שרידי יישוב מימי בית המקדש השני התגלו ליד בית שמש
ביישוב הקדום, ששמו עדיין לא ידוע, נתגלו בחודשיים האחרונים מקוואות טהרה, מספר בורות מים, מערכות שנועדו למסתור, ומספר מתקני תעשייה שנחצבו בסלע
שרידי יישוב יהודי מימי בית המקדש השני נתגלה לאחרונה על ידי רשות העתיקות סמוך לרמת בית שמש. בחפירות, שנעשות במימון משרד הבינוי והשיכון כחלק מבניית שכונת מגורים חדשה, השתתפו עשרות תלמידי שכבת י"א מתיכון בויאר בירושלים.
ביישוב הקדום, ששמו עדיין לא ידוע, נתגלו בחודשיים האחרונים כשמונה מקוואות טהרה, מספר בורות מים, מערכות שנועדו למסתור, ומספר מתקני תעשייה שנחצבו בסלע. ברשות העתיקות אמרו כי בתי היישוב לא שרדו את השנים, והאבנים שמהם היו עשויים בתי התושבים, נלקחו לבניית מבנים בתקופות מאוחרות יותר.
לדברי שרה הירשברג, שועה קיסילביץ ושרה לבבי-אילת, מנהלות החפירה מטעם רשות העתיקות, האתר מתאפיין במכלול העשיר של מקוואות טהרה פרטיים שנבנו בבתי התושבים. "לכל משק בית היה מקווה טהרה אחד ובור מים. חלק מהמקוואות שנחשפו פשוטים, וחלקם משוכללים יותר, וכוללים בור שניקז אליו את מי הגשמים", הסבירו החוקרות. "תושבי המקום הקפידו על המצוות הקשורות בדיני טומאה וטהרה".
מתחת לבתי המגורים ולמתקנים החצובים בסלע, נחשפה מערכות מסתור מפותלות, מתקופת מרד בר כוכבא (מאה 2 לספירה), שהתחברו למערכות מורכבות ומשוכללות. בחלק מהמערכות התת-קרקעיות ששימשו את המורדים נפרץ בור, על מנת לאפשר למסתתרים גישה למים. כמו כן, נמצאו באחת מהמערות קנקני חרס וסירי בישול שלמים, שלפי הערכות שימשו את המורדים בזמן שהותם במקום. ממצאים אלה, מעידים על כך שהיישוב המשיך להתקיים גם אחרי חורבן ירושלים בשנת 70 לספירה.
ברשות העתיקות ציינו כי תלמידי התיכון שהשתתפו בחפירות הצליחו בעזרתן להוזיל את המסע למחנות ההשמדה בפולין. שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, אמר כי "אין דבר חיובי יותר מכך שתלמידים שהולכים ללמוד על הניסיון להשמיד את עמם, יעסקו גם בחיזוק אחיזתנו בישראל ובזכירת דורות העבר". ישראל חסון, מנהל רשות העתיקות, אמר כי רשות העתיקות בהנהלתו מזמינה בתי ספר נוספים להשתתף בחפירות ארכיאולוגיות, ובכך להוזיל את עלויות המסע הגבוהות.