שתף קטע נבחר
 

מעניקים נכס לילדים? שמרו על זכויותיכם

בשל נטל המס הכבד המוטל על מכירת משקים חקלאיים, אחת הדרכים הנפוצות להימנע מתשלום המס היא העברה של הנחלה בין בני משפחה. עם זאת, הענקת מתנה כל כך יקרה לאחד הילדים כרוכה בסיכונים רבים. מתי כדאי לוותר וכיצד מגנים על זכויות ההורים? מדריך

בעלי נחלות רבים נרתעים מלבצע עסקאות מכירה של הנחלה בשל נטל המס הכבד הכרוך בעסקאות מעין אלו, המותיר אותם עם כ- 60% מסכום התמורה. הרצון להימנע מתשלומי מסים בשיעור כל כך גבוה הביא לריבוי המקרים בהם מבוצעות עסקאות מתנה בנחלה - העברה ללא תמורה בין הורים לילדיהם.

 

עוד במדור בית ישראלי

 

בעלי הנחלות טוענים לרוב כי אין טעם לבצע מכירה לצד ג', כיוון שבסוף לא יישאר כסף מהמכירה - ולכן בוחרים להעביר לילדיהם את זכויות הנחלה עוד בעודם בחיים. אולם בכך הם למעשה מוותרים על נכס כלכלי משמעותי - והופכים להיות תלויים מבחינה כלכלית בילדיהם.

 

אילוסטרציה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
אילוסטרציה(צילום: Gettyimages)

מדובר בסיכון כפול אותו נוטלים ההורים שהנחלה הינה הנכס היחיד שבחזקתם, שכן הויתור על העוגן הכלכלי הקיים ברשותם והמשמש אותם למגוריהם, מלווה גם בוויתורים נוספים. העברת הזכויות במשק החקלאי משמעותה גם ויתור של ההורים על החברות באגודה, על זכויות ההצבעה, על חלוקת הרווחים מהענפים המשותפים וזכויות עתידיות להקצאת מגרש בהרחבה.

 

ההסכמים שמאחורי התצהירים

בעוד שבעסקת מכר רגילה קיים הסכם בין הצדדים המגדיר את התחייבויות הצדדים, בהליך העברת הזכויות במתנה ניתן להסתפק בתצהירים בלבד של מעניק המתנה ומקבל המתנה. עובדה זו מעמידה בסיכון רב את ההורים שמעניקים את הנחלה ללא קבלת תמורה מצד ילדיהם. לכן במטרה להגן על ההורים ולא להותירם מחוסרי כל, בעסקאות רבות בהן מועברות הזכויות ללא תמורה נערך הסכם בין הצדדים בנוסף לתצהירים שמטרתו להבטיח להורים שיוכלו להמשיך ולהתגורר בנחלה עד אחרית ימיהם ושמקבל המתנה יהיה מחויב לטפל בהם, לדאוג לבריאותם ולסעוד אותם בעת זקנה.

 

בהסכמים אלו ישנה גם התייחסות לסיטואציות עתידיות בהן נעשה שינוי בהרכב המשפחתי המספק סיבות לביטול המתנה, כאשר אחד מההורים שהעניקו את המתנה נפטר והשני רוצה לחזור בו או במקרה בו בני הזוג מקבלי המתנה התגרשו וההורים יבקשו לבטל. לכן ההמלצה הינה לא להסתפק בחתימה על תצהירי העברה בלבד אלא לערוך הסכם משפטי מפורט שיתייחס גם למקרי קיצון, הסכם שיערך ע"י עו"ד מומחה בתחום המושבים ובו יוגדרו תנאי העסקה, מחויבויות הצדדים ואף יינתנו הבטוחות המתאימות שיסייעו ליישום ההסכם.

 

המיסוי החל על המתנה

חשוב לזכור שלמרות שזו מתנה, מדובר בעסקה לכל דבר ועניין המחויבת בדיווח לרשויות המס ולכלל הגופים המוסדיים על מנת שהעסקה תאושר ותצא לפועל.

 

בעסקת מתנה הנערכת בין קרובים לא חלה חבות בתשלום מס שבח למעניק המתנה, אולם ישנו שיעור מס רכישה מופחת (1/3) למקבל המתנה. יש לשים לב שהגדרת המונח "קרוב" שונה בין המיסים השונים (הגדרת "קרוב" לצורך מס השבח איננה תואמת את ההגדרה של "קרוב" לצורך מס רכישה ואינה תואמת את הגדרת "קרוב" לעניין תשלום דמי הסכמה או דמי רכישהלרשות מקרקעי ישראל).

 

לכן, למרות שמדובר בעסקת מתנה, בה רשות מקרקעי ישראל אינה מחייבת בתשלום דמי הסכמה -או דמי רכישה בגין העסקה, במידה וקיים שימוש חורג עדיין יהיה צורך בהסדרת כל השימושים החורגים הקיימים בנחלה כתנאי לביצוע העברת הזכויות.

 

נדגיש כי עסקת העברה ללא תמורה בין קרובים, אינה נחשבת "מימוש" הזכויות על מנת שתחייב בתשלום היטל השבחה על פי חוק התכנון והבניה. וכך גם ההגדרה של "קרוב" לצורך היטל ההשבחה אינה זהה לזו הקבועה במס רכישה ובמס שבח.

 

חשוב לזכור שמדובר בעסקת נדלן לכל דבר ועניין בגינה אומנם לא מחויב מעניק המתנה בתשלום מס שבח,אולם אין פירוש הדבר שמדובר בפטור מתשלום המס אלו אלא רק דחיית תשלום המס למועד בו יתבצע מימוש הזכויות בנחלה.

 

החלטה האם לבצע עסקת העברה ללא תמורה של הנחלה הינה החלטה גורלית שתשפיע על עתידם הכלכלי של ההורים ועל גודל העיזבון שיותירו אחריהם לאחר שיבה טובה ולכן על הצדדים לקבלה לאו דווקא משיקולי כדאיות המס אלא מתוך הבנה ורצון שהנחלה אכן תהיה בעתיד שייכת למקבל המתנה.

 

הכותב הוא עו"ד ונוטריון העוסק בייצוג בהעברת זכויות בנחלות ומשקים חקלאיים במושבים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
צילום: Gettyimages
צילום: רונית ינון
עו"ד גלעד שרגא
צילום: רונית ינון
מומלצים