איומי סרק מאשקלון: "עלול להוביל לזינוק באנטישמיות"
ראשי הקהילה היהודית בארה"ב נכנסו למגננה, לאחר שהתברר כי החשוד במאות איומים בהנחת פצצות הוא ישראלי. "לא האשמנו שטראמפ בעצמו צייר צלבי קרס או השחית מצבות. קיבלנו מאות מיילים שמדובר ב'פייק ניוז', אבל האנטישמיות עוד כאן"
הקהילות היהודיות בארצות הברית הוכו בתדהמה לאחר הגילוי ביום חמישי האחרון כי מי שעומד מאחורי סדרת האיומים בהנחת מטעני חבלה במרכזיהן הוא צעיר מאשקלון. אך הן לא שכחו כי תופעות האנטישמיות שנראו בארצות הברית ביתר שאת מאז בחירת דונלד טראמפ לנשיא לא חלפו - מהשחתת בתי הקברות, דרך ריסוס צלבי קרס ועד מתקפות על יהודים. הרקע למעשיו של הצעיר טרם התברר, אך עורכת דינו של החשוד, בן 19, טענה כי הוא סובל מגידול בראש ומבעיה התנהגותית מגיל צעיר.
יו"ר הליגה נגד השמצה, ג'ונתן גרינבלט, האשים בעבר את הנשיא טראמפ ביצירת המציאות שליבתה את האנטישמיות וההשחתות בבתי עלמין יהודיים. "היעדר הרצון השלו להתמודד מול הזינוק באנטישמיות יצר אווירה שבה הקיצונים חשו מחוזקים", כתב גרינבלט בחודש שעבר.
בסוף פברואר התייחס טראמפ לעשרות שיחות האיומים ורמז כי מישהו עלול לבצע את השיחות "כדי שמישהו אחר ייראה רע". ההערה הזו הביאה לחשש כי טראמפ מנסה להמעיט בערך המקרה, אבל באותו הלילה פתח טראמפ את נאומו בקונגרס בגינוי לאיומים ולוונדליזם בבתי קברות יהודיים.
בראיון לסוכנות הידיעות AP בסוף השבוע ציין גרינבלט כי העומד מאחורי האיומים אינו העניין המרכזי. "התוצאה היא שהיהודים נבהלו והחיים בקהילות השתבשו". הוא הדגיש כי האנטישמיות עדיין נוכחת ברחבי המדינה: צלבי קרס שמרוססים על מכוניות, השחתת בתי קברות וכיתובים בסאבוויי בניו יורק - "המקום של היהודים הוא במשרפות".
סטיבן גולדשטיין מניו יורק, מנכ"ל מרכז אנה פרנק לסובלנות, אמר כי העובדה כי נעצר חשוד יהודי ישראלי אינה משנה את הרקורד העגום של טראמפ בהתמודדות מול אנטישמיות. "איש לא אמר שטראמפ בעצמו צייר צלבי קרס או הפיל מצבות או שהוא התקשר ואיים שהטמין פצצות", אמר גולדשטיין. "מה שאנחנו גינינו הוא את השתיקה". הבית הלבן גם לא הגיב לאחר המעצר של הצעיר מאשקלון ביום חמישי.
מליסה פלוטקין, שגם למרכז היהודי בפנסילבניה שאותו היא מנהלת נעשתה שיחת איומים, אמרה כי היה "מטריד" לגלות כי החשוד הוא יהודי. "אני מנסה להבין את זה, ולהבין מה עבר בראשו של הבן אדם", אמרה. הקהילות היהודיות בצפון אמריקה קראו למקרה "שובר לב".
הרב ג'ושוע המרמן מבית הכנסת "בית אל" בקונטיקט, אמר כי הפרשה הזכירה לו מקרה מביך וקשה מהעבר: "בשנת 1999 נמרחו הפרשות אדם בצורת צלבי קרס על חניית בית הכנסת. המשטרה האשימה לבסוף חבר מהקהילה שלנו".
הרב המרמן הביע חשש כי החשוד, שמחזיק גם באזרחות אמריקנית, תוביל לזינוק בהכחשת שואה ובאנטישמיות. גולדשטיין אמר כי משרדו קיבל מיילים רבים ביום חמישי שלפיהם כי הדיווחים על האנטישמיות היו "פייק ניוז", והוסיף: "אני מציע שלא נקפוץ למסקנות וניתן לחקירה להימשך. יחד עם זאת צריך להמשיך להצביע על מי שמזדרז לסלוח או מנסה להימנע מגינוי הנעשה".
אנדרו ראפילד, מנכ"ל הפדרציה היהודית בסנט לואיס, חושש כי המאמצים הרבים שנעשים כחלק מהמלחמה באנטישמיות עלולים לרדת לטמיון. "כשגילינו שהחשוד הוא יהודי זה בלבל אותנו", אמר ראפילד שדאג לשיתופי הפעולה בין אזרחים בעלי דתות שונות לשקם את בית העלמין שהושחת בעיר. "אף אחד מאיתנו לא ייחס את המאורעות לטראמפ או לראש הסגל בבית הלבן סטיב באנון, אך אנחנו לא מתכוונים להתנצל על דרישתנו מהממשל לגנות כל אירוע אנטישמי".