ההימור הגדול של ארדואן
נשיא טורקיה עושה הכול כדי לשכנע את הטורקים להצביע "כן" במשאל העם. ההצבעה מפלגת את הטורקים וצפויה להיות צמודה. ניצחון לארדואן יעניק לו כוח אדיר ולפי מתנגדיו יהפוך אותו לדיקטטור. הפסד: פגיעה במעמדו והבנה שהבחירה להתעמת עם אירופה הייתה טעות קשה
בסרטון שהעלה ליוטיוב יושב סטודנט בן 22 בחדר עם מערכת תופים ויצירות אומנות על הקיר - ומתבטא בחריפות נגד ההנהגה הפוליטית בטורקיה. בסוף הקטע אומר הסטודנט, עלי גול, שאם הסרטון יהיה ויראלי המשטרה כנראה תעצור אותו. אחרי שעשרות אלפים צפו בסרטון התברר שעלי צדק. הוא נעצר.
אלה זמנים קשים לטורקים - פיגועים רבים, סכסוך אלים בין כוחות הביטחון למורדים הכורדים, המוני פליטים שמגיעים מסוריה השכנה וגל טיהורים אחרי ניסיון הפיכה כושל בקיץ. טורקיה נמצאת כעת על סף מה שעשוי להיות שינוי דרסטי במערכת הפוליטית – שינוי שמפלג את העם. מחנה אחד טוען שהוא יעניק לטורקיה את היציבות שהיא כל כך צריכה, ומחנה אחר בטוח שהוא יהפוך את טורקיה לדיקטטורה.
בחודש הבא יכריעו הטורקים במשאל עם אם להגדיל את סמכויותיו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, במה שנראה כהימור גדול עבור המנהיג שגרם לשינויים הגדולים ביותר מאז מייסד האומה אטאטורק שמת ב-1938. לא ברור מה יקרה במשאל העם ב-16 באפריל, ובינתיים רק ברור שגם אחריו החברה הטורקית תהיה מפולגת. ההצבעה למהגרים הטורקים בגרמניה כבר החלה.
ארדואן מנהיג את טורקיה מ-2003. הוא מייצג את המוסלמים האדוקים, שמתחזקים פוליטית וכלכלית על חשבון החילונים שבעבר שלטו במדינה בתמיכת הצבא. ארדואן היה ראש ממשלה וב-2014 הוא נבחר לנשיא לכהונה של חמש שנים, בשאיפה להיות נשיא פעיל בהרבה מקודמיו.
גם אם הרפורמה החוקתית של ארדואן תיכשל במשאל העם, והתדמית הבלתי מנוצחת שלו תיפגע, ארדואן עדיין יוכל לרוץ לכהונה נוספת כנשיא. "הוא יודע להשפיע על מישהו בכל דרך אפשרית. הוא פונה ללב ונוגע בו", אומר אחמט קאיה, בעל מוסך באיסטנבול שלא חושב שארדואן הוא שליט אוטוריטארי, אלא מגן בנחישות מפני האויבים של טורקיה.
חלק מאותם אויבים הם מנהיגים אירופאים שאסרו על ביקור שרים טורקים שרצו להשתתף בעצרות לקראת משאל העם. ארדואן, שפעם חיזר אחרי האיחוד האירופי בבקשה לצרף את טורקיה לאיחוד, ניסה לחזר הפעם אחר המצביעים כשהשווה את הולנד וגרמניה לשלטון בגרמיה הנאצית. ההחלטה הזו עלולה לעלות לו בהפסקת השיחות על הצטרפות אפשרית של טורקיה לאיחוד האירופי. המתקפה על אירופה, השותפה המובילה של טורקיה בתחום הסחר, פונה לרגש הלאומני של חלק מהטורקים – זכר להשתלטות של המעצמות הקולוניאליסטיות על שרידי האימפריה העות'מאנית המתפוררת.
אחמט קאסים חאן, פרופסור ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת קאדיר האס באיסטנבול, אומר שהתקווה לקונצנזוס פוליטי בטורקיה תתרסק את ההצעות לבטל את תפקיד ראש הממשלה ולרכז את הכוח אצל הנשיא יאושרו. בהתייחסות לבחירתו של דונלד טראמפ בארה"ב ולגל הלאומני שמתנגד להגירה באירופה הוא אומר כי "שערי הפופוליזם, שניזונים גם מרוח התקופה בעולם, עשויים להיפתח בטורקיה".
הצבעת "כן" במשאל העם תאפשר לארדואן למנות שרים, שופטים בבית המשפט העליון בטורקיה ותפקידים בכירים נוספים. הוא יוכל גם להכריז על מצב חירום ולפרסם צווים. "הנשיא יקבל את הסמכות לפזר את הפרלמנט מכל סיבה שהיא, מה שזר לחלוטין למערכת הנשיאותית הדמוקרטית", אומרת ועדת ונציה, גוף מייעץ למועצה האירופית.
ארדואן דוחה את ההערכות שאישור ההצעות במשאל העם יהפוך את טורקיה לדיקטטורה, וטוען שהרפורמה תסיים את הכאוס הפוליטי שטלטל את הממשלות האחרונות והובל לניסיונות הפיכה. טלטלה פוליטית שהייתה ב-2001, אז צנח ערך המטבע הטורקי, סללה בהמשך את הדרך של ארדואן לשלטון. ארדואן אמר כי ברצונו לשלוט בטורקיה "כמו מנהל של חברה", כדי "להיות מסוגל להוביל במהירות לקבלת החלטות מהירה".
"מהירות בהנהגה זה לא דבר טוב", אומר הסטודנט גול, שעלול להישלח לכלא בעקבות הסרטון הוויראלי. הוא יועמד לדין על העלבת הנשיא ארדואן ומולדתו. ארדואן מכחיש את רצונו להפוך לשליט אוטוריטארי, אך דיכוי חופש העיתונות והביטוי שהוא מוביל בטורקיה מזכיר משטרים חשוכים – עיראק של סדאם חוסיין, לוב של מועמר קדאפי וסוריה של בשאר אסד, שנוא נפשו של ארדואן.