שתף קטע נבחר

 

הקרב בין מצרים לסודן על הפירמידות ופרעה

ביקורים של וויל סמית' וליונל מסי בגיזה לעומת ביקור של אמו של אמיר קטאר בסודן הולידו סערה היסטורית במיוחד. במצרים לעגו לביקור הקטארי, ובסודן הגיבו בשכתוב ההיסטוריה: "הפירמידות שלנו עתיקות יותר ופרעה בכלל היה סודני". המצרים לא נשארו חייבים. צפו ב"יא אללה"

 

מאבק הפירמידות בין סודן למצרים. "יא אללה"    (צילום : אלי סגל)

מאבק הפירמידות בין סודן למצרים. "יא אללה"    (צילום : אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"הפירמידות שלנו עתיקות יותר ופרעה ששלט במצרים היה סודני". את ההצהרה הגרנדיוזית ומעוררת התמיהה הזו סיפק בימים האחרונים שר ההסברה הסודני, אחמד בילאל, בלב סערה מעניינת במיוחד בין מצרים לסודן שמשכתבת מחדש את דפי ההיסטוריה.

 

לאחרונה ביקר כוכבה של ברצלונה, הכדורגלן ליונל מסי, בפירמידות המפורסמות בגיזה, וכך גם השחקן וויל סמית' שהתרשם מהפלא שמסב גאווה ליותר מ-90 מיליון מצרים – והביקורים סוקרו בהרחבה רבה מאוד בתקשורת המצרית. אך במקביל ביקרה בסודן אמו של אמיר קטאר, השייחה מוזה, שהחליטה לבדוק מקרוב את הפירמידות הסודניות בצפון המדינה. המתיחות בין קטאר למצרים וההשוואה בין הפירמידות, כך נראה, לא חמקה מעיני הבכירים בשתי המדינות.

הפירמידות בגיזה שבמצרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפירמידות בגיזה שבמצרים(צילום: רויטרס)
 

מוזה נחשבת למעין סדין אדום עבור המצרים, ורבים מהם סבורים שהיא בין האדריכלים של המזימה הקטארית, כביכול, להשתלט על מצרים באמצעות האחים המוסלמים שעלו לשלטון ב-2012. לנוכח כך היא זוכה באופן מתמשך ל"ברכות" בתקשורת המצרית שמגדפת אותה ללא היכר. הביקור של השייחה מוזה בסודן כלל גם פגישה עם הנשיא, עומאר אל-בשיר – הרודן שמבוקש למשפט בהאג בגין פשעי מלחמה.

 

"לפתע שמענו שיש בסודן פירמידות", לעג השדרן המצרי מוחמד א-רייטי לביקור של השייחה מוזה והסיקור של הביקור מצד התקשורת הקטארית והסודנית שנוצל, לדבריו, לעקיצות נגד מצרים. "הם חשו מובסים מהביקור של מסי ו-וויל סמית' בפירמידות, אז אמרו נביא את מוזה שתבקר במשולשי הגבינה בסודן", צחק אחד מהגולשים המצרים.

 

אך את שר ההסברה הסודני גל הגיחוך במצרים לא ממש הצחיק. "כולכם ראיתם את הציוצים ההיסטריים ואת המילים המכוערות של המצרים ואת הדיבורים על כך שהפירמידות בסודן הן בכלל בתאים של בדואים ושבפירמידות במצרים מבקר מסי ובפירמידות בסודן מבקרת השייחה מוזה", אמר השר בכעס ובהמשך אף פתח חזית חדשה עם המצרים. "הפירמידות שלנו קדומות יותר מהפירמידות במצרים ב-2,000 שנה. הגיע הזמן להגיד את זה".

 

אך אם זה לא מספיק, בהמשך טען השר הסודני שפרעה ששלט במצרים הוא בכלל סודני. הוא התבסס על אחד מהפסוקים בקוראן שבו הוזכר פרעה מדבר על נהרות שזורמים מתחתיו: "למצרים יש נהר אחד ואילו לסודן יש כמה נהרות".

 

"קללת הפרעונים היכתה בשר הסודני"

הצהרותיו השנויות במחלוקת הגיעו במהרה לאוזני המצרים ורק הוסיפו שמן למדורה – והתקשורת המצרית והרשתות החברתיות היו כמרקחה. "קללת הפרעונים היכתה בשר ההסברה הסודני", נכתב באתר חדשות מרכזי במדינה. בכתבה הוא הואשם כמי "שמזייף במזיד את העובדות, את ההיסטוריה ואת התרבות של מצרים העתיקה המשתרעת על פני אלפי שנים". בעיתון "אל-יום א-סאבע" אף פורסמו קריקטורות שלעגו לדברי השר.

במצרים השיבו אש: "שליט סודן היה מצרי" ()
במצרים השיבו אש: "שליט סודן היה מצרי"
 

נאדר מוסטפא, מזכיר ועדת התרבות, התקשורת והעתיקות בפרלמנט המצרי אמר כי "בהקשר התרבותי צפון סודן היא מצרים. חצי מסודן, עד חרטום, הייתה שייכת למצרים לאורך ההיסטוריה". הוא גם קינח באמירה כי המצרים הם אלה שיצרו את התרבות של סודן, הקימו שם פירמידות קטנות באותה מתכונת של הפירמידות בגיזה והשליט בצפון סודן היה בכלל מצרי.

 

חברת הפרלמנט נשווא א-דיב נתנה עצה לבכיר הסודני על רקע משבר הפירמידות: "לפני שמישהו מציג דברים כאלה בכלי התקשורת, עליו לחזור אחורה כדי לדעת את האמת ולא להסתמך על גחמות". שר העתיקות לשעבר, זאהי חוואס, אמר גם הוא בראיון טלוויזיוני: "השר הזה נכנס לתחום שהוא לא עובד ולא מתמחה בו. הפירמידות בסודן מתוארכות ללפני 2,300 שנה, ואילו הפירמידות במצרים מתוארכות ללפני 5,000 שנה".

 

גם השדרנים באולפנים במצרים היו חלק בלתי נפרד מהחגיגה עם שלל תגובות ובדיחות, אבל השדרן הפופולרי, אחמד מוסא, הידוע כמקורב לשלטון, קרא בתוכניתו לתקשורת הסודנית להפסיק להסית נגד המצרים: "אנא, שמרו על היחסים בין המדינות ובין העמים כיוון שאנחנו לא יכולים להסכים לכך שמישהו יפגע במדינה שלנו. הדם שלנו, אתם מכירים אותו".

 

לאור הסערה התקשורתית עבר הריב גם לפסים דיפלומטיים. שר החוץ המצרי, סאמח שוכרי, התקשר לשר החוץ הסודני כדי להרגיע את הרוחות, להדגיש את עומק וייחודיות היחסים בין המדינות ולדחות את העלבונות שמוטחים אחד בשני.

 

חרף כך שהמשבר התקשורתי והציבורי נראה בסיומו, נראה שלא מעט נושאים מעיבים על היחסים בין שתי המדינות השכנות. בראשם ניצב הסכסוך הטריטוריאלי עתיק היומין על מה שמכונה "משולש חלאיב" – שטח שנמצא במחלוקת לחופי הים האדום. בנוסף לכך ישנם מאבקי השליטה על מי הנילוס וגם טענות שהעלה לאחרונה נשיא סודן בראיון בסעודיה על תמיכה מצרית במתנגדיו. חרף כך שהקשרים בין המדינות נמשכים כסדרם, עוד הרבה מים יעברו בנהר הנילוס עד שהנושאים שבמחלוקת ייפתרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מי היה שם קודם? הפירמידות במצרים
צילום: AFP
מומלצים