אב שבתו נרצחה בפיגוע שתכנן בכיר חמאס: "שמח שחוסל, אבל לנו זה לא יחזיר דבר"
יפעת גבריאלי ז"ל הייתה בשנת 2002 על אוטובוס ליד צומת מירון בעת שמחבל מתאבד פוצץ את עצמו בפיגוע שתכנן בכיר חמאס מאזן פוקהא שחוסל. "כל המחבלים עם דם על הידיים צריכים לדעת שהימים שלהם קצובים", אמרה אביה קובי. בני משפחתו של רס"ל רוני ע'אנם שנרצח: "לא יחזיר את רוני הביתה"
"כל המחבלים עם דם על הידיים צריכים לדעת שהימים שלהם קצובים". החיסול של בכיר חמאס מאזן פוקהא אתמול בעזה, החזיר את קובי גבריאלי מהיישוב עדי 15 שנה לאחור. בתו, יפעת ז"ל נרצחה בפיגוע בקו 361 ליד צפת בשנת 2002, שאותו תכנן פוקהא. עוד שמונה ישראלים נרצחו בפיגוע הזה.
יפעת הייתה בת 19 בעת הפיגוע, חיילת בפיקוד צפון. "מאחר שלא ברור מי הגורם שחיסל אותו, אני יכול רק לנחש", אומר גבריאלי הערב (שבת). "אני רוצה בכל מקרה לחזק את ידיהם של אנשי כוחות הביטחון ולהצדיע לחיילים שלנו. שמעתי על האירוע במהלך סוף השבוע באמצעות האינטרנט, כמו כולם. אני מקווה לשמוע פרטים נוספים. אני שמח שככה זה נגמר, והמחבל הזה - כמו חבריו - חוסל, אבל אי אפשר לדבר פה על הקלה או סגירת מעגל. לנו זה כבר לא יחזיר שום דבר".
בני משפחה של רס"ל רוני ע'אנם ממרר, איש קבע בן 26 שנרצח אף הוא בפיגוע במירון, הביעו שביעות רצון מהחיסול. "כל מחבל שיש לו דם על הידיים סופו מוות, ואנחנו מאוד שמחים שהנבלה חוסל", אמר אחד מבני המשפחה. רוני היה באוטובוס הזה בדרכו לבסיס. הוא היה איש קבע בצבא ונשוי טרי, שהתחתן חודשיים לפני שנרצח. "עם השמחה שהמחבל הנבלה הזה חוסל, הכאב נמשך וזה לא מה שיחזיר את רוני הביתה לעולם", אמר קרוב משפחתו, "אנחנו מקווים שירבו חיסולים כאלו. צה"ל הוא צבא חזק ויש לנו מדינה חזקה, ושום מחבל לא ירתיע אותנו".
הפיגוע ב-2002 שבו נרצחה יפעת, רוני ושבעה נוספים היה באוטובוס אגד בקו 361 שיצא בשעה 07:15 מחיפה לצפת, והיה עמוס בחיילים בדרכם לבסיסים בצפון. מחבל מתאבד עלה באחת התחנות שבהן עצר האוטובוס ופוצץ את עצמו באזור צומת מירון. תשעה מנוסעי האוטובוס נהרגו וכ-40 נפצעו, בהם עשרה במצב קשה. פוקהא הואשם בתכנון הפיגוע ונשפט בישראל בשנת 2003 לתשעה מאסרי עולם, אחרי שהורשע בשליחת המחבל. פוקהא שוחרר מהכלא בעסקת שליט בשנת 2011 ועקב חומרת מעשיו הוא גורש לרצועת עזה
גדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של החמאס קיבלו בשעתו אחריות לפיגוע. בהודעה נאמר כי "זהו הפרק השני בסדרת הנקמות על חיסולו של סלאח שחאדה, הטבח בעזה, והריסת הבתים הלילה בשטחים". שב"כ הצליח לעלות על עקבותיו תוך פחות מ-24 שעות לאחר הפיגוע. מהחקירה עלה כי פוקהא - אז בן 24 - ואנשיו ציידו את המחבל המתאבד בחגורת הנפץ ושלחו אותו לבצע את הפיגוע באוטובוס אגד קו 361.
כוחות הביטחון הכירו היטב את החוליה שבראשה עמד בשעתו ורדפו אחריה במשך שבועות. רק לאחר הפיגוע הצליחו אנשי השב"כ לאתרו, וכוח צה"ל עצר אותו יחד עם שלושה מעוזריו. פוקהא הודה במשפטו שביקש לשלוח מחבל מתאבד לישראל, אולם טען כי המחבל שהתפוצץ במירון לא היה המחבל ששלח. בית המשפט דחה מכל וכל את גרסתו זו. הוא הורשע, נשלח לכלא וכאמור שוחרר בעסקת שליט - וגורש לרצועת עזה.
פוקהא לא זנח את דרך הטרור והיה אחד ממייסדי "מטה הגדה" ברצועת עזה שפעל תחת פיקודו של בכיר חמאס סאלח אל-ערורי, השוהה בחו"ל ואחראי על הפעילות הצבאית של חמאס בגדה המערבית. שותפו של פוקהא לניהול המטה הוא עבד אל-רחמן רנימאת מהכפר צוריף, ששוחרר גם הוא בעסקת שליט וגורש לרצועת עזה. השניים הקימו ושיגרו חוליות צבאיות של חמאס בגדה מהרצועה. חלק לא מבוטל מהחוליות הללו קיבלו מפוקהא ורנימאת פקודות לבצע פיגועים קשים נגד ישראלים, כולל פיגועי התאבדות, ונחשפו בשנים האחרונות על-ידי שב"כ.
הוא עצמו הגיב על טענות אלו בדבר מעורבותו העמוקה בתכנון פיגועים: "מאחורי הידיעות שאותן מדליף השב"כ הישראלי באמצעות העיתונים הציוניים עומד דבר אחד - שיהיה לשב"כ תירוץ בעתיד לפגוע באסירים משוחררים, בין אם הם נמצאים בגדה המערבית, ברצועת עזה או אפילו בחו"ל. מהניסיון שלנו בהתנגדות זה נראה תמוה שארגון ביטחוני מפרסם כאלה דברים שאמורים להיות סודיים כדי לכלוא מחדש אסירים משוחררים. לכן בידיעות הללו אין אמת וכך אנחנו מתייחסים אליהן".