האירועים המשפיעים במערכת הבחירות האחרונה ולאחד הגורמים לתבוסה הגדולה של השמאל.
בנאום, שנישא עשרה ימים בלבד לפני הבחירות, דיבר גרבוז על "הקומץ" ואמר כך: "אמרו לנו שהאיש המתועב שרצח את ראש הממשלה, בא מתוך קומץ של אנשים הזויים... אמרו לנו שצהובי החולצות ושחורי הסמל – אנשי 'כהנא צדק' וצורחי 'מוות לערבים!' הם קומץ – רק קומץ! ורשעי תג־מחיר הם בוודאי קומץ... ואמרו לנו שהגזענים המאיימים והמקללים אינם מייצגים כלל את החברה הישראלית, והם רק קומץ! והחושבים שדמוקרטיה פירושה עריצות הרוב – קומץ".
ההמשך של אותו משפט נגע בעצב חשוף במיוחד: "מנשקי הקמעות, עובדי האלילים והמשתחווים ומשתטחים על קברי קדושים - רק קומץ! אפילו המטרידים המיניים והאנסים קומץ. והשוטרים שסרחו והשקרנים ששיקרו אינם מעידים על הכלל. אם כל אלה רק קומץ... אז איך זה שהקומץ שולט בנו? איך זה שבאין מרגיש ובאין מפריע הוא, הקומץ, נעשה לרוב?".
חברי הוועדה לאמנות פלסטית התכנסו פעמיים, לשני סבבים של התייעצויות, אולם לא הצליחו להגיע הסכמה פה אחד: שלושה מתוך ארבעה תמכו בזכיית גרבוז ואילו הרביעי התנגד. יושב ראש הוועדה היה הפסל והצייר פרופ' יעקב דורצ'ין, בעצמו חתן פרס ישראל. לצדו כיהנו ישראל דהן, ד"ר איה לוריא ופרופ' חיים מאור. שר החינוך הוא השר הממונה על פרסי ישראל, והתקנון קובע כי הוא אינו מעורב בתהליך ובבחירת שמות המועמדים.
אולם במקרה של אי הסכמה בין חברי הוועדה, מונחת הסוגיה לפתחו. בסמכותו של השר להורות על כינוס ועדה נוספת - או לבטל לגמרי את הענקת הפרס בתחום המדובר. לאחר שחברי הוועדה לאמנות פלסטית לא הצליחו כאמור להגיע להחלטה - הורה השר בנט שלא לכנס שוב את הוועדה, ולבטל את הענקת הפרס השנה בתחום האמנות הפלסטית. בכך, מנע את הענקת הפרס לגרבוז.
בפרוטוקול הוועדה הסופי נכתב: "ועדת השיפוט לפרס ישראל לשנת תשע"ז בתחום האמנות הפלסטית לא הגיעה להסכמה פה אחד על איש מהמועמדים". מקורות בקיאים בתחום סיפרו שמצב שבו הוועדה לא מצליחה להגיע להסכמה פה אחד הוא נדיר ביותר, וכך גם העברת הסוגייה לשר החינוך.
גרבוז הגיב הבוקר בגלי צה"ל על הפרסום: "את העניין של המזוזות והפרשנות לקמעות, קישרו לזלזול בדברים שאני לא מזלזל בהם, הם עשו אז, והיום הם מעמידים את זה כאילו זה עונש. שמח להיות מועמד ושמח לא לקבל את זה מבנט. אני לא כועס על זה, שר החינוך ביטל את הוועדה כי לא היו הסכמות וכנראה לא היה לו זמן לכנס עוד ועדה. אני לא איבדתי את פרס ישראל, ולא קיבלתי אותו, וזה לא מאכזב אותי. זה מאוד נעים לי להיות מועמד ומה שאני איבדתי זה לחיצת יד לבנט וסכום כסף שבלי שניהם אני אסתדר מצוין. תודה רבה".