שתף קטע נבחר

 

הליגה הערבית מגיעה לים המלח: ישראל במוקד

שנה אחרי שמרוקו סירבה לארח את הפסגה המסורתית ("שלא יחשבו בטעות שהערבים מאוחדים", הסבירה) מנסה עבדאללה מלך ירדן להשיב לה את יוקרתה. לכינוס במלונות ים המלח יבואו כמעט כל ראשי מדינות ערב. ישראל תספוג גינויים - ותוצע לה שוב "היוזמה הסעודית". הכיסא הסורי נותר מיותם

בשנה שעברה פסגת המנהיגים של הליגה הערבית הייתה אמורה להיערך במרוקו, אבל המלך מוחמד השישי הודיע - בהחלטה מדהימה - שהוא אינו מעוניין לארח אותה, בטענה שלארגון אין השפעה על המתחולל במדינות ערב, בכלל זה על מלחמת האזרחים האיומה בסוריה שנמשכת כבר שש שנים. הוא הסביר גם שכינוס של הליגה הערבית יוצר את הרושם שיש אחדות ערבית - כשבפועל אין שום אחדות כזו. מאוריטניה קיבלה את הזכות לארח את הוועידה במקום מרוקו, אבל עונייה של המדינה והתנאים הלא נוחים בה גרמו לכך שבמקום במלון פאר נערכה הפסגה באוהל ענק, ורק שבעה מ-21 מנהיגי המדינות טרחו להגיע אליה.

 

הליגה הערבית מגיעה לים המלח: ישראל במוקד    (רויטרס)

הליגה הערבית מגיעה לים המלח: ישראל במוקד    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מחרתיים ינסה עבדאללה מלך ירדן להשיב לוועידה את העניין ואת תשומת הלב שהיא זכתה להם בשנים עברו. אחרי הפיאסקו של השנה שעברה החליט המלך עבדאללה השני לארח את הפסגה ה-28 של הארגון באזור המלונות של ים המלח, 55 קילומטרים ממערב לבירה עמאן. העובדה שהיעד אטרקטיבי יותר מושכת לוועידה מנהיגים רבים יותר, ולפי הערכות 17 מנהיגים יגיעו. זו בשורה טובה למזכ"ל הארגון, אחמד אבו אל-רייט. הכינוס במאוריטניה אשתקד נערך זמן קצר אחרי כניסתו לתפקיד והיה עבורו טבילת אש לא פשוטה.

אולם הוועידה בירדן. גם מזכ"ל האו"ם ושליחי טראמפ יבואו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אולם הוועידה בירדן. גם מזכ"ל האו"ם ושליחי טראמפ יבואו(צילום: AFP)

למרות השערות שונות שהופרחו לאוויר, גם השנה יישאר המושב של סוריה מיותם. חברותה של סוריה בליגה הערבית הוקפאה בשל מלחמת האזרחים במדינה. באורחים שישתתפו בכינוס: מזכ"ל האו"ם החדש אנטוניו גוטרש ושליחיהם של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ושל נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

 

ירדן לא אירחה פסגה של הליגה הערבית מאז 2001, ולכן ניכרת בה תכונה רבה. מארגני האירוע השיקו אתר אינטרנט לרגל המאורע ופתחו לו גם עמודים רשמיים ברשתות החברתיות. אפילו המלך עבדאללה החליט אתמול, ממש בסמוך לפסגה, לפתוח חשבון טוויטר משלו. אבל הדבר החשוב ביותר לירדנים הוא שהפסגה תעבור ללא אירועים ביטחוניים מיוחדים: בחודשים האחרונים נאבקת ירדן בניסיונות של דאעש לבצע פיגועים על אדמתה. בעיתון "אל-חיאת" דווח הבוקר שבעמאן נראים כוחות הביטחון רבים ושרחובות וכבישים המובילים לאזור המלונות שבו ייערך הכינוס נסגרו. 1,200 עיתונאים מרחבי העולם יגיעו לאירוע, אבל עיתונאים ישראלים שביקשו לבוא - נתקלו בסירוב.

מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל-רייט. "רק אנחנו נרפא את פצעינו" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל-רייט. "רק אנחנו נרפא את פצעינו"(צילום: EPA)

הפסגה אינה צפויה להניב החלטות רבות משמעות, במיוחד בשל האינטרסים המנוגדים של רבות מהמדינות החברות בארגון. בתום הפסגה צפויה להתפרסם הודעה ובה 16 סעיפים. רבות מהחלטותיה הסמליות צפויות להתמקד בסכסוך הישראלי-פלסטיני. למלך עבדאללה זו הזדמנות לגבש עמדה ערבית מאוחדת בנוגע לסוגיה הפלסטינית ולהציג אותה לממשל האמריקני בביקורו הקרוב בוושינגטון. נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, יהיה מהמשתתפים הבולטים בוועידה.

 

מזכ"ל הליגה הערבית, אחמד אבו אל-רייט, עורר תהיות רבות כשטען שהפלסטינים מתכוונים להציג בוועידה יוזמת שלום חדשה. הפלסטינים הכחישו זאת. לפי דיווחים בתקשורת הערבית מנהיגי ערב צפויים לאשרר בוועידה את יוזמת השלום הערבית ("היוזמה הסעודית") משנת 2002, היוזמה שלפיה ישראל תיסוג מכל השטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים ובתמורה תזכה בנרמול היחסים עם כל מדינות ערב. הודעת הליגה הערבית תכלול כמובן גם גינוי לישראל בשל פעולותיה בשטחים. גינוי צפויות לספוג גם איראן וטורקיה, שמדינות ערב מאשימות אותן בהתערבות ובבחישה בענייניהן הפנימיים.

הכיסא המיותם של סוריה בדיוני ההכנה בימים האחרונים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הכיסא המיותם של סוריה בדיוני ההכנה בימים האחרונים(צילום: רויטרס)

פסגת הליגה הערבית נערכת חודשיים וחצי אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ נכנס לתפקידו. טראמפ רוצה לקדם סדר אזורי חדש ויחסים חדשים בין וושינגטון לבירות ערב. הוא תומך בהקמת אזורים בטוחים בסוריה ובמאבק באיראן. מנהיגי ערב ידונו בין השאר במלחמה הנמשכת בסוריה. הם יביעו שוב תמיכה בפתרון פוליטי למלחמה ובשמירה על אחדותה הטריטוריאלית של סוריה. לא סביר להניח שהליגה הערבית תאפשר לסוריה לחזור להיות פעילה בארגון, משום שמדינות המפרץ מתנגדות לכך. גם המאבק בטרור, ובעיקר בדאעש, יעלה לדיון: מעניין יהיה לראות אם תעלה שוב ההצעה להקים כוח ערבי משותף למלחמה בדאעש - הצעה שנשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי הציג לפני שנתיים.

 

עוד ידונו מנהיגי ערב במשבר הפליטים במדינות ערב, משבר שהמארחת ירדן סובלת ממנו מאוד; במלחמה בתימן הנמשכת כבר שנתיים; ובהתרחשויות בלבנון, שנשיאה מישל עון מנסה להתקרב לסעודיה ולמדינות המפרץ, אך אינו שוכח שמזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה הוא שאפשר לו להיבחר לתפקיד. נסראללה וסעודיה הם אויבים מרים זה של זה.

אבו מאזן בכינוס הליגה הערבית לפני שלוש שנים (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו מאזן בכינוס הליגה הערבית לפני שלוש שנים(צילום: AP)

אבל גם כשמנהיגי ערב יצטלמו יחד ויוסיפו את חתימתם להצהרת המסכמת חשוב לזכור שמתחת לפני השטח המחלוקות הפנימיות, המתח והיריבויות קיימים כל העת: בין נשיא מצרים למלך סעודיה, בין קהיר לקטאר, בין מדינות המפרץ לבין תומכי משטרו של אסד בסוריה, ועוד ועוד. גורם דיפלומטי בכיר במצרים אמר בשבת: "למרות הניסיון של ירדן להביא להצלחת הפסגה על-ידי הגעת בכירים רמי דרג ממדינות ערב ועל-ידי הימנעות מהצפת המחלוקות, דיפלומטים רבים אומרים שזו תהיה פסגה נטולת הפתעות".

 

"לפצעים של הערבים - רק הערבים יוכלו לגרום להגליד", אמר מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל-רייט באחד מדיוני ההכנה לפסגה. "כולנו צריכים לחוש אחריות קולקטיבית בנוגע למשברים האחרונים". ספק אם הכינוס בירדן יגרום לפצעים להגליד, אבל תמונות נאות - הוא בוודאי יניב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הליגה הערבית. מאוהל למלון פאר
צילום: AFP
מומלצים