רישיון לתקוף. אור ירוק מטראמפ לפנטגון
מפקדי הצבא שהתלוננו בכהונת אובמה על התנהלות מסורבלת נהנים כעת מאשראי נרחב והאצלת סמכויות. המשמעות: תוספת של מאות לוחמים במזרח התיכון ואפריקה והגברת התקיפות האוויריות. החשש: אובדן שליטה של הבית הלבן והרוגים רבים
שבוע אחר שבוע, מדינה אחר מדינה. בשקט בשקט מגדיל הפנטגון את השליטה על קבלת החלטות בשדה הקרב. הוא שולח עוד מאות לוחמים לאזורי הקרבות מבלי להיקלע לדיון ציבורי, ומנסה להגדיל את הסמכות שלו במאבק נגד הקיצוניים במזרח התיכון ובאפריקה.
השבוע הייתה זו סומליה. הנשיא דונלד טראמפ הרחיב את הסמכות של הצבא האמריקני לתקוף מהאוויר מטרות של אל-קאעידה. בשבוע הבא זו יכולה להיות תימן, שבה מנהיגי הצבא רוצים לספק עוד עזרה לקרב נגד המורדים שנתמכים על ידי איראן. החלטות מפתח בעיראק, סוריה ואפגניסטן מתגבשות, מסיום ההגבלה על מספר הכוחות עד להגמשת החוקים שמנחים את המפקדים בשדה הקרב.
השינויים בחודשיים הראשונים של טראמפ בתפקיד מדגישים את הרצון שלו לאפשר לפנטגון לנהל בעצמו את מדיניות המלחמה היומיומית שלו. תחת ממשל אובמה מנהיגי הצבא התלוננו על התנהלות "מסורבלת", שדורשת מהמפקדים להביא אישורים להחלטות טקטיות שגרתיות על מטרות ויעדים אישיים. אך האצלת הסמכויות, והאפשרות של מפקדים צבאיים בדרגים נחותים יותר לקבל החלטות, טומנות בחובן סיכונים צבאיים ופוליטיים. הגדול שבהם הוא נפגעים, בקרב אזרחים או בקרב חיילים האמריקנים.
המעורבות ההולכת וגוברת במאבק נגד מורדים במזרח התיכון, מקרבות בסמטאות בעיראק עד פשיטות בתימן ובמקומות אחרים, מגדילים את הסיכויים של לוחם אמריקני ליפול בקרב. טרגדיות כאלה ישתלטו על דעת הקהל בארה"ב ועלולות ליצור משבר עם הקונגרס, בשעה שממשל טראמפ מנסה להביס את דאעש בסוריה ובעיראק ולהגביר את המאמצים כדי לדכא ארגונים דומים.
גם הענקת סמכות למפקדים בדרגים נמוכים יחסית להחליט מתי לתקוף מהאוויר, בטח באזורים צפופים כמו מוסול, עלולה להגדיל את מספר האזרחים ההרוגים. צבא ארה"ב כבר חוקר כמה הפצצות במוסול באמצע מרס, שעדי ראייה סיפרו שלפחות מאה נהרגו בהן. הפנטגון הודיע היום כי ארבעה אזרחים נהרגו בפברואר בתקיפות של הקואליציה הבינלאומית שמובילה ארה"ב נגד דאעש בעיראק ובסוריה. לפחות 229 אזרחים נהרגו בשוגג בתקיפות מאז תחילת המערכה לפני קרוב לשלוש שנים.
הצבא שוקל טקטיקות חדשות ואמצעי זהירות, על רקע עדויות שג'יהאדיסטים מבריחים אזרחים לבניינים נטושים, מערימים על הקואליציה שמובילה ארה"ב וגורמים למטוסיה לתקוף את אותם בניינים. אליס האנט פריינד, מהמרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים, מציינת חשש נוסף: אובדן שליטה של הבית הלבן על מבצעים צבאיים.
בכירי הצבא טוענים שהם צריכים אשראי לפעול מהר יותר נגד האויבים של ארה"ב. הם זוכים לתמיכה של דונלד טראמפ, שהבטיח להגביר את הלחץ על הקיצוניים האיסלאמיסטים ושותף לדעה של מנהיגי הפנטגון שהפיקוח הנוקשה של ממשל אובמה על מבצעים צבאיים הגביל את היעילות. הגנרל תומאס וולדהאוזר, ראש המפקדה האמריקנית באפריקה, ביקש מהקונגרס להגביר את מרחב התמרון של הצבא נגד אנשי א-שבאב בסומליה. ברביעי טראמפ אישר את בקשתו.
לא רק בסומליה הגבירה ארה"ב את הפעילות הצבאית. בשקט בשקט הכפילה מחלקת ההגנה את מספר הכוחות האמריקנים בסוריה, קירבה את היועצים הצבאיים לקו האש בעיראק. בנוסף היא קראה, בגלוי, להגדיל את מספר הכוחות האמריקניים באפגניסטן. השבוע אמור הבית הלבן לדון באספקת מודיעין וסיוע נוסף לאיחוד האמירויות שנלחמת במורדים החותים בתימן.
התוספת הצבאית בסוריה ובעיראק מתבצעת בהדרגה, במאות חיילים ולא באלפים. התוצאה עשויה לבלבל את הציבור. טראמפ לא בלם את מכסת הכוחות של ממשל אובמה: המספרים, 503 בסוריה ו-5,262 בעיראק, עדיין בתוקף. הבית הלבן משתמש בחבל הצלה מיוחד - הוא מקטלג את הכוחות שהוא מאשר לשלוח כזמניים בלבד.
כמה מאות חיילים ואנשי מארינס נשלחו לאחרונה לסוריה כדי לסייע למורדים המתונים בקרבות נגד דאעש, למשל במערכה על כיבוש בירת המדינה האסלאמית בסוריה, א-רקה. כולם קוטלגו ככוחות זמניים ולכן לא נספרו במכסה. ביום שישי אמר הפנטגון כי רשמית יש בעיראק 5,262 חיילים אמריקנים, למרות שהגורמים האמריקנים מכירים בכך שיש עוד כמה אלפים.
הצבא האמריקני רוצה את הכוח לקבל החלטות במהרה. הכוחות העיראקיים מנסים להשלים את כיבוש מוסול, ויועצים אמריקנים שקרובים לשדה הקרב יכולים לעזור. בסוריה מתקדמים המורים המתונים, שנתמכים על ידי ארה"ב, לבירת דאעש בא-רקה. הפנטגון רוצה שהמערכה בסוריה תיפתח כשהקרב בעיראק עוד נמשך, כדי להגביר משמעותית את הלחץ על דאעש. הפרשנים בארה"ב מעריכים שהכוח ההולך וגדל של הצבא האמריקני משקף את העומס שבו נמצא הממשל החדש, שמנסה לתמרן בין מבצעים צבאיים, רפורמת המס, חוק הבריאות החדש, הקרע במפלגה הרפובליקנית והחקירות על התערבות רוסית בבחירות.