שתף קטע נבחר
 

הנשים שהחליטו מראש על ניתוח קיסרי

יש נשים שבוחרות מראש לעבור ניתוח קיסרי, ללא קשר למצבן הרפואי. מה גרם להן לקבל את ההחלטה שגוררת תגובות רבות מהסביבה? הן מספרות על השיקולים, וגם - מומחה במיילדות וגינקולוגיה עם דעה חד משמעית בנושא

רוב הנשים נכנסות להריון ומנסות לדמיין איך הלידה תראה, אבל יש כאלו שלא מצליחות לדמיין את עצמן נושמות עמוק, לוחצות וממתינות לפתיחה של עשר עד שייצא התינוק. במקום זה הן בוחרות בצורה מודעת ללדת בניתוח קיסרי.

 

טליה אור גריף ילדה את בתה מאי לפני כמעט שנה בניתוח קיסרי, ללא סיבה רפואית. "כל החיים הבנתי שזה הכיוון. נכנסתי להריון והתחלתי לשמוע סביבי סיפורים של חברות. קראתי חומר על הלידה והבנתי שלידות רגילות לא מתנהלות כמו שאנחנו רוצות. אפשר להגיע ולא יהיה מקום בחדר לידה ואצטרך להמתין. בנוסף, לא רציתי שמיליון רופאים ומתמחים ייכנסו לחדר וגם אצטרך להמתין למרדים כדי לקבל אפידורל. קראתי שבלידה ראשונה מבחינה סטטיסטית, יש סיכונים לסיבוכים ורציתי להימנע מגורמים מלחיצים, לא רציתי להיכנס לחוסר אונים. חיכיתי להריון הזה הרבה זמן ורציתי להבטיח שתהיה לי חוויה חיובית. הרגשתי שזו הבחירה הנכונה ועובדה שלא טעיתי".

טליה אור גריף: "לידות רגילות לא מתנהלות איך שאנחנו רוצות" (צילום: אורלי חסון)
טליה אור גריף: "לידות רגילות לא מתנהלות איך שאנחנו רוצות"(צילום: אורלי חסון)
 

איך הגיבה הסביבה להחלטה שלך?

"מהרגע שקבלתי את ההחלטה, החלה התנגדות של הסביבה. שאלו למה קיסרי, חשבו שיש בעיה, טענו שאני עושה עוול, שאני מפספסת חוויה של לידה רגילה וטענו שההתאוששות קשה. כולם פחדו שאני מאוימת מהלידה, הציעו לנסות ללדת טבעי ולעבור לקיסרי במידת הצורך".

 

אבל אור גריף לא שינתה את דעתה. "רציתי לבחור. ידעתי את הסיכונים אבל במאזן הכללי לידה רגילה נראתה לי קשה יותר. זכיתי לתמיכה מבן הזוג והמשפחה הקרובה וזה הספיק לי".

 

לא חלמת על לידה ראשונה כמו בסרטים?

"אין לידה לא כואבת. גם לידה בניתוח קיסרי היא כואבת, אבל זה כאב אחר שאפשר לדעת את עוצמותיו, בטח כשהוא כאב מתוכנן, משום שהגעתי בלי צירים או ירידת מים. זה היה תהליך ידידותי מאוד. הגעתי כמו בכל מעקב רגיל בתאריך שקבעתי מראש. התקבלתי בחיוך, המרדים והמנתח ליוו אותי, בעלי נכנס, הייתה אווירה טובה והתאוששות קלה.

 

"ילדתי בשבוע 39+2 והחשש היחידי היה שלא אספיק ללידה מתוכננת ושיגיעו צירים קודם. אבל למזלי זה לא קרה. תמיד חשבתי על היום שאחרי, רציתי לזכור את הלידה בצורה חיובית, שלא תעיב עליי, בטח בלידה של ילדה ראשונה, וככה היה. הכאב אומנם לא נחסך ממני אבל הוא היה נסבל ונשלט. הוא לווה בהתרגשות גדולה מהלידה ובעייפות. אני שלמה עם מה שעברתי, יצאה לי ילדה מדהימה וזה הבונוס של הכל"

 

 ( )

"הכרתי את הכאב של הקיסרי היטב, עוד לפני שעברתי את הניתוח", משתפת ליגל ברגה שילדה את בנה לפני כשלושה חודשים וחצי. בתור נערה עברתי ניתוחים שונים שכללו פתיחת בטן וניתוח קיצור קיבה. לכן, מגיל 20 וקצת הכנסתי לעצמי לראש שאני אלד בקיסרי. כשחברות החלו ללדת התחדדה התחושה. הבנתי שניתוח קיסרי דומה למה שעברתי. אפילו עזרתי לחברה שילדה קיסרי להתאושש מהניתוח. זה היה מוכר".

 

סלפי עם התינוקת אחרי ניתוח קיסרי

 

ברגה קראה חומר שחיזק את הבחירה שלה: "קראתי על וואקום וקרעים. לא רציתי להיות שם, לא רציתי לחכות 20 שעות ללידה. נחשפתי לסרטונים של לידות רגילות והבנתי שאני יודעת להתמודד טוב יותר, דווקא עם כאבי תפרים לעומת כאבי צירים. בנוסף, אורח החיים שלנו דינמי והוא התאים ללידת קיסרי. קשה לי לדמיין את בן הזוג שלי יושב בחדר לידה שעות, לעבור את כל התהליך הזה. הכל אצלנו צריך להיות מתוכנן. אנחנו לא בנויים לכל ההמתנה והציפייה. אני מעדיפה להגיע עם תאריך ושעה, שיוציאו לי את התינוק והכל יהיה בסדר".

ליגל ברגה: "העדפתי שהכל יהיה מתוכנן" (צילום: אלבום פרטי)
ליגל ברגה: "העדפתי שהכל יהיה מתוכנן"(צילום: אלבום פרטי)
 

איך הגיבה הסביבה?

"בן הזוג שלי תמך, הוא ידע שאני החלטית מאוד ולא ניסה לשכנע אחרת. גם הוא בדיוק כמוני, היה לו נוח להגיע ללידה בתאריך ושעה שידועים מראש וזה חיזק את ההחלטה. אבל לעומתו היו אנשים סביבנו שלא הבינו או תמכו. מי שלא עבר ניתוח בעבר מאוד מפחד וחושש מהניתוח עצמו וההרדמה, אבל אני הייתי שם, אני לא מתרגשת מזה, זה לא נראה לי תהליך מפחיד. דווקא לידה רגילה לא נראית לי תהליך טבעי. אני נולדתי בקיסרי, גם בעלי, והתינוק הקטן בן השלושה וחצי חודשים נולד קיסרי".

 

ברגה ביקשה ללדת בקיסרי ידידותי. לדבריה, "זו לידה בהרדמה חלקית שמאוד דומה ללידה רגילה, רק שמוציאים את התינוק בניתוח. מאפשרים למלווה להיות נוכח ומאפשרים להניק מיד אחרי שמוציאים את התינוק". אולם הלידה לא התקדמה על פי התכנונים: ההרדמה לא הצליחה, הזריקה לא עבדה, לחץ הדם עלה, התחילו סחרחורות ולכן החליטו לעבור להרדמה מלאה. "אחותי הייתה אמורה ללוות אותי בניתוח אבל בסוף לא הכניסו אותה, התינוק היה צמוד אליה מהרגע שיצא ואני זכיתי לראות אותו רק אחרי חמש שעות", מספרת ברגה ומפרטת על ההתאוששות: "אחרי קיסרי יש תפרים. נשים רבות חוששות שהם ייפתחו ולכן הן מתקשות לקום. אבל ככל שחוזרים לפעילות מהר יותר, מבריאים מהר יותר. יש תינוק לטפל בו וחייבים לעמוד מהר על הרגליים".

 

 ( )

"כ-15% מכלל הלידות הן לידות בניתוח קיסרי, מתוכן כ-7%-10% הן לידות ללא התוויה רפואית, כלומר לידה קיסרית מבחירה, ללא אינדיקציה רפואית", מציין ד"ר ערן גולד, מומחה במיילדות, גינקולוגיה ופיריון מבית החולים וולפסון. "ניתוח ללא התוויה רפואית מתבצע בדרך כלל בין שבוע 39 ל-40. לידה מסוג זה אינה מאושרת בכל בתי החולים בארץ. גם בבתי החולים שמאפשרים, הגישה היא לאשר זאת לאחר הסבר מפורט ולאחר שהובהר ליולדת על המשמעות של ביצוע ניתוח זה, על הסכנות וסיבוכים אפשריים. האישה צריכה לתת הסבר ספציפי לבקשה ולעבור שיחה והחתמה על טופס ייעודי על ידי מנהל המחלקה או בא כוחו".

 

מהם הסיכונים בניתוח קיסרי?

"מחקרים מצביעים על קשר בין ניתוח קיסרי מתוכנן לפחות סיכון לדימום משמעותי לאחר לידה, אולם ליותר בעיות נשימתיות קלות ביילודים, אשפוז ממושך יותר לאחר לידה וסיכון מוגבר לסיבוכים בהריונות עתידיים. נשים המעוניינות במספר ילדים, הבחירה בניתוח קיסרי ללא התוויה עלולה לסכנן עקב הקשר הישיר בין עליה במספר ניתוחים קיסרים וסכנה למצבים מסכנים כמו שלית פתח, שליה חודרנית ואף בצורך בכריתת רחם.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

"בטווח מיידי לאחר לידה ישנה עלייה בסיכון לזיהום של הרחם (מצב שנקרא אנדומטריטיס), עלייה בשכיחות של קבלת עירוי דם, עלייה במקרים של פקקת ורידים ושהות ממושכת יותר באשפוז לאחר לידה. בנוסף, קיים סיכון גבוה יותר לבעיות נשימתיות קלות לעובר.

 

"צריך להבין כי ניתוח קיסרי הוא ניתוח לכל דבר ועלול להסתבך. יכולים להיווצר בעקבותיו דימומים, זיהומים ופגיעה באיברים סמוכים. בנוסף, ההחלמה היא קשה. לרחם לוקח זמן לחזור לעצמו. זו החלמה של פצע פתוח ונשארת צלקת.

 

יש גם יתרונות לניתוח קיסרי?

"בחלק מהמחקרים יש עדויות ליתרונות של ניתוח קיסרי, ובהם יתכן כי ישנה הפחתה בתחלואה ותמותה עוברית (פחות מקרים של השתנקות, פחות נזק טראומטי בלידה, עצם הילוד בשבוע 39 מונע סיבוכים שעלולים להתפתח בהמשך). יתרונות נוספים הם שייתכן ולידה זו קשורה בפחות בעיות ברצפת האגן ופחות דמם משמעותי לאחר לידה".

 

ד"ר גולד מדגיש כי הוא מבין ומכבד את הרצון של האישה ללדת לפי בחירתה: "אנחנו עושים ככל הניתן על מנת לאפשר לאשה לחוות את הלידה כרצונה ובדרכה, תוך צמצום הסיכון האפשרי לאם ולעובר. יחד עם זאת, ההמלצה שלי כרופא היא חד משמעית להעדיף לידה רגילה, אלא אם כן מעורב שיקול רפואי שיכול להוות סכנה לאישה או ליילוד".

 

ומה קורה אחרי הלידה - צמודות לתינוק או זמן למנוחה? צפו בבייבי טוק:

 

צלמים: ליאור פז, אסף מגל, יוגב אטיאס וחגי דקל

צלמים: ליאור פז, אסף מגל, יוגב אטיאס וחגי דקל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הצוות הרפואי מסביר ליולדת מראש את הסיכונים
צילום: shutterstock
מומלצים