שתף קטע נבחר
 

ויהי אור: זו השמש המלאכותית הגדולה בעולם

149 זרקורים מתמקדים בנקודה אחת - והטמפרטורה מטפסת עד 3,000 מעלות: כך נראה מתקן חדשני בגרמניה שמטרתו לייצר דלקים ידידותיים לסביבה

 

149 זרקורים (צילום: AP) (צילום: AP)
149 זרקורים(צילום: AP)

מדענים בגרמניה לחצו ביום חמישי על המתג והפעילו את מה שמכונה "השמש המלאכותית הגדולה בעולם". אותה "שמש" היא למעשה מתקן שמטרתו לסייע באיתור דרכים חדשות לפיתוח דלקים ידידותיים לסביבה.

 

המתקן הענק, שנראה כמו חלת דבש עצומה, מכיל 149 זרקורים, או בשמם הרשמי - "סינלייט". הוא הוצב בעיר הקטנה ג'וליץ שבגרמניה, 30 ק"מ מערבית לקלן. הוא משתמש בנורות קסנון שמוכרות מבתי הקולנוע כדי לדמות אור שמש טבעי - בעונה שבה בגרמניה קשה למצוא אותו.

המטרה: מימן בלי אלקטרוליזה (צילום: AP) (צילום: AP)
המטרה: מימן בלי אלקטרוליזה(צילום: AP)

כל מערך הנורות הענק ממוקד לאזור קטנטן בגודל של בלטה ממוצעת - 20 על 20 ס"מ - ובכך המדענים ממרכז החלל של גרמניה (DLR) מקווים שיוכלו לייצר כמות שוות ערך לפי 10,000 מהכמות של קרינה סולרית ממוצעת באזור זה.

 

לפי ברנרד הופשמידט, מנהל המכון הסולרי המדעי ב-DLR, יצירת תנאי כבשן כאלו - עם טמפרטורות שמגיעות עד 3,000 מעלות - היא דבר הכרחי לבדיקת דרכים חדשות ליצירת מימן.

 

רבים סבורים כי מימן הוא הדלק של העתיד כי שריפתו לא גורמת לפליטות גזי חממה, או במילים אחרות: הוא לא מוביל להתחממות כדור הארץ. אחת הדרכים לייצרו היא להפריד מים למרכיביהם (חמצן ומימן) באמצעות אלקטרוליזה. המדענים מקווים שאפשר יהיה לחסוך את השלב הזה בעזרת השימוש בכמות אנרגיה עצומה שמגיע לכדור הארץ בצורת אור השמש.

 

ובינתיים - השמש שאנחנו מכירים    (יוצר: אסף קוזין, קרינות: שירי הדר, עריכה ואנימציה: שי שבתאי)

ובינתיים - השמש שאנחנו מכירים    (יוצר: אסף קוזין, קרינות: שירי הדר, עריכה ואנימציה: שי שבתאי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הופשמידט אמר כי המטרה היא לקחת ניסויים שנעשו במעבדות קטנות לשלב הבא, והוסיף כי ברגע שמדענים יצליחו לייצר מימן בעזרת מערך 350 קילוואט של "סינלייט", היעד הבא יהיה להפוך את המערך לגודל שמתאים לתעשייה. מומחים סבורים כי גם אם תהיה תמיכה מספיקה מהתעשייה, זה ייקח לפחות עשור.

 

המטרה הסופית היא להשתמש באור השמש עצמו ולא באור מלאכותי, כפי שנעשה בניסוי ג'וליץ', שעלותו 3.8 מיליון דולר. החשמל שבו משתמש המתקן בארבע שעות שווה ערך למה שמשפחה צורכת במהלך שנה שלמה.

 

הופשימדט הודה כי למימן יש בעיות משלו - בין היתר הוא מאוד לא יציב - אבל בשילוב שלו עם פחמן חד-חמצני שמיוצר ממקורות אנרגיה מתחדשת, המדענים מעריכים כי ניתן יהיה למשל לייצר נפט מזוקק ידידותי לסביבה עבור תעשיית המטוסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים