ארה"ב רוצה להרחיב את בדיקת מבקשי הוויזות: "מעקב ברשתות החברתיות"
מברקים ששלח מזכיר המדינה רקס טילרסון לשגרירויות חושפים את המדיניות שאותה שואף הממשל האמריקני ליישם. בין ההנחיות: איתור אוכלוסיות שמצדיקות אבטחה מוגברת, מסירת מידע נרחב של מבקשי ויזה מכמה מדינות מוסלמיות ובדיקות נרחבות ברשתות החברתיות
מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון הנחה את השגרירויות האמריקניות לאתר "אוכלוסיות שמצדיקות אבטחה מוגברת", ולהחמיר את בדיקת הרקע של מבקשי הוויזה בקבוצות האלה. כך לפי מברקים דיפלומטים שנשלחו בחודש האחרון. בנוסף הורה טילרסון על "בדיקת חובה ברשתות החברתיות" לכל מבקשי הוויזה שהיו בשלב כלשהו בשטח שנשלט בידי דאעש, ולמי שחשוד בקשר עם גורמי טרור.
שני גורמים אמריקנים רשמיים לשעבר אמרו לרויטרס כי הצעדים שמתכננת מחלקת המדינה מורכבים ומקיפים בהרבה בהשוואה למה שנעשה כיום, ומצריכים גם מאמץ גדול בהרבה. לפי אחד הגורמים רק לעיתים רחוקות הרשויות בודקות חשבון ברשת חברתית של מבקש ויזה לארה"ב.
ארבעת המברקים ששלח טילרסון במהלך השבועיים האחרונים מספקים הצצה לניסיונות של הממשל האמריקני ליישם את מה שכינה הנשיא דונלד טראמפ "בדיקה קפדנית" של הזרים שנכנסים לארה"ב, הבטחת בחירות מרכזית שלו. המברקים גם מראים את הקשיים המנהליים והלוגיסטיים שאיתם מתמודד הבית הלבן בהוצאת החזון לפועל.
במברקים מופיעות הנחיות על יישום צו ההגירה החדש של טראמפ מה-6 במרס, שאוסר זמנית על כניסת נוסעים משש מדינות בעלות רוב מוסלמי, כולל פליטים – גרסה חדשה ומרוככת לצו שנדחה בבית המשפט ועורר סערה ברחבי העולם. במברקים הופיעו הנחיות חדשות ונוקשות אך בהמשך הייתה נסיגה מהן - בתגובה להחלטת בית משפט פדראלי בהוואי שהקפיא את הצו.
במברקים מ-10 ו-15 במרס מפרט טילרסון את ההנחיות לדיפלומטים ליישום צו ההגירה החדש של טראמפ. ב-17 במרס פורסם המברק הרביעי עם הנחיות עדכניות, אחרי החלטת בית המשפט בהוואי. במברק הוסרו חלקים גדולים מההנחיות שהופיעו במברקים הקודמים, מכיוון שהן נכתבו ללא אישור של אגף התקציב בבית הלבן.
בין ההנחיות של טילרסון שהוסרו בהמשך יש שאלות ספציפיות למבקשי ויזה מאיראן, לוב, סומליה, סודן ותימן – המדינות שמופיעות בצו ההגירה החדש, כמו לאזרחים שנמצאים באזורים שמוגדרים כמסוכנים ביטחונית. הם יישאלו איפה חיו ועבדו ב-15 השנים האחרונות ולאן נסעו.
בנוסף יידרשו אותם אזרחים לספק את כל מספרי הדרכונים שלהם, והטלפונים, כתובת המיילים והחשבונות ברשתות החברתיות בחמש השנים האחרונות. במברקים של טילרסון ב-16 וב-17 במרס, אחרי החלטת בית המשפט ובעקבות הנחית אגף התקצוב בבית הלבן, הוא העביר הנחיה שלא לשאול את השאלות האלה.
במברק האחרון שאליו נחשפה רויטרס, מ-17 במרס, נשארה על כנה הנחיה לראשי הקונסוליות לגרום לרשויות החוק והמודיעין במדינות הזרות "לגבש רשימה של קריטריונים לאוכלוסיות שמחייבות אבטחה מוגברת". הבקשות באזורים האלה יצטרכו לעבור בידוק חמור במיוחד. עורכי דין לענייני הגירה טענו כי ההנחיה עלולה להוביל לאפליה על בסיס דת ולאום בהליך קבלת הוויזה, במקום בהתחשבות במי שאינו מהווה איום ממשי על ביטחונה של ארה"ב.
באחד המשפטים במברקים נכתב כי "כל החלטות הוויזה הן החלטות של ביטחון לאומי", משפט שמזכיר הצהרות של גורמים אמריקנים בעבר. הגורמים ששוחחו עם רויטרס אמרו כי חלק מההנחיות במברק האחרון הן להרחיב את הבדיקות ברשתות החברתיות. רפובליקנים ודמוקרטים בקונגרס קראו להרחיב את הבידוק ברשתות החברתיות למי שרוצה לקבל ויזה לארה"ב, ואמרו שבדיקות כאלה יכולות לסייע לאתר קשר לפעילות טרור.
חלק מהגורמים הרשמיים לשעבר הזהירו שהרחבת הבדיקה ברשתות עלולה להאריך משמעותית את פרק הזמן של קבלת הוויזה. "יש כל כך הרבה רשתות חברתיות", אמרה אן ריצ'רד, שהייתה עוזרת במזכירות המדינה בממשל אובמה. שני המברקים מ-15 ו-17 במרס צופים עיכובים כתוצאה מיישומם. הם קראו לשגרירויות להגביל את מספר ראיונות הוויזה ליום, והכירו בכך שהדבר "עלול לגרום למספר הפגישות לעלות".
השבוע, בעקבות מידע כי גורמי טרור מתכננים לתקוף מטוסי נוסעים עם פצצות שמוטמנות במכשירים חשמליים, הודיעה ארה"ב כי היא אוסרת לעלות עם מכשירים שגדולים מטלפון נייד על טיסות מעשרה שדות תעופה שונים במזרח התיכון ובאפריקה. עשרת נמלי התעופה המושפעים מהאיסור האמריקני החדש הם אלו בקהיר במצרים, עמאן בירדן, כווית סיטי בכווית, קזבלנקה במרוקו, דוחא בקטאר, ריאד וג'דה בסעודיה, איסטנבול בטורקיה ואבו דאבי ודובאי באיחוד האמירויות. חברות התעופה שיושפעו הן רויאל ג'ורדניאן, איג'פט אייר, טורקיש אירליינס, כווית אירווייז, סעודי איירליינס, רויאל אייר מרוק, קטאר איירווייז, אמירטס ואיתיחאד איירווייז.