מאשקלון ועד ארה"ב: האיומים, פריצת הדרך בסיוע ה-FBI ושתיקת החשוד
במשך שנתיים וחצי חקרה המשטרה את החשדות לאיומי שווא מצד צעיר בן 19 מאשקלון נגד מאות מוסדות יהודיים בעולם: "לא השתמש בקווים רגילים אלא בכמה מערכות ממוחשבות". ארה"ב: "שיתוף פעולה יוצא דופן של ה-FBI ומשטרת ישראל". לפי שעה מייחסת המשטרה חשדות זהים לאביו של הצעיר
החשוד בן ה-19 מאשקלון, שמעצרו הוארך בשמונה ימים, איים על מוסדות יהודיים ברחבי העולם בשנתיים-שלוש האחרונות. בסך הכול, לפי המשטרה, מדובר במאות אירועים של איומים על קניונים, חברות תעופה ומגוון רחב של מוסדות - כולל בתי ספר בישראל. החקירה מתנהלת ביחידת הסייבר במשטרת ישראל כבר שנתיים וחצי ורק לפני כחודש וחצי הושגה פריצת דרך - בשיתוף פעולה עם ה-FBI. לפי שעה, החשוד שותק בחקירה, והמשטרה מייחסת לאביו - שאף הוא נעצר - עבירות דומות.
החשוד מחזיק גם באזרחות אמריקנית ועדיין לא ברור אם ארצות הברית תדרוש את הסגרתו. שר המשפטים האמריקני ג'ף סשנס התייחס למעצר, ושיבח את שיתוף הפעולה בין ה-FBI למשטרת ישראל: "משרד המשפטים מחויב להגן על זכויות האזרח של כל האמריקנים ולא יסבול התקפות על כך קהילה במדינה הזו על רקע דתי. אני משבח את ה-FBI ואת משטרת ישראל על העבודה היוצאת דופן בתיק הזה". סשנס ציין כי המעצר הוא תוצאה של חקירה רחבת היקף שהתנהלה בכמה יבשות.
נציג המשטרה סיפר בדיון הארכת המעצר של אבי החשוד: "הייתה חקירה סמויה במשך שנתיים וחצי, בחודש האחרון עלתה זהות העבריין או העבריינים וכרגע לא אוכל לפרט מעבר לכך". מיקי רוזנפלד, דובר המשטרה לתקשורת הבינלאומית, סיפר כי במהלך השיחות שקיים הצעיר החשוד עם המרכזים היהודיים, הוא השתמש בשיטות הסוואה מתוחכמות. "החשוד לא עשה שימוש בקווי טלפון רגילים, אלא בכמה מערכות ממוחשבות על מנת שלא ניתן יהיה לאתרו".
הבוקר הגיעו שוטרים למעצר וחיפוש בבית, ומצאו גם אנטנת Wi-Fi גדולה בחלון, בקוטר של כחצי מטר. בדיון בבית המשפט נחשפו פרטים אודות המעצר הדרמטי של החשוד שלווה בניסיון שלו לחטוף אקדח משוטרת. עוד התברר כי האב סירב בזמן המעצר לתת מפתח לשוטרים, צעק והפריע להם במילוי תפקידם - כך לפי המשטרה.
המשטרה תפסה בבית החשוד חמישה מחשבים, כרטיסי רשת רבים ומדיה דיגיטלית. "מדובר בפרשייה מורכבת מאוד שנמשכה הרבה מאוד זמן", סיפר נציג המשטרה בדיון בבית משפט השלום בראשון לציון, "החשוד לא משתף פעולה בחקירה, סירב לחתום על טופס ויתור שנוכל להיכנס לו למחשבים". הצעיר החשוד, כך ציינה עורכת דינו גלית בש מהסנגוריה הציבורית, סובל מגידול בראש מגיל 14. עוד ציינה כי הוא למד בחינוך ביתי במקום במערכת החינוך מאז שהיה בכיתה א'.
בדיון בהארכת מעצרו של הצעיר ציין שופט בית משפט השלום בראשון לציון, עמית מיכלס, כי "חומר הראיות קושר את החשוד בצורה משכנעת לקיום שיחות הידועות בשם 'סווטינג', הכוללות אירועים רבים של שיחות טלפון למוסדות שונים ברחבי העולם, כאשר בחלק מהמקרים הדבר גרם לבהלה ולתוצאות נוספות". לגבי מעצרו של האב, אמר השופט: "בשלב זה המשטרה לא יודעת מי בדיוק ביצע את העבירות ולכן עצרה גם את אביו".
השופט הביע פליאה על שתיקתו של הצעיר לאורך החקירה: "עיינתי בחקירתו של החשוד מהיום ומצאתי שהוא בחר לשמור על זכות השתיקה - עובדה תמוהה לאדם נעדר עבר פלילי, שעל פי באת כוחו לא ביצע את המעשים כפי שטוענת המשטרה".
"החשוד היה אחראי על התרעות על מטעני נפץ - גם במוסדות בארץ, גם בעולם וגם במספר חברות תעופה", סיפר רב פקד יניב עזני, חוקר ביחידת הסייבר של המשטרה. "החקירה התמקדה בשיתוף גורמי אכיפת חוק מכל העולם, ביניהם מארצות הברית, אוסטרליה, ניו זילנד ומדינות נוספות, על מנת לאתר את מקור השיחות אשר הושגו באמצעים טכנולוגיים מתקדמים".
"כרגע אנחנו בהחלט רואים שהחשוד השתמש בכמה אמצעים להסוואת רבדים שונים של אמצעי תקשורת, על מנת לבצע את השיחות", הוסיף עזני.
עו"ד ערן ראו, שמייצג את האב מטעם הסנגוריה הציבורית, אמר בהתייחס לחשדות: "האב ללא עבר פלילי, משתף פעולה עם החוקרים ומכחיש את החשדות. הוא מצוי במצב קשה וכל דאגתו היא לשלומו של בנו לאור מצבו הרפואי המורכב".
שכניהם לבניין של האב והבן החשודים קיבלו בתדהמה את הידיעה על מעצרם. "אני רואה את הבן מדי פעם והוא לא אומר מילה", סיפר אחד השכנים. שכנה נוספת סיפרה: "לא שומעים אותם, הם כמעט שלא קיימים. אני בהלם".
מאז ינואר חוללו לפחות שלושה בתי עלמין יהודיים בארה"ב והתקבלו יותר מ-120 איומים על מרכזים של הקהילה היהודית שם, איומים שבהם נטען כי במקום הוטמנה פצצה ובעקבות זה נאלצו כל יושבי המוסדות האלה להתפנות. בארה"ב דווח כבר בסוף פברואר כי יש חשד שחלק משיחות האיום שהתקבלו הגיעו ממדינות מעבר לים, אבל האפשרות שהן נעשו דווקא מישראל לא הוזכרה.
בתחילת החודש הודיעו הרשויות בארה"ב כי עצרו חשוד ראשון באיום על מוסדות יהודיים – חואן תומפסון, עיתונאי לשעבר שפוטר מעבודתו משום שהמציא כתבות שקריות. לפי המשטרה, הוא היה אחראי לשמונה מהאיומים על המוסדות היהודיים ברחבי ארה"ב ועשה זאת במסגרת מסע נקמה נגד בת זוגו שעזבה אותו.
הוא השתמש בפרטיה כששלח איומים למרכזים היהודיים. עם זאת, ההערכה הייתה כי לרוב השיחות היה אחראי אדם אחר וכי תומפסון אינו קשור אליהן.
גורמים יהודיים בארה"ב מתחו בחודשיים האחרונים ביקורת קשה על התנהלות הנשיא דונלד טראמפ וממשלו בנוגע לאירועים האנטישמיים וטענו כי הממשל האמריקני אינו ממהר לגנות אותם.