שתף קטע נבחר

 

"אנונימייזר" ואנטנה בחלון. כך גרם ההאקר מאשקלון לנחיתת חירום בניו יורק

הוא התקשר למאות מוסדות יהודיים מאוסטרליה ועד ארה"ב וגרם לבהלה. לפני שנתיים אף גרם לנחיתת חירום של טיסת "דלתא". החוקרים מעריכים שההאקר בן ה-18 מאשקלון, שנעצר עם אביו, השתמש בגלישה אנונימית שבאמצעותה הסווה את כתובת המחשב. חוקרי FBI שהו בישראל

 

 

האיום שהוביל לנחיתת חירום בתחילת 2015

האיום שהוביל לנחיתת חירום בתחילת 2015

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ביחידת הסייבר של המשטרה ממשיכים לחקור את הפרשה החמורה שהובילה למעצר האקר בן 18 מאשקלון ואביו בחשד למאות שיחות איום על מוסדות יהודיים מאוסטרליה ועד ארצות הברית שזרעו בהלה. החוקרים מעריכים כי הוא השתמש ב"אנונימייזר" (גלישה אנונימית) כדי להסוות את מספר הטלפון ואת כתובת ה-IP של המחשב שלו. עידו נאור, חוקר בכיר במעבדת קספרסקי, הסביר שייתכן שהחשוד השתמש באנטנה כדי לבחור את הרשת שבאמצעותה יבצע את השיחה, "וייתכן שהתחבר לרשת מחוץ לישראל".  

 

החשוד ואביו, בבית המשפט    (צילום: מוטי קמחי)

החשוד ואביו, בבית המשפט    (צילום: מוטי קמחי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

בין יתר המקרים שמיוחסים לחשוד, כך לפי מיקי רוזנפלד, דובר המשטרה לתקשורת הבינלאומית, גם שיחה לחברת התעופה האמריקנית "דלתא" בתחילת 2015 שבה טען כי מטען חבלה נמצא בטיסה שאמורה לנחות בנמל התעופה ג'ון פ. קנדי בניו יורק. בזמנו דווח כי אף הושמעו אזעקות חירום בנמל התעופה בעקבות שיחה אנונימית על פצצה על טיסת דלתא הנוחתת מסן פרנסיסקו, בדרכה לתל אביב. המטוס הונחת בטרמינל מרוחק יותר בנמל התעופה, ולאחר שנמצא כי מדובר בדיווח שווא, הטיסה המשיכה כרגיל בשעה איחור.

 

החשוד, בהארכת מעצרו בבית משפט השלום בראשל"צ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
החשוד, בהארכת מעצרו בבית משפט השלום בראשל"צ(צילום: AFP)

האנטנה שהותקנה בביתו של החשוד ()
האנטנה שהותקנה בביתו של החשוד

מעצרו הוארך בשמונה ימים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מעצרו הוארך בשמונה ימים(צילום: מוטי קמחי)

עידו נאור מפרט דרכים נוספות שייתכן שהחשוד פעל באמצעותן: "אם הוא משתמש בטלפון באמצעות האינטרנט, הוא יכול לבחור נקודה שממנה יתקשר, ומרכזייה נוספת תוציא ותנתב את השיחה לנקודת הקצה. זה נקרא פרוקסי. יש גם את רשת TOR שמורכבת ממחשבים. כשמישהו רוצה להתקשר ולבקש אתר, עוברים דרך מחשבים אחרים, וזה יכול להיות שורה ארוכה של מחשבים כדי להסוות את המקור".

 

אז כיצד נתפס החשוד? "אחת השיטות של רשויות החוק", מסביר נאור, "היא להוסיף מחשבי דמה לתוך הרשת הזו. ואז, כאשר התוקף מנסה להתקשר ולעבור דרך נקודות על הרשת, הוא עובר ל-FBI או לשירותי הביטחון בישראל. באותו אופן הם יכולים להרים אנטנה משלהם שתהיה חזקה דיה לתפוס את המידע המשודר מאותו בית". נאור אומר כי לא מן הנמנע שההאקר שאב מידע זמין מהרשת, וכך הצליח להערים על שלטונות החוק.

 

השכנים ההמומים של החשוד ואביו: "לא שמעו אותם"    (צילום: רועי עידן)

השכנים ההמומים של החשוד ואביו: "לא שמעו אותם"    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גם נמרוד וקס, אחד המייסדים של חברת הסייבר האמריקנית-ישראלית BigID, אומר כי אופן הפעולה של ההאקר מעיד על רמת תחכום מסוימת, אך המשימה "לא קשה מדי" עבור האקר מנוסה, כדבריו. משטרת ישראל ניהלה כאמור חקירה ממושכת בשיתוף נציגי ה-FBI שאף הגיעו לישראל ובשיתוף משטרות ממדינות נוספות, והפעילה טכנולוגיה שבאמצעותה הצליחה לפצח את הפרשה וללכוד את החשוד ואת אביו.   

 

כאשר הגיעו שוטרים למעצר וחיפוש בבית, הם מצאו גם אנטנת Wi-Fi גדולה בחלון, בקוטר של כחצי מטר, באמצעותה כאמור השתמש החשוד כדי לאתר רשתות מרוחקות מביתו כדי להתחבר אליהן ולהסוות את מקור השיחה. "החשוד לא עשה שימוש בקווי טלפון רגילים, אלא בכמה מערכות ממוחשבות על מנת שלא ניתן יהיה לאתרו", סיפר מיקי רוזנפלד מדוברות המשטרה. בחיפוש בביתו תפסו החוקרים חמישה מחשבים, כרטיסי רשת רבים ומדיה דיגיטלית. "מדובר בפרשייה מורכבת מאוד שנמשכה הרבה מאוד זמן", סיפר נציג המשטרה בדיון בבית משפט השלום בראשון לציון.

 

מהחקירה עלה כי לפני כמה חודשים העביר ההאקר, לפי החשד, התרעת שווא על הטמנת פצצות בבית ספר בניו זילנד, מה שהוביל לפתיחת החקירה. בהמשך התרחשו מקרים דומים באוסטרליה, במדינות באירופה וכן בארה"ב, במוקדים של הקהילות היהודיות (JCC). ברוב המקרים העקבות הובילו לישראל. לפני חודשיים ביצע עבירה דומה - הפעם כלפי מוסדות חינוך בארץ. בשיחה למוקד 100 נשמעה אישה שאמרה: "יש לכם פצצה בבית הספר". לאחר סריקות בכל האתרים התברר כי מדובר בהודעות שווא. 

 

השופט עמית מיכלס האריך את מעצרם של החשוד ואביו בשמונה ימים, ואמר כי "חומר הראיות קושר את החשוד בצורה משכנעת לקיום שיחות הידועות בשם 'סווטינג', הכוללות אירועים רבים של שיחות טלפון למוסדות שונים ברחבי העולם, כאשר בחלק מהמקרים הדבר גרם לבהלה ולתוצאות נוספות". לגבי מעצרו של האב, אמר השופט: "בשלב זה המשטרה לא יודעת מי בדיוק ביצע את העבירות ולכן עצרה גם את אביו".

 

"עיינתי בחקירתו של החשוד מהיום ומצאתי שהוא בחר לשמור על זכות השתיקה - עובדה תמוהה לאדם נעדר עבר פלילי, שעל פי באת כוחו לא ביצע את המעשים כפי שטוענת המשטרה", הוסיף השופט.

המשטרה מייחסת להאקר שורת עבירות ארוכה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
המשטרה מייחסת להאקר שורת עבירות ארוכה(צילום: מוטי קמחי)
 

אביו של החשוד המרכזי. חשוד באותן עבירות כמו בנו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אביו של החשוד המרכזי. חשוד באותן עבירות כמו בנו(צילום: AFP)

 

השופט מיכלס אף ציין כי הבוקר התרחש אירוע "מוזר" בבית החשוד, כאשר האחרון ניסה לחטוף אקדח משוטרת בעת מעצרו. השופט ביקש מהמשטרה להכין תצהיר על האירוע. נציג המשטרה ציין כי בזמן המעצר סירב אביו של החשוד למסור את המפתח לביתו וצעק. הוא הוסיף כי מבחינת המשטרה האב הפריע לשוטרים במילוי תפקידם. על כך העיר השופט כי "התנהגות החשוד היום בבוקר נגד השוטרים הייתה תמוהה וחשודה".

 

עו"ד ערן ראו, שמייצג את האב מטעם הסנגוריה הציבורית, אמר בהתייחס לחשדות: "האב ללא עבר פלילי, משתף פעולה עם החוקרים ומכחיש את החשדות. הוא מצוי במצב קשה וכל דאגתו היא לשלומו של בנו לאור מצבו הרפואי המורכב".

 

המשטרה מייחסת לאב ולבנו את העבירות הבאות: פרסום ידיעות הגורמות בהלה, חדירה למחשב כדי לעבור עבירה, העברת מידע כוזב במחשב, איומים, התחזות לאדם אחר במטרה להונות, סחיטה באיומים, מטרד לציבור, נשיאת/הובלת נשק שלא כדין וסיכון אדם בנתיב תחבורה.

 

יהודים בארה"ב: "חשים הקלה בעקבות המעצר"

הליגה נגד השמצה, ארגון יהודי-אמריקני הנאבק באנטישמיות, דיווחה כי היו יותר מ-150 איומי פצצות שונים נגד מרכזים ומוסדות חינוך יהודיים ב-37 מדינות שונות בארה"ב ובשני מחוזות בקנדה מ-9 בינואר. מנכ"ל הארגון, ג'ונתן גרינבלט, הביע הקלה בעקבות מעצרו של הצעיר מאשקלון והודה ל-FBI ולרשויות בארה"ב שנתנו חשיבות רבה לחקירה, אך הבהיר כי נושא האנטישמיות עדיין מהווה בעיה רצינית מאוד.

 

איום טלפוני על מרכז קהילתי יהודי בחודש ינואר

איום טלפוני על מרכז קהילתי יהודי בחודש ינואר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"אנו חשים הקלה בעקבות מעצרו של החשוד באיומים על מרכזים יהודיים, בתי ספר, בתי כנסת, וכמה ממשרדי הליגה נגד השמצה ברחבי המדינה", מסר גרינבלט. "אנו מודים מאוד ל-FBI, למחלקה לביטחון לאומי ולגורמי אכיפת חוק מקומיים שהעמידו את החקירה הזו בעדיפות עליונה".

 

"אך אף שנראה כי האדם שמאחורי רוב האיומים הללו זוהה, האנטישמיות בארה"ב עדיין מהווה דאגה גדולה", חידד גרינבלט. "שום מעצר לא בוצע על רקע השחתת שלושה בתי קברות יהודיים או סדרת מעשי אנטישמיות אחרים המערבים ציור צלבי קרס וחומרי שנאה כתובים אחרים. המרכזים היהודיים ומוסדות אחרים לא צריכים להקל באמצעי האבטחה שהם נוקטים או להיות דרוכים פחות. אנו מעריכים את התמיכה של מנהיגים קהילתיים ומנהיגי ארגונים כה רבים, מתוך ומחוץ לקהילה היהודית, שגינו באופן פומבי את האיומים הללו".

 

ג'ורדן שנקר, העומד בראש מרכז יהודי בניו ג'רזי שהיה נתון לאיום, אמר גם הוא כי הוא חש הקלה בעקבות המעצר, וכי הוא מקווה כי החשוד אכן פעל לבדו. "בהחלט, אם זה יאושש, תהיה אף תחושת הקלה גדולה יותר", אמר בהודעה רשמית.


פורסם לראשונה 23/03/2017 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים