הטורקים מצביעים בגרמניה: "למה עוד כוח לארדואן?"
שבועיים וחצי לפני שטורקיה תצביע במשאל העם על שינויים בחוקה שיבצרו את שלטונו של הנשיא, החלו מיליון וחצי מהמהגרים הטורקים בגרמניה להצביע. ברקע: העימות החריף בין המדינות. שר האוצר הגרמני: "ייקח שנים לתקן את הנזק". מצביע תומך ארדואן: "באנו לחזק את ארצנו"
המהגרים הטורקים החיים בגרמניה החלו היום (ב') להצביע במשאל העם שבו מקווה נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לקבל אישור לבצע שינויים בחוקה, לעבור למשטר נשיאותי – וכך למעשה לבצר את שלטונו לעוד שנים רבות.
ההצבעה נערכת כשברקע העימות החריף בין טורקיה לגרמניה ולהולנד – השתיים אסרו בשבועות האחרונים על שרים טורקים להשתתף בעצרות בשטחן ולעודד בהן את המהגרים הטורקים להצביע בעד השינויים בחוקה. ארדואן השווה בתגובה את התנהלות המדינות האלה להתנהלות הנאצים.
שר האוצר של גרמניה, וולפגנג שויבלה, אמר היום כי הצהרותיו של ארדואן פוגעות בניסיון לשלב את המהגרים הטורקים בחברה הגרמנית, וכי שיקום הנזק יארך שנים. בגרמניה חיים כשלושה מיליון בני אדם ממוצא טורקי, בהם 800,000 כורדים. לכ-1.41 מיליון מהמהגרים האלה יש אזרחות טורקית וזכות להצביע במשאל העם.
ארדואן טוען כי השינויים המוצעים יאפשרו לנשיא למנוע את חוסר היציבות הפוליטית הנובע מהצורך להקים ממשלות קואליציה, וכי הדבר חשוב במיוחד כעת – כשטורקיה נלחמת בטרור. מבקריו של ארדואן, בהם מנהיגים באירופה, אומרים כי השינויים המוצעים יגרמו לכך שכוח רב מדי ירוכז בידיו.
עשרות בני אדם עמדו הבוקר בתור בכניסה לקונסוליה הטורקית בברלין כדי להצביע. קומץ מפגינים, תומכי מפלגת האפוזיציה הטורקית הפרו-כורדית (HDP), ניצבו לא הרחק משם והניפו שלטי מחאה. על אחד מהם נכתב: "שישה מיליון מצביעי HDP אינם מיוצגים בקלפי". כמה מחוקקים מה-HDP נעצרו לאחרונה בטורקיה, ומחוקקים טורקים בגרמניה אומרים כי הם חוששים שמתנגדי ארדואן יימנעו מלהצביע משום שהם חוששים ששלטונות טורקיה ינקמו בהם.
ארדל קקירוגלו בא לקלפי בברלין כדי להצביע בעד השינויים שארדואן מציע: "תנו להם לחשוב מה שהם רוצים לחשוב", אמר על המפגינים שניצבו בסמוך, "אנחנו מאוחדים למען טורקיה ולמען עתיד הרפובליקה הטורקית. אנחנו כאן כדי לתמוך ביציבות בארצנו".
גם טאריק דמיר, פועל בניין שגר בברלין, הביע תמיכה בשינויים המוצעים. "מפלגת השלטון של ארדואן עשתה שינויים חיוביים בטורקיה. היא סיפקה שירותי רווחה, בנתה הרבה בתים ופיתחה רחובות", הסביר.
דמירל סאדת, עובדת בנק בגמלאות, אמרה כי רבים מחבריה פוחדים לחזור לטורקיה ורוצים קודם לכן לראות מה תוצאות המשאל. "ארדואן כבר שולט בכול – למה צריך להיות לו עוד כוח?", שאלה. גם מלחאת יילגיז מתנגדת לשינויים: "אצביע נגד – בשביל ארצי, כי אני אוהבת אותה, בשביל העתיד, בשביל טורקיה שלי, בשביל הנכדים שלי ובשביל כל הילדים בטורקיה".
מטין קגלי הצביע במינכן. הוא אמר כי השינויים המוצעים יתנו לארדואן כוח רב מדי: "אנחנו נגד דיקטטורה. אנחנו רוצים את הטוב ביותר עבור ארצנו".
בגרמניה תימשך ההצבעה עד תשעה באפריל, וקולות הטורקים שם ייספרו בטורקיה ב-16 באפריל, היום שבו יצביעו בטורקיה עצמה.