מחלוקת חדשה בין שרת המשפטים לנשיאת העליון
"ידיעות אחרונות" חושף הבוקר כי הנשיאה מרים נאור ביקשה מאיילת שקד לכלול את בחירת מחליפתה בדיונים שייתקיימו בקיץ בוועדה לבחירת שופטים, אך השרה מסרבת בינתיים. הרקע - מחלוקת בין השתיים על עקרון הסניוריטי שקובע את זהות נשיא העליון
מחלוקת חדשה בין שרת המשפטים איילת שקד לבין נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור מונעת את בחירתה של השופטת אסתר חיות כנשיאה הבאה של בית המשפט. נאור ביקשה כמה פעמים משקד לכלול את הבחירה בסדר היום של דיוני הוועדה, שיתקיימו ביוני הקרוב, אך בינתיים שרת המשפטים מסרבת.
שורש המחלוקת בין השתיים הוא עקרון הסניוריטי, שלפיו השופט הותיק ביותר בבית המשפט העליון מתמנה לנשיא בית המשפט. הבחירה, שהיא נוהג ולא חוק, נעשית על ידי הוועדה לבחירת שופטים בעזרת רוב רגיל בין תשעת חברי הוועדה. כל נשיאי בית המשפט העליון לדורותיהם נבחרו עד כה על פי שיטת הסניוריטי. נאור, שפורשת מתפקידה באוקטובר הקרוב, רוצה כבר להתחיל בחפיפה של חיות לתפקיד ולהכשיר אותה לתפקידי הניהול שכרוכים בו.
הנשיאה הנוכחית סבורה ששיטת הסניוריטי טובה, מבטיחה המשכיות ויציבות ומונעת כל אפשרות לדריסת רגל של פוליטיקאים בהליך הבחירה. כמו כן, היא חוששת שכל שינוי עלול לגרום להריסת מרקם יחסי האנוש בין השופטים שעשויים להתחקות על התפקיד ובעקבות כך לנכס להם פוליטיקאים שייתמכו בהם. יתרה מזאת, ישנו חשש שאותם שופטים ישנו את פסיקותיהם במהלך הכהונה במטרה לשאת חן בעיני פוליטיקאים. גורמים בבית המשפט העליון אמרו שהחשש הגדול שלהם הוא שהפוליטיקאים ינסו להשפיע על אחד השופטים לשבור את המסורת ולהסכים להתמנות לתפקיד שלא על פי עקרון הסניוריטי.
לעומת נאור, שקד, כמו שרי המשפטים יוסי ביילין חיים רמון ודניאל פרידמן, סבורה כי בשיטה של קידום ומינוי על פי הישגים, השיטה הנהוגה בעולם המערבי, לא ניתן לבחור למשרה אדם שלא על פי כישוריו, אלא על פי סימונו מראש כנשיא, שנים רבות טרם הגיעו למשרה.
מתנגדי השיטה סבורים שיש למנות שופט בעל כישורי ניהול שנדרשים מאוד לצורך ניווט מערכת כה רגישה שמספקת שירות חשוב לציבור. הם רואים בשיטת הסניוריטי עקיפה של הוועדה לבחירת שופטים. גורם משפטי בכיר אמר: "על ידי סימון מראש של הנשיא הבא, שנים רבות מראש, הוועדה לבחירת שופטים הנוכחית הופכת למעשה לחותמת גומי".
הנשיאה נאור אמר בראיון לביטאון לשכת עורכי הדין: "זו השיטה הנכונה ואין לשנותה. קחו את המערכת שלנו ותשוו אותה למה שקורה במערכות אחרות, מבלי לנקוב בשמות. תראו כמה אצלנו אין מחנאות, אין חשבונאות, אלא שיטה שכולם יודעים איך היא עובדת, ואז יש שקט. זה הדבר החשוב בעיני. אם אדם מתמנה לעליון, נקודת המוצא צריכה להיות שהוא יכול, אם מגיע זמנו, לכהן גם כנשיא המוסד".