בגלל החיסול: חמאס סגר את היציאות מעזה
בצעד חריג הודיע משרד הפנים של חמאס כי המעבר בין הרצועה לישראל נסגר עד להודעה חדשה בעקבות חיסולו של איש הזרוע הצבאית מאזן פוקהא. גם כל היציאות מעזה נסגרו כולל איסור על דייגים לצאת לים. ככל הנראה, חמאס רוצה להקשות על המתנקשים והסייענים שלהם בבריחה מהרצועה. במערכת הביטחון שותקים, אבל ישראל היא רק אחת החשודות בחיסול
האצבע המאשימה אחרי החיסול של מאזן פוקהא הופנתה מיד לעבר ישראל, אבל היא לא היחידה שהייתה מעוניינת במותו של פעיל החמאס ברצועת עזה. לרשות הפלסטינית, לתנועת הסלפים וגם לחמאס עצמו יכול היה להיות אינטרס במותו של פוקהא.
במקביל, חמאס סגר בצעד חריג את המעבר בין עזה לישראל בגלל החיסול. המעבר ממוקם לפני מעבר ארז. כתוצאה מהסגירה, אין כניסה ויציאה של פלסטינים וגורמים בינלאומיים מרצועת עזה ואליה. משרד הפנים של חמאס אמר כי המעבר יישאר סגור עד להודעה חדשה.
בנוסף, הודיע חמאס כי כלל היציאות של עזה, כולל הים, סגורות עד להודעה חדשה בניסיון להקשות על בריחת המתנקשים או סייעניהם מהרצועה. גם דייגים לא מורשים לצאת לדייג בים וגם היציאה ממעבר רפיח לא תתאפשר, אם מצרים תחליט לפתוח אותו. המעבר היחיד שפתוח הבוקר מצדה של רצועת עזה הוא כרם שלום - שהוא מעבר לסחורות בלבד ולא לאנשים. בעיתון "א-שרק אל-אווסט" העריכו כי המתנקשים של פוקהא הגיעו מהים.
כדי לעבור מישראל לעזה עוברים את מעבר ארז ונכנסים לרצועה. אחרי המעבר יש מעבר נוסף בשם חמש חמש שנמצא בשליטה של מנהלת המעברים של הרשות הפלסטינית. אחר כך הוא נכנס למעבר שנקרא ארבע-ארבע שנמצא בשליטה של חמאס ושם אנשי הביטחון שלו בודקים את הנכנסים והיוצאים.
ישראל היא החשודה המיידית והעיקרית. מאזן פוקהא פעל ימים ולילות ממקום מושבו ברצועת עזה כדי להוציא אל הפועל פיגועים נגד ישראל באמצעות הקמת והכוונת חוליות צבאיות בגדה המערבית. הוא עשה זאת כאחד מעמודי התווך של "מטה הגדה'' שעליו אחראי בכיר חמאס סאלח אל-עארורי, ונועד להוציא לפועל פיגועים בישראל או נגד יעדים ישראלים. שב"כ וגם מנגנוני הביטחון הפלסטינים פועלים נמרצות בשנים האחרונות כדי לסכל את הפיגועים הללו ולעצור את חברי החוליות.
פוקהא התייחס בעבר להדלפות שמקורן במערכת הביטחון בישראל, על כך שהוא עומד יחד עם אסירים משוחררים נוספים מאחורי "מטה הגדה". "מאחורי הידיעות שאותן מדליף השב"כ הישראלי באמצעות העיתונים הציוניים עומד דבר אחד - שיהיה לשב"כ תירוץ בעתיד לפגוע באסירים משוחררים, בין אם הם נמצאים בגדה המערבית, ברצועת עזה או אפילו בחו"ל. מהניסיון שלנו בהתנגדות זה נראה תמוה שארגון ביטחוני מפרסם כאלה דברים שאמורים להיות סודיים כדי לכלוא מחדש אסירים משוחררים. לכן בידיעות הללו אין אמת וכך אנחנו מתייחסים אליהן".
גם לחמאס, וזו לא שגיאת כתיב, היה אינטרס בחיסולו של פוקהא. חמאס ידוע כארגון שאינו בוחל באמצעים כדי לפגוע באנשים שאינם סרים למרות הפיקוד העליון ומגלים אופי יצירתי או תחרותי מדי – תהיה בכירותם אשר תהיה. דוגמה בולטת לכך היא חיסולו לפני כשנה של מחמוד שתיווי, בכיר הזרוע הצבאית של חמאס שפיקד על גדוד זיתון. שתיווי ככל הנראה חוסל על רקע ביקורת חריפה שהעביר נגד מוחמד סינוואר (שנבחר לאחרונה למנהיג חמאס בעזה). יש סברה אחרת לפיה שתיווי היה סוכן של המודיעין הישראלי. בכל מקרה, מי שהורה על חיסולו הוא סינוואר עצמו.
לא מן הנמנע שהיה חשד בחמאס שגם פוקהא היה סוכן כפול בשירות ישראל וסינוואר, ממרום תפקידו, הורה לחסלו באופן שייראה כאילו ישראל היא האחראית לכך. סינוואר לא בוחל בחיסולי משת"פים, והוא במו ידיו רצח יותר מעשרה כאלה בעברו.
מדוע לתנועת הסלפים היה אינטרס לחסל את פוקהא? הם הצד הכי מתוסכל מחמאס ברצועת עזה. בחודשים האחרונים חמאס עצר מאות פעילים סלפים המזוהים עם דאעש, בשל התחממות היחסים בין עזה לקהיר ובשל הנכונות של חמאס לעשות צעדים שינעמו למצרים. בנוסף, חמאס עצר את הסלפים בשל ירי רקטות לעבר ישראל, שעליו שילם חמאס מחיר כבד בתקיפות ישראליות. ייתכן כי הסלפים החליטו להעניש את חמאס ולהתנקש באחד מבכירי הארגון, אך באחד כזה שלא היה מלווה בשומרי ראש ומאבטחים כמו בכירי חמאס אחרים.
לרשות הפלסטינית היו פחות או יותר אותן סיבות כמו ישראל לראות את פוקהא מתחת לאדמה. הרשות אמנם לא נמצאת בעזה, אולם למנגנונים הפלסטינים יש שם סוכנים שפועלים בשירותם וייתכן כי הם היו אלה שהפעילו את חוליית החיסול שהתנקשה בפוקהא. יחד עם זאת, הסיכויים לכך נמוכים ביחס לאפשרויות האחרות.
אפשרות נוספת, גם היא בסבירות נמוכה, היא שפוקהא חוסל על רקע סכסוך אישי שאין לו קשר לפעילותו הצבאית. הסבירות היא נמוכה משום שחיסולו נראה, על פי הפרטים הידועים, כמו פעולה מקצועית למדי.
נשפט לתשעה מאסרי עולם
פוקהא חוסל מטווח קצר סמוך לביתו בשכונת תל אל-הווא שבדרום מערב העיר עזה בידי מתנקש או מתנקשים שהשתמשו בכלי נשק עם משתיק קול. הם ירו בראשו ארבעה כדורים ונמלטו. הוא מת מיד.
פוקהא נשפט בישראל בשנת 2003 לתשעה מאסרי עולם אחרי שהורשע בשליחת מחבל לבצע פיגוע התאבדות. המחבל התפוצץ באוטובוס של חברת אגד ליד צפת ורצח תשעה בני אדם. הוא שוחרר מהכלא בעסקת שליט בשנת 2011 ועקב חומרת מעשיו הוא גורש לרצועת עזה.
פוקהא לא זנח לרגע את דרך הטרור והיה אחד ממייסדי "מטה הגדה" ברצועת עזה שפעל תחת פיקודו של בכיר חמאס סאלח אל-ערורי, השוהה בחו"ל ואחראי על הפעילות הצבאית של חמאס בגדה המערבית. יחד עם עבד אל-רחמן רנימאת מהכפר צוריף, ששוחרר גם הוא בעסקת שליט וגורש לעזה, הוא הקים והכווין חוליות צבאיות של חמאס בגדה מהרצועה. והחוליות הללו קיבלו מפוקהא ורנימאת פקודות לבצע פיגועים קשים נגד ישראלים כולל פיגועי התאבדות, חלק מהן נחשפו בשנים האחרונות על ידי השב"כ.
אלפים רבים השתתפו אתמול בצהריים בהלוויית פוקהא, ובהם סגן מנהיג חמאס איסמעיל הנייה, המנהיג החדש של חמאס בעזה יחיא סינוואר וסגנו חליל אל-חיה.
בנאום קצר בטקס הלוויתו של פוקהא אמר סגן מנהיג חמאס איסמעיל הנייה כי "פוקהא הוא אחד מגיבורי אל-קסאם ומלוחמי הקודש של העם הפלסטיני. צוואתו ומערכתו נותרת עמנו. אנו נישא את צוואתו ונמשיך במערכה". בהלוויה השתתפו גם המנהיג החדש של חמאס בעזה יחיא סנוואר וסגנו חליל אל-חיה.
ברצועת עזה סבורים כי באמצעות החיסול של פוקהא ישראל ביקשה ליצור מורא בקרב האסירים המשוחררים האחרים שגורשו לרצועת עזה וחשו שהם מוגנים מפני חיסול ובשל כך המשיכו להכווין, כמו פוקהא, פיגועים והקמת חוליות צבאיות ביהודה ושומרון. אופן ההתנקשות נועד - כך סבורים בעזה - להעביר גם מסר אישי להנהגה החדשה של חמאס ברצועה ובראשה יחיא סנוואר, על כך שאיש ברצועה אינו חסין מידה הארוכה של ישראל.