הברקזיט יוצא לדרך: מיי חתמה על מכתב העזיבה מהאיחוד האירופי
המכתב יוגש היום לנשיא המועצה האירופית בזמן שראש הממשלה תרזה מיי תנאם בפני בית המחוקקים ותאמר שם: "זה הזמן להתאחד". הגרדיאן הבריטי בחר בדרך מקורית לתאר את המצב בתמונת פאזל כשהחלק הבריטי ריק: "הולכים אל הלא נודע"
ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, חתמה הלילה (ד') על מכתב היציאה הרשמי של הממלכה מהאיחוד האירופי שמתניע רשמית את הליך הברקזיט. נציג בריטניה במועצה האירופית יגיש בבוקר את המכתב לנשיא המועצה, דונלד טוסק. במקביל להגשת המכתב למועצה האירופית, מיי תודיע לבית המחוקקים כי הכריזה על עזיבת האיחוד.
"כעת כשהמהלך לעזיבת האיחוד יצא לדרך, זה הזמן להתאחד", תאמר מיי למחוקקים כפי שדווח בכלי תקשורת בריטיים. "כשאשב סביב שולחן המשא ומתן בחודשים הקרובים, אני מייצגת את כל האנשים ברחבי בריטניה – כל עיר, כפר ומדינה".
ההודעה הרשמית תתניע את הליך הברקזיט שיימשך כשנתיים – עד סוף מרץ 2019, שבמהלכו ייערכו שיחות בין בריטניה לאיחוד במטרה לרפד את העזיבה של הממלכה ולקבוע את היחסים העתידיים בין הצדדים. אתמול, יום לפני ההכרזה הרשמית על העזיבה, שוחחה מיי בטלפון עם טוסק, עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ועם ראש הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יונקר.
על פי הודעת משרדה של מיי, הארבעה "הסכימו על החשיבות בכניסה למשא ומתן ברוח חיובית ובונה ובהבטחת הליך יציאה חלק ומסודר. הם הסכימו שאיחוד אירופי חזק זה האינטרס של כל הצדדים וכי בריטניה תישאר בת ברית קרובה ומחויבת".
בזמן שבריטניה עושה ממשיכה להתקדם בתהליך ההיפרדות מהאיחוד האירופי, מי שהנהיג את המהלך מטעם מפלגת UKIP, נייג'ל פרג', התבדח ואמר כי הוא יהגר מבריטניה אם הברקזיט יתברר כאסון. פרג', שהתפטר מהנהגת המפלגה, אמר אתמול בתוכנית הרדיו שלו כי למרות "האיום" שלו, הוא לא רואה סכנה במימוש המהלך. "האיחוד האירופי לא עובד עבורנו. ביציאה מהאיחוד הצלחנו להשתחל לסירת ההצלה ולרדת מהטיטאניק".
ההחלטה הבריטית לצאת מהאיחוד האירופי התקבלה במשאל עם שנערך בממלכה ביוני 2016 - בניגוד לתחזיות הסקרים. בעקבות תוצאות משאל העם התפטר ראש הממשלה דיוויד קמרון ואת מקומו תפסה תרזה מיי. מיי הבהירה שאף שהיא מתנגדת לפרידה מהאיחוד האירופי, היא תמלא את רצון העם ותפעל להוציא את הממלכה מהאיחוד האירופי בצורה הטובה ביותר מבחינתה.
המחנה שתמך בפרישה מהאיחוד האירופי טען שהמהלך יאפשר לבריטניה לזכות מחדש בריבונות מלאה וכי הדבר ייטיב עם כלכלתה, והוא הזהיר לאורך הקמפיין שקדם למשאל העם שאם הממלכה תישאר באיחוד האירופי היא לא תוכל לשלוט בממדי ההגירה אליה. המחנה התומך בהישארות טען כי פרישה מהאיחוד תוביל לכאוס כלכלי, תוביל את המדינה למיתון ותפחית את השפעתה על היחסים הבינלאומיים.