שתף קטע נבחר

 

ציוצי מלחמה: בריטניה וספרד שוב רבות על גיברלטר

הממלכה המאוחדת החלה בהליך יציאתה מהאיחוד האירופי ובמדריד מנצלים את ההזדמנות כדי להחיות מחדש את הסכסוך על גיברלטר. בלונדון מבהירים ששום שינוי לא יחול בריבונות של הטריטוריה הבריטית ואיש מפלגתה של ראש הממשלה מיי אף הזהיר שהיא תהיה מוכנה לצאת למלחמה להגן על גיברלטר

 

שטח במחלוקת. גיברלטר    (רויטרס)

שטח במחלוקת. גיברלטר    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שר החוץ של בריטניה בוריס ג'ונסון אמר היום (יום שני) שלא יהיה שום שינוי בריבונות של גיברלטר ללא הסכמת הממלכה המאוחדת. במקביל, שר החוץ ההולנדי קרא להרגיע את הרוחות לאחר שפוליטיקאי בריטי העלה את האפשרות של מעורבות צבאית בריטית כדי להגן על הטריטוריה של הממלכה באזור חצי האי האיברי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

מלחמת פוקלנד, טייק 2?

 

"הריבונות של גיברלטר לא השתנתה ולא תשתנה ואינה יכולה להשתנות ללא תמיכה מפורשת והסכמה של האנשים בגיברלטר והממלכה המאוחדת, וזה לא הולך להשתנות", אמר ג'ונסון עם בואו ללוקסמבורג לפגישה של שרי החוץ של האיחוד האירופי.

 

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי אמרה אתמול שהיא "לעולם" לא תיתן לגיברלטר לחמוק משליטת הממלכה המאוחדת, בניגוד לרצון תושבי הטריטוריה הבריטית. הנושא של גיברלטר, שספרד טוענת לבעלות עליה, חזר לכותרות בעקבות יציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי.

 

איש מפלגתה של ר"מ בריטניה: "היא תהיה מוכנה לצאת למלחמה"

מיי אמרה לראש השרים של גיבלרטא, פביאן פיקארדו, ש"אנחנו לעולם לא ניכנס להסכמים שבמסגרתם האנשים בגיברלטר יעברו לריבונות של מדינה אחרת בניגוד למשאלותיהם החופשיות והדמוקרטיות".

 

מייקל הווארד, בכיר לשעבר במפלגה השמרנית של מיי, אמר שראש הממשלה הבריטית תהיה מוכנה אפילו להתכונן למלחמה כדי להגן על גיברלטר, כפי שעשתה ראש הממשלה מרגרט תאצ'ר באיי פוקלנד לפני 35 שנה. שר ההגנה הבריטי מייקל פילון אמר לרשת החדשות BBC שבריטניה תגן על גיברלטר "כל הדרך" משום שתושבי הטריטוריה "הבהירו היטב שאינם רוצים לחיות תחת שלטון ספרדי.

 

הסכסוך על הטריטוריה הבריטית שב לכותרות. גיברלטר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הסכסוך על הטריטוריה הבריטית שב לכותרות. גיברלטר(צילום: רויטרס)
שר החוץ ההולנדי ברט קונדרס נשאל על ידי כתבים אם סוגיית גיברלטר עשויה להפוך לעניין צבאי והוא קרא בתגובה לכל הצדדים לשמור על קור רוח במהלך שיחות המשא ומתן על יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי. "אתם יכולים לראות כמה קשים הגירושים. בואו נשמור על קור רוח ונמשיך הלאה ולא נשתמש בשפה קשה. בואו נישא וניתן, אני חושב שזה הכי חשוב", אמר שר החוץ ההולנדי.

 

"ממשלת ספרד מופתעת מטון הדברים שמגיעים מבריטניה"

שר החוץ של ספרד אלפונסו דאסטיס אמר אמש לעיתון הספרדי "אל פאיס" שארצו מתעקשת שתהיה לה זכות להטיל וטו על כל הסכם שנוגע לטריטוריה האסטרטגית שנמצאת דרומית לספרד בזמן שבריטניה נושאת ונותנת על יציאתה מהאיחוד האירופי.

 

"ממשלת ספרד מופתעת קצת מטון הדברים שמגיעים מבריטניה, מדינה שנודעה בשלווה שלה", אמר שר החוץ הספרדי במסיבת עיתונאים במדריד.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
בריטניה הודיעה בשבוע שעבר באופן רשמי שהיא הפעילה את סעיף 50 באמנת ליסבון ובכך החלה את הליך יציאתה מהאיחוד האירופי. בעקבות הצעד הבריטי פרסם נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק טיוטה של הקווים המנחים לשיחות המשא ומתן בין בריסל לבין לונדון. לפי המסמך של טוסק, כל הסכם בין בריטניה לבין האיחוד האירופי שנוגע לגיברלטר צריך לקבל את אישור ספרד. "לאחר שהממלכה המאוחדת תעזוב את האיחוד, שום הסכם בין האיחוד האירופי לבין הממלכה המאוחדת לא יחול על הטריטוריה של גיברלטר ללא הסכם בין ממלכת ספרד לבין הממלכה המאוחדת", נכתב במסמך של טוסק. פיקארו קרא לנשיא הנציבות האירופית להוציא מטיוטת הקווים המנחים כל התייחסות לגיברלטר.

 

חתמה על הפעלת סעיף 50 באמנת ליסבון והחלה למעשה את יציאת הממלכה מהאיחוד האירופי. ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חתמה על הפעלת סעיף 50 באמנת ליסבון והחלה למעשה את יציאת הממלכה מהאיחוד האירופי. ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי(צילום: AFP)

"אישה אחרת בתפקיד ראש הממשלה שלחה לחצי אחר של העולם כוח כדי להגן על קבוצה קטנה של בריטים מפני מדינה אחרת דוברת ספרדית", אמר הווארד בהתייחסו לארגנטינה. "ואני בטוח שראש הממשלה הנוכחית שלנו תפגין את אותה נחישות כלפי גיברלטר כפי שעשתה קודמה".

 

בריטניה תפסה את צוק גיברלטר ב-1704 וספרד ויתרה על הריבונות בטריטוריה ב-1713, אך מאז דרשה באופן חוזר ונשנה לקבל את השטח בחזרה בטענה שמדובר בחלק טבעי וגיאוגרפי של ספרד. משאל עם שנערך ב-2002 בטריטוריה הבריטית והציע ריבונות משותפת, ספרדית-בריטית, נדחה על ידי 99 אחוזים מהתושבים.

 

ספרד מתנגדת לשלטון בן 300 שנים של בריטניה בגיברלטר, טריטוריה בקצה הדרומי של ספרד שבה חיים כ-30 אלף איש. כלכלת גיברלטר סובבת במידה רבה בנקים, חברות הימורים באינטרנט ותיירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים