פתרונות מחוץ לקובייה
מאביזר ייחודי שמגביר ריכוז אצל ילדים עם הפרעות קשב ועד כסא גלגלים שנכים יכולים להפעיל בעזרת כף הרגל: עשרות משתתפים בהאקתון בחולון עמלו במשך 48 שעות על השגת פתרונות לאנשים עם צרכים מיוחדים והפרעות קשב. היה מרגש
בשיתוף חברת טבע
קולות ניסור, חריטות עטים, תקתוק מקלדות ורחש דיבור נשמעו השבוע מתוך מבנה חד קומתי ופשוט למראה בלב שכונת ג'סי כהן בחולון. 48 שעות רצופות ניגנו הפטישים, המקלדות ומדפסת התלת-ממד – פלא אמיתי למי שלא ראה מכשיר כזה בפעולה. מדי פעם נשמעה קריאת "מצאתי". כך, בשקט ובמסירות, עמלו מוחות צעירים על שיפור איכות חייהם של ילדים עם צרכים מיוחדים. עיריית חולון הובילה ויזמה את האירוע ביחד עם TOM ובחסות חברת טבע.
כתבות נוספות במתחם המורה של המדינה
המפגש הזה, שנקרא האקתון, התקיים במעבדת (FABLAB (Fabrication Laboratory בחולון, מבנה המשמש מקום מפגש לאנשים המכונים "מייקרים" (MAKERS) – אלה ש"עושים", בעלי מעוף וכוונות טובות, שתורמים מיכולותיהם ליצירת עולם טוב יותר.
המושג "האקתון" (Hackathon) הוא שילוב של המילה Hacking שפירושו יכולת פיצוח, ושל המילה מרתון. במשך 48 שעות יושבים זה לצד זה צעירים ומבוגרים, במרתון של מחשבה ועשייה, ושוקדים על פיתוח וייצור ראשוני של אב טיפוס של מוצר, או משפרים מוצר קיים. עבור המשתתפים, השתתפות בהאקתון תורמת לפיתוח קשרים מקצועיים ולתרגול יכולות בלחץ של זמן.
בהאקתון הזה הוקדשה העשייה לילדים עם צרכים מיוחדים. כ-60 מהנדסים, מעצבים, אמנים המתמחים בפיתוח ועיצוב מוצר והדפסה בתלת-ממד, נציגי ארגונים חברתיים ואנשים עם צרכים מיוחדים – כולם התחלקו לצוותים, עמדו מול מכונות ותוכנות וחיפשו פתרונות חדשניים ל-11 אתגרים שהוצבו בפניהם. למתבונן מהצד קשה היה שלא ליהנות מהאווירה היצרנית במקום.
הצוותים עמלו על פיתוח שיפורים למכשירי עזר לקידום העצמאות של אנשים עם צרכים מיוחדים. לרשותם עמדה סדנה משוכללת הכוללת את מדפסות התלת-ממד, מכונות חיתוך בלייזר וכלי יצור דיגיטליים נוספים. כלים אלה הם בליבת מהפכת המייקרים – מהפכת הייצור העצמי, שעשוי להפוך לייצור תעשייתי.
חברת טבע מסייעת בפיתוח
חברת טבע, עיריית חולון וארגון TIKKUN OLAM MAKERS) TOM) עמדו מאחורי האירוע, שבסיומו הוצבו על השולחן כמה פתרונות יעילים וישימים, שיסייעו למי שמתמודד עם קשיים פיזיים ומנטאליים בחיי הימיום. לארגון TOM שלוש מטרות מרכזיות: יצירת פתרונות בקוד פתוח למוצרים העונים על צורכיהם של אנשים עם צרכים מיוחדים, קידום והרחבת קהילת המייקרים בישראל, ועידודה של תנועה שרותמת חדשנות טכנולוגית לצרכים חברתיים.
אחד הצוותים באירוע עבד על פיתוח פתרון לילדים עם שיתוק מוחין אוהבי מוזיקה, שרוצים לנגן אבל נבצר מהם לעשות זאת בגלל השיתוק בידיהם. צוות נוסף ניסה לסייע לילדים נכים שרוצים לשחק כדורסל אבל יושבים בכיסא גלגלים, וקבוצה נוספת חיפשה פתרון טכנולוגי לילד נכה, שאינו יכול להפעיל את כיסא הגלגלים שלו באופן עצמאי.
מהאירוע בחולון יצאו כולם נשכרים. כך למשל, אותו ילד שלא מסוגל להפעיל את כיסא הגלגלים שלו, זכה לפיתוח שמקל עליו להפעיל את הכיסא בעזרת כף הרגל – פיתוח שממנו יוכלו ליהנות גם נכים נוספים.
דוגמה נוספת לפיתוח מוצלח היא "מכונת החיבוק" שתוכננה עבור ילדים הסובלים מליקוי בוויסות החושי. ילדים אלה זקוקים למגע ולחיבוק חזק, כמעט מועך. בהאקתון פותחה מכונת חיבוק פשוטה, בעלות של 500 שקל, במקום מכונה מקצועית שעלותה 20 אלף שקל. לפני שמדדו, חתכו וחיברו, ישב הצוות לשיחה עם ילד שסובל מהמגבלה, ובירר מה התחושות והצרכים שלו. על-פי זה תכננו וייצרו את הדגם הראשוני.
עוד תוצר שיצא מהאירוע הוא מעין שדרוג של מוצר שכבר נמצא בשימוש וקיים בשוק, הנקרא פידג'ט קיוב (FIDGET CUBE), קובייה הכוללת אלמנטים שונים להפגת מתחים והגברת הריכוז.
לקובייה יש שש פאות, שעל כל אחת מהן אלמנט משחקי אחר לאצבעות הידיים – כפתור הקלקה, גלגל שיניים לסיבוב, לחצנים ואלמנטים נוספים, שחלקם משמיעים קולות ורעשים שמטרידים את הסובבים, בעיקר בכיתה. האתגר: מציאת פתרון להשתקת קולות התקתוק שמשמיעה הקובייה בעת שמשחקים בה.
זהבית לייבוביץ' - בת 26, בעלת תואר מהנדסת תוכנה מהטכניון, יחד עם אמיר אלפייה ושני חברי צוות נוספים - השתתפה בצוות פיתוח שמטרתו הייתה "להשתיק" את הקובייה, כדי שתמשיך להעסיק את הזקוקים לה אבל בלי הצלילים הנלווים. לייבוביץ מסבירה שבאה לעזור כי התחום קרוב ללבה. "יש ילד שקרוב אליי שמתמודד עם הפרעת קשב, וזה מעודד אותי למצוא פתרון", סיפרה.
צוות זה קיבל סיוע ממחלקת הפארמה של טבע ישראל, בניהולה של רינת ליבנה. "טבע ישראל שמה לנגד עיניה את תחום הפרעות הקשב כנושא אסטרטגי במסגרתו אנחנו מציעים מגוון פתרונות תרופתיים ולא תרופתיים למטופלים ולבני משפחותיהם על מנת לסייע בהתמודדות", אומרת ליבנה. "ביניהם נכלל זום, תוסף תזונה שמכיל תרכובת ייחודית טבעית בעלת מרכיבים שנבדקו קלינית בהקלה על מגוון מתסמיני הפרעות קשב וריכוז בילדים".
הדרכה וליווי קיבל הצוות גם מאיריס שני, מנכ"לית עמותת "קווים ומחשבות", שעוסקת בשיפור מצבם וזכויותיהם של מי שחיים עם ההפרעה. בעמותה פעילים מתחומים שונים, בהם רופאים, אנשי חינוך, פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים, רוקחים ועוד.
"מדובר בהפרעה נוירו התפתחותית שעוברת בתורשה, הפרעה רפואית לכל דבר ועניין", מסבירה שני. "האבחון אמנם מסתמך היום בעיקרו על ראיון קליני עם איש מקצוע, אבל לו היה ניתן לעשות MRI לכל אדם עם הפרעת קשב, היינו רואים שינויים במבנה המוח. הקובייה מעסיקה את האצבעות בכמה אופנים, ותוך כדי כך מפחיתה את המתח. הבעיה, כאמור, היא הרעשים המטרידים. בעמותה אנחנו מכירים את הבעיה, ואני שמחה מאוד שנמצא פתרון במסגרת ההאקתון לשיפור משמעותי של המוצר הזה".
עיריית חולון היא הרשות המקומית הראשונה שמממנת האקתון בישראל. לדברי הילה דרכלר, מנהלת מרכז הצעירים בעיריית חולון, "כשטכנולוגיה, יצירתיות ומעורבות חברתית נפגשים יחד, אין ספק שזה פרויקט שמהווה מקור לגאווה. ב-48 השעות שעברנו כאן, הצבנו אתגרים לא פשוטים למשתתפים שיצרו עולם עצמאי וטוב יותר עבור ילדים עם צרכים מיוחדים מהעיר. אני בטוחה שזו רק תחילת הדרך ואנחנו נמשיך במיזם הזה גם בשנים הבאות".
מי יהיה המורה למדעים של המדינה?
תחרות "המורה של המדינה" יצאה לדרך, זו השנה התשיעית, במטרה להוקיר ולתת כבוד למורים שלנו. גם השנה, בפעם השנייה, ייבחרו מורים במסלול המדעים ביוזמת חברת טבע.
בשיתוף חברת טבע