שתף קטע נבחר

 

דייגים זועמים על מגבלות הדייג: "חלק מהתרבות בים התיכון"

במהלך מקביל, רשות הטבע והגנים מתחילה להגביל את הדיג בחכות ומשרד החקלאות מנסה למחוק את תופעת הדיג ברשתות: מציע תמיכה כספית שתוכל להגיע ל-3 מיליון שקל לכל ספינה שתפסיק את עבודתה. מנגד, הדייגים טוענים כי רוב הנזק נגרם מהדיג המסחרי

המאבק בהידלדלות הדגה מול חופי ישראל עולה מדרגה: משרד החקלאות אוסר דיג מכמורת, דיג בו נעזרים ברשת המוטלת לקרקעית הים, אשר סוחפת איתה את מה שבדרכה, צפונית לחוף דור.

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה

 

במשרד הסבירו שעשו זאת כדי למנוע פגיעה מתמשכת ובלתי הפיכה לבתי הגידול, לאזורי הריבוי ולדגים המקומיים, ולהבטיח את המשך קיומה של אוכלוסיית הדגים בישראל. בנוסף, מקדם המשרד מהלך שנועד להשבית את הדייגים לחלוטין.

 

בכדי לעודד את דייגי הרשתות להשבית את הספינות, מקדם המשרד נוהל תמיכה לבעלי הספינות אשר יבקשו לחדול מפעילות ולהוציא את ספינותיהם מכלל שימוש. עדיפות תינתן לספינות במעגן הדיג בנמל הקישון (מעגן שביט). בשלב הראשון תינתן תמיכה לבעלי ספינות מכמורת שעיקר פעילותם מצפון לחוף דור-הבונים. בשלב השני, בהתאם לתקציב שיוותר, תינתן תמיכה גם לבעלי ספינות מכמורת הפועלים באזורים אחרים.

 

בעלי ספינות מכמורת (ממעגן שביט) יוכלו לבחור בין שני מסלולי תמיכה: הראשון יחושב על בסיס ממוצע השנתיים בהן הרווח התפעולי היה הגבוה ביותר, שיוכפל ב-7. גם את עלויות הוצאת הספינה משימוש, יכסה המשרד, כך שהתמיכה יכולה להגיע לכ-3.2 מיליון שקל לכל ספינה.

 

   (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

"מהלך נכון לדייגים ולסביבה הימית"

המסלול השני יחושב על בסיס פוטנציאל הדיג, גם כאשר הפעילות הייתה חלקית בשנים האחרונות ובהתאם לתעודת הרישום של הספינה. תקרת תמיכה זו הינה 2.5 מיליון שקל לכל ספינה. במסלול זה, ניתנת גם ההזדמנות לדייגים שספינותיהם לא פעלו בשנים האחרונות לקבל מענק כספי.

 

שר החקלאות, ח"כ אורי אריאל, אמר כי הענף נמצא בסכנה. "יש הרבה פחות דגים בחופים, שרשרת המזון נפגעה והרבייה התמעטה. אנו מאמינים שהפסקת פעילות ספינות המכמורת תגן על עתיד החקלאות הימית. זהו מהלך נכון וחיוני לכולם, הן לדייגים ולהמשך ענף הדיג בישראל והן לדגים ולסביבה הימית".

 

במקביל, מתחילה רשות הטבע והגנים הלאומיים להגביל גם את הדיג בחכות, באזור שמורת הטבע הימית בראש הנקרה. החל מיום ראשון הבא (2.4), ייאסר לחלוטין דיג בחכות מהאנדרטה בחוף אכזיב וצפונה. מדרום לאנדרטה, יותר דיג ללא אמצעי עזר, כאשר המרחק המקסימלי בין הדייג לפיתיון צריך להיות 20 מטר.

 

"דייגים מגיעים עם רחפנים ותותחי גז"

השטח בין אכזיב לראש הנקרה נחשב לשמורת טבע ימית, המשתרעת למרחק של 2 ק"מ לעומק הים. ברשות הטבע אומרים כי עד היום נאכף החוק רק על רשתות וצוללים עם רובי ציד, והותר דיג מהחוף. אלא שכעת, לנוכח הגידול במספר הדייגים והשימוש בטכנולוגיות מגוונות, נגרמת פגיעה ישירה ומשמעותית בחיים בים, גם באמצעות אמצעים מהחוף.

 

פקח הרשות באזור, אייל מילר, הסביר: "בעבר דיג מהחוף היה באמת משהו מינורי, דייג עם "חכת בוס", חוט וכיסא. כיום מדובר על סדר גודל של 150-200 דייגים בקטע שבין אכזיב לראש הנקרה. כל אחד מגיע עם חוטי בד שנפרסים מאות מטרים לתוך הים. חלק מכניסים את הפתיונות בשחייה למקומות ספציפיים בתוך שמורת הטבע, ואחרים אפילו משתמשים ברחפנים ותותחי גז, כדי להכניס את הפתיונות".

 

לדברי מילר, בעלי החיים שנפגעים בצורה הקשה ביותר הם עשרות צבי ים שנתפסים מדי שנה בחכות. "כאשר מדובר בדייג אחראי הוא קורא לי, ואני מעביר את הצב למרכז להצלת צבי ים. ברוב המקרים מגלים בקיבה של הצבים כמות גדולה של קרסי דיג.

 

"בנוסף, הדייגים היום, עם השיטות המתקדמות, מוציאים כמות גדולה של לוקוסים, ומה לעשות – הלוקוסים בשמורה הם העתודה של המין הזה לכל האזור המזרחי של הים התיכון".

 

מנכ"ל רשות הטבע, שאול גולדשטיין, אמר כי מדובר במהלך בלתי נמנע. "החוק מטיל עלינו את החובה לשמור על הערכים הללו מפני נזק מתמשך העלול לגרום להיעלמותם. לצערנו, בשנים האחרונות אנו מזהים ירידה משמעותית בכמות ובאיכות המגוון הביולוגי בים.

 

"לכן אנו ברשות מנסים לתת לטבע צ'אנס לשקם את עצמו. אנו מאמינים, שכפי שקרה בעולם במקרים דומים, שהשמורה תתאושש וגם הדייגים שידוגו במקומות המותרים ירוויחו".

 

הדייגים החובבים מנסים כאמור לשנות את רוע הגזירה מבחינתם וביום שישי הם מתכוונים להפגין מול חוף אכזיב, תחת הכותרת "לא עוקרים דייג מהים". הדייגים טוענים כי דיג החופים בצפון הוא חלק מהתרבות, וכי יש להתמקד בדיג המסחרי-המוני, ולא בדיג החובבני שמהווה, לדבריהם, אחוז קטן מאוד מהדגה הניצודה מול חופי ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים