לגדל ילד שלא אומר אוף על כל דבר
אם הילדים שלכם לא מרוצים משום דבר אפשר ללמד אותם לחשוב בצורה אופטימית ולהסתכל על הדברים הטובים בחיים שלהם, כבר מגיל צעיר. כך תעשו זאת - שלב אחר שלב
לפני כמעט עשור עבדתי בחברה שבמשרדים שלה יש מסדרון אחד ארוך וממנו מתפצלים חללי ישיבה פתוחים של כל העובדים בחברה. יום אחד קרא לי הבוס לחדרו, ביקש שאשב לרגע ואמר שיש לו משהו חשוב לומר לי. "את יודעת, כל פעם שאת עוברת במסדרון את נוהגת לקחת נשימה אחת עמוקה ואז נושפת את האוויר החוצה די בכבדות, מה שנשמע קצת כמו אוף אחד ארוך. אני חושב שזה משפיע לרעה על המוטיבציה של שאר העובדים במשרד".
הדברים שקורים לנו בחיים אינם חשובים כמו איך שאנחנו מרגישים לגביהם. לא מעט אני נתקלת בהורים שמספרים על הילד שלהם שהוא "אופניק" תמידי. כזה שקצת כמוני אז במסדרון הארוך, מוריד לאחרים את החשק ולא מרוצה משום דבר. בשביל הורים שמתאמצים כל כך לגדל ילד מאושר, אותו ילד גורם לא פעם לספק בכישורי ההורות, כי מה שלא עושים עבורו הוא פשוט אינו מרוצה.
אולי יעניין אותך גם:
- הילדים לא רוצים לאכול בבוקר? זה הפתרון
- מה הורים היו עושים אם הייתה להם שעה פנויה
- זו הסיבה שהילדים שלכם מחוברים למסכים
כמה אתם אופטימיים?
גם אופטימיות מתחילה במילה אוף אך מסתיימת אחרת. אופטימיות פירושה לחשוב מחשבות טובות למרות הקשיים, האתגרים או המצבים העומדים בפנינו. הבחירה בפרשנות שאנו נותנים למצב, הקושי או האתגר העומדים בפנינו היא שלנו. בעצם היכולת לבחור תמונה אופטימיות שהרי ניתן להסתכל על המצב גם אחרת.
כאשר לאופטימיסט יהיה פנצ'ר בגלגל לדוגמה, הוא יחשוב לעצמו איזה מזל שאני יכול להחליף גלגל בבטחה שהרי התקר יכול היה לגרום לתאונת דרכים. מבחן "כיווני החיים" תוכנן לראשונה על ידי Carver and Scheier בשנת 1985. זוהי בדיקה פשוטה המורכבת מכמה אמירות, כאשר התשובות שהמשיב נותן נותנות אינדיקציה לרמת האופטימיות שלו.
אנשים אופטימיים יסכימו מאוד עם האמירות הבאות:
1. כאשר דברים אינם ודאיים אני מצפה לטוב ביותר.
2. קורים יותר דברים טובים מדברים רעים.
3. דברים יהיו טובים יותר בעתיד.
אנשים פסימיים יסכימו מאוד עם האמירות הבאות:
1. הכל תמיד משתבש לי.
2. שום דבר לא מסתדר לי.
3. אני לא מצפה לשום דבר טוב שיקרה.
לגדל ילדים אופטימיים
להורים השפעה רבה על עיצוב אישיותם של ילדיהם. כולנו כבר יודעים שלגישה אופטימית לחיים השפעות מרחיקות לכת על בריאות הגוף והנפש, היכולת ליצור קשרים איכותיים ועוד. היום גם יודעים שעצם האמונה באפשרות להצליח מעלה את הסבירות להצלחה. להיות אופטימי זה סימן לאינטליגנציה רגשית טובה, כיצד אנו מתמודדים עם תסכול ומגיבים למצוקות וקשיים ביום יום. אופטימיות עוזרת לשמור על הערכה עצמית חזקה אל מול חוויות של דחייה או תסכול.
לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
אז איך מגדלים ילד אופטימי? ראשית באמצעות אימון לחשיבה חיובית על ידי שינוי ה'דיבור' הפנימי:
• "ישנם דברים או פעולות שאני יכול לעשות על מנת לשנות את המצב" (בניגוד ל"אני קורבן").
• "יש סיבות ספציפיות שבגללן משהו השתבש" (בניגוד ל"הכל תמיד משתבש").
• "סיבות מובילות לתוצאות. לעיתים יש בכוחי להשפיע ולשפר את התוצאה עבורי ולעיתים לא ואז זה כבר לא בידי" (בניגוד ל"דברים רעים פשוט קורים לי").
שלושה דברים שכדאי לומר לילד:
1. תגיד לי דבר אחד שכן הלך לך טוב במבחן/במשחק/בחוג/אצל החבר/בטיול. זו שאלה שיכולה לספק לילד הוכחה אחת לכך שהראייה הפסימית שלו היא בגדר הכללה.
2. תגיד לי דבר אחד שתוכל לעשות השבוע שתשחק שבוע הבא יותר טוב/שתתמודד יותר טוב עם שיעורי הבית/שתהנה יותר בחוג/שתצליח יותר במבחן וכדומה. שאלה זו מעבירה את הילד ממצב של התמודדות עם הבעיה להתמודדות עם פתרונה. כאשר רוקמים תוכנית להצלחה או לשיפור המצב, הביטחון העצמי עולה.
3. מה היית אומר לחבר הכי טוב שלך במצב הזה? הפגנת חמלה ואמפתיה כלפי חברים מסייעת בהפנייתן גם כלפי עצמנו.
כהורים אנו יכולים להניח את היסודות לאושר, ביטחון וקבלה עצמית של ילדינו. אם נלמד אותם חשיבה אופטימית באמצעות שינוי הגישה לפיתרון בעיות ושינוי הדיבור הפנימי, נוכל להחליף את ה"אוף" ב"עוף גוזל", שהרי ממבט על הדברים הרבה פעמים אינם נוראיים כמו שהם נראים מקרוב.
הכותבת היא מדריכת הורים מוסמכת מכון אדלר, מנחת ילדים ונוער במרכז סיוע 'תאיר' ובמרכז 'מצמיחים' הפועל להפחתת אלימות בבתי הספר.