משפחת הנרצח בלינץ': "מאמינים שישראל תסגור חשבון עם המחבל ששוחרר"
ההחלטה לשחרר את המחבל חאתם מרארי, ממבצעי הלינץ' ברמאללה שהפך לאחד מסמלי האינתיפאדה השנייה, תפסה את משפחתו של הנרצח יוסף אברהמי מופתעת ומאוכזבת. "גילינו על זה מהתקשורת ומפייסבוק", סיפר בנו של הנרצח. "מקווים שמערכת הביטחון לא תיתן לו לחיות"
16 שנים וחצי אחרי הלינץ' ברמאללה, שהפך לאחד הסמלים הבולטים של האינתיפאדה השנייה,שוחרר אמש (יום ד') לרצועת עזה המחבל חאתם פאיז מרארי, ממבצעי הלינץ' - אך משפחות שני הנרצחים טענו שלא עודכנו בהתפתחות. "אני מאוכזב מהמערכת המדינית שאפילו לא הרימה טלפון לעדכן על השחרור, אבל מאמין שמערכת הביטחון תסגור חשבון עם המחבל", אמר ל-ynet רועי אברהמי, בנו של יוסף אברהמי שנרצח בלינץ', וסיפר על התחושות הקשות בקרב המשפחה.
לקריאת החלטת בית הדין הצבאי לחצו כאן
מרארי נשפט בבית דין צבאי ונגזר עליו מאסר עולם בגין חלקו ברצח יוסף אברהמי ז"ל. הוא ביקש משפט חוזר ובית הדין החליט להמיר את עבירת הרצח שבגינה הוא הורשע בעבירה אחרת. הוא הועבר אמש מכלא עופר למחסום בכניסה לרצועת עזה. בלינץ' ברמאללה ב-12 באוקטובר 2000 נרצחו שני חיילי מילואים – ודים נורז'יץ ויוסף אברהמי – שרצו להגיע אל היישוב בית אל ומצאו את עצמם באמצע תהלוכה פלסטינית למען מרואן ברגותי. שוטרים פלסטינים שמיהרו למקום החזיקו אותם בבית מעצר, אך המון זועם שצבא על בניין המשטרה חדר פנימה ורצח את השניים. משתתפי הלינץ' השליכו את הגופות מהחלון והניפו ידיים מגואלות בדם הנרצחים.
רועי אברהמי היה רק בן 5 כשאביו נרצח. בשיחה עם ynet סיפר שהמשפחה כלל לא עודכנה על המשפט בעניינו של המחבל מרארי ונודע לה על השחרור רק דרך התקשורת והפייסבוק. "אני מוותר על זכותי לקבל הודעה לפני, אבל לאימא שלי, אם שכולה, מגיע לקבל הודעה על כך".
עם זאת חידד אברהמי כי הוא בכל זאת סומך על מערכת הביטחון. "מה ייתן לנו לכעוס או להתאכזב. את אבא זה לא יחזיר", אמר. "אני מאמין שמערכת הביטחון לא תיתן לו לחיות וכל הזמן הוא יצטרך להסתכל אחורה ולבדוק שלא באו לחסל אותו. החיים שלו לא יהיו חיים והוא יחיה תמיד בפחד. אני מאמין שמערכת הביטחון תסגור איתו חשבון".
"חינכו אותי לא להתעסק בעבר, כן לזכור אותו אבל לא להיתקע בו", הוסיף. "ברור שבכל פעם כשנוגעים בסיפור הזה זה מציף רגשות מחדש. אני לא עסוק בלכעוס ולבכות את האירוע, יש לי על הזרוע קעקוע עם המילה 'אבא' באנגלית, זה משהו שאני תמיד נושא איתי – אבל בראש מורם".
אביו של יוסף אברהמי, סימו, אמר לאחר ההחלטה לשחרר את המחבל: "אין לי מה לעשות עם ההחלטה הזאת של בית הדין העליון לערעורים של צה"ל שמצא לנכון להפחית מתקופת העונש שהוא קיבל, ומצא סיבות מקלות להוריד לו מתקופת המאסר. אני חושב שאנחנו שוכחים את אלה שהלכו ולא חזרו כי אנחנו נותנים להם עוד סיבה וכוח להמשיך לרדוף אותנו, לרצוח אותנו ולנסות להשמיד אותנו. אני לא מוצא שום טעם שבית דין עליון של צה"ל יתעסק בערעור של רוצח כזה נפשע גועלי".
"אנחנו נלחמים נגד חיות אדם שלא מעריכות את החיים", הוסיף. "הם בזים לחיים והלוואי שייעלמו. אם זה היה תלוי בי הייתי לוקח את כולם וקובר אותם מתחת לאדמה, והייתי מסמן את האדמה שאנשים לא יגעו בה".
מרארי נעצר בשנת 2000 והיה כלוא מאז. עונש מאסר העולם בוטל בעקבות ההחלטה להעמיד את מרארי למשפט חוזר, והסדר הטיעון איתו גובש לאור קשיים ראייתיים ומשפטיים, גם בשל הזמן הרב שעבר מאז, בהוכחת מעורבותו של מרארי בתקיפתו של אברהמי. העונש שהוטל עליו במסגרת הסדר הטיעון חופף לתקופת המאסר שריצה עד כה, ולמעשה הוא ישב קרוב לארבע שנים בכלא שלא במסגרת גזר דין המחודש.
בית הדין הצבאי קבע אתמול בהחלטתו: "הנאשם היה מעורב באחד האירועים הצרובים בתודעת תושבי מדינת ישראל. כל מי שהיה בר דעת באותו יום מר ונמהר לא ישכח לעולם את התמונות של ההתעללות בחיילי צה"ל ששודרו בתחנות הטלוויזיה. על פי כתב האישום שהוגש היום לנאשם היה חלק קטן באירוע. הנאשם היה בין השוטרים אשר עצרו את החיילים והביאו אותם לתחנת המשטרה. הנאשם אף היכה את החיילים בדרך לתחנה, אך על פי כתב האישום הוא לא היה בין אלה שתקפו את החיילים בתוך התחנה וגרמו למותם".
דובר צה"ל מסר אתמול כי "בית המשפט הצבאי ביהודה הרשיע מחדש, במסגרת עסקת טיעון, את חאתם מרארי, אחד המעורבים בביצוע הלינץ' ברמאללה ב-12 באוקטובר 2000, אחרי שלאחרונה התקבלה בקשתו למשפט חוזר. מרארי הורשע בשנת 2004 ברציחתו של אחד משני הנרצחים בלינץ', רס"ל יוסף אברהמי ז"ל, ובעבירות נוספות, והוטל עליו מאסר עולם.
"ערעור ועתירות לבג"ץ שהגיש מרארי כנגד הרשעתו - נדחו. עם זאת, לאחרונה התקבלה בקשתו למשפט חוזר, בעקבות ראיות חדשות שהעלו קושי בזיהוי שלו כמעורב בפועל ברציחתו של אברהמי ז"ל, ברמת הוודאות הנדרשת במשפט פלילי. מרארי הורשע היום במסגרת הסדר טיעון בעבירות של תקיפת חייל ואי-מניעת עבירה. הרשעתו בעבירות ביטחון נוספות נותרה על כנה. הוטל עליו עונש של 11 וחצי שנות מאסר בפועל ומאסר מותנה".