שתף קטע נבחר

בתוך עשור: עלייה של כ-200% במס' המאובחנים באוטיזם

מדו"ח של משרד העבודה והרווחה עולה כי מספר האנשים המאובחנים עם אוטיזם בישראל כמעט שילש את עצמו בין השנים 2007 ל-2016. ההסבר הוא ככל הנראה עלייה ביכולת האבחנה והמודעות. עוד מנתוני הדו"ח: רוב המאובחנים עם אוטיזם הם מתחת לגיל 24, זכרים, וגרים במרכז הארץ

בעשור האחרון חלה עלייה חדה במספר האנשים עם אוטיזם הרשומים במשרד העבודה והרווחה, מ-3,949 הרשומים בשנת 2007 ל-14,269 בשנת 2016. המשמעות: שיעור האנשים המאובחנים עם אוטיזם באוכלוסייה שולש בתוך עשור ועלה מ-5.5 לעשרת אלפים נפש בשנת 2007 ל- 16.9 לעשרת אלפים נפש ב-2016. כך עולה מנתוני משרד העבודה והרווחה המתפרסמים לרגל "היום הבינלאומי למודעות לאוטיזם" המצויין היום (ראשון).

 

במשרד הרווחה מסבירים כי העלייה מיוחסת בין היתר לעלייה ביכולת האבחנה ובמודעות לאוטיזם, ומתועדת גם בארצות מפותחות אחרות. בארצות הברית שכיחות האוטיזם אצל ילדים מוערכת בכמעט אחוז וחצי: כ-146 מקרים לעשרת אלפים נפש, לעומת ארבעה מקרים לעשרת אלפים נפש בשנות הששים של המאה העשרים.

 

קראו גם:

כך מאבחנים אוטיזם לפני גיל שנה

פריצת דרך כחול לבן: "תוך 5 שנים - בדיקת דם לאוטיזם"

כל הסימנים: איך נדע כשאדם מבוגר נמצא על הרצף האוטיסטי

 

עוד עולה מנתוני משרד העבודה והרווחה: כ-80% מכלל האנשים עם אוטיזם המוכרים למשרד הם זכרים. מתוך האנשים עם אוטיזם, 80% הם ילדים, בני נוער וצעירים בטווח הגילים 24-0. גם התפלגות זו מוסברת בעלייה שחלה עם השנים בהיקף אבחון התופעה והעובדה שרוב האבחונים נעשים לילדים.

 

 

הנתונים מצביעים על קשר ברור בין שיעור האנשים עם אוטיזם הרשומים במשרד העבודה הרווחה, לבין השתייכות יישוב מגוריהם לאשכול החברתי-כלכלי: ככל שדירוג האשכול החברתי-כלכלי גבוה יותר, כך עולה שיעור האנשים עם אוטיזם מקרב כלל התושבים השייכים לאשכול זה. דפוס זה מלמד כי שיעור האנשים המאובחנים עם אוטיזם גבוה יותר בקרב קבוצות אוכלוסייה מבוססות יותר מבחינה חברתית-כלכלית.

 

כמו כן עולה מן הנתונים כי אף שחלה בשנת 2016 עלייה בשיעור האנשים הרשומים עם אוטיזם בכל המחוזות בארץ, שיעור גבוה באופן יחסי נרשם במחוז תל אביב והמרכז - 20.6 לעשרת אלפים נפשות במחוז, ואילו שיעור נמוך יחסית נרשם במחוז חיפה והצפון - 12.6 לעשרת אלפים, ושיעורים בינוניים ודומים זה לזה במחוזות ירושלים - 15.8 לעשרת אלפים, ובאר שבע והדרום - 15.3 לעשרת אלפים.

 

במשרד הרווחה מסבירים כי ייתכן כי ניתן לייחס ממצא זה למודעות גבוהה יותר לתסמונת האוטיזם ולחשיבות האבחון המוקדם שלה בקרב האוכלוסיות המתגוררות במרכז הארץ. אפשרות נוספת היא כי באזור תל אביב והמרכז קיימות אפשרויות אבחון רבות יותר מאשר במחוזות אחרים.

 

עלייה בהיקף אבחון התופעה במדינות מפותחות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עלייה בהיקף אבחון התופעה במדינות מפותחות(צילום: shutterstock)

 

ממשרד הרווחה נמסר כי בשנת 2017 הגדיל משרד העבודה והרווחה את תקציב דיור וקהילה לאנשים עם אוטיזם ב-51 מיליון שקל, וצפוי להגדילו שוב ב-51 מיליון שקל נוספים בשנת 2018, אז יסתכם התקציב בכ-350 מיליון שקל בשנה.

 

שר העבודה והרווחה חיים כץ מסר כי "בשנתיים האחרונות הכפלתי את התקציבים הייעודיים לאוטיזם ושיפרנו דרמטית את איכות הטיפול באוכלוסייה זו, כאשר הוספנו 110 תקנים חדשים של עובדים סוציאליים שמקדישים את כל מרצם לטובת הנושא. עכשיו כשיצרנו את התשתית, יש לקדם כבר השנה את חוק האוטיזם של ח״כ אורלי לוי שיעגן את כל זכויותיהם בחוק".

 

מה מאפיין את חייהם של ילדים עם אוטיזם? צפו:

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterskock
80% מהאנשים עם אוטזים הם ילדים, בני נוער וצעירים מתחת לגיל 24
צילום: shutterskock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים