כך תשמרו על עובד טוב, יעיל ומרוצה לאורך זמן
סקר חדש מלמד שרוב העובדים לא מרוצים, מפחדים מפיטורים או שלא מפסיקים לחפש את המשרה הבאה. בעידן בו עובדים מתחלפים כל שנתיים, מה אפשר לעשות כדי לנצח את הממוצע ולייצר סביבת עבודה יציבה? דעה
כל כך הרבה מילים נשפכו על דור ה-Y והמאפיינים התעסוקתיים שלו, אבל אם צריך לשים את האצבע על השינוי הבולט ביותר שהדור הזה הכניס לשוק העבודה, יהיה המעבר הנפוץ והשגרתי בין עבודות. ממה זה נובע? אולי מהצורך התמידי שלנו בחידושים או המיצוי המהיר המאפיין אותנו.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
כך או כך השורה התחתונה זהה: בשנים האחרונות, מספרם של העובדים המתפטרים ממקום העבודה הולך וגדל, והיציבות התעסוקתית שאפיינה את העשורים הקודמים הולכת ונעלמת. וכשזה המצב, כיצד המגייס אמור למצוא עובדים טובים שבמקביל יתמידו בתפקיד לאורך זמן? סקר חדש שערכה מחלקת המחקר של AllJobs בקרב 660 איש, הכוללים 384 נשים ו-275 גברים, בגילאי 18-55 מכלל ענפי התעסוקה במשק, מעלה כמה תובנות שיעזרו בביצוע המשימה.
SHOW ME THE MONEY
אם תשאלו את העובדים, אין תמריץ כבד משקל יותר מזה שמרגישים בחשבון הבנק. לשאלה, "באיזה תחום תרצה לראות שיפור בשנה הבאה", 51% ענו כי ירצו שיפור בשכרם.
מעסיקים חייבים לקחת בחשבון כי עובדים ותיקים המתקרבים לתקופת עבודה בת שנתיים-שלוש עוזבים אם הם לא מתוגמלים ומקודמים בהתאם לציפיות שלהם. גם עבור סטודנטים או בוגרים חדשים, מדובר בתקופה ארוכה שמאפשרת לצבור ניסיון תעסוקתי, ולדרוש (וגם לקבל) שדרוג משמעותי בשכר אצל מעסיק אחר.
ברור לכולם שעובד מתוגמל הוא עובד מרוצה, ותמריצים קושרים אותנו למקום העבודה ומחזקים את המוטיבציה. לא תמיד ניתן לאשר העלאה, אבל גם להטבות לעובדים (כגון קרן השתלמות, ביטוחים נוספים, הגדלת ימי החופש או לימודים) יש ערך כלכלי, ולעתים יותר קל לתת אותן לעובד.
תנו לעובדים כנפיים
עם זאת הכסף הוא לא הכל. בסופו של דבר, אלא אם מדובר בבכירים או בטאלנטים ששוברים את טבלאות השכר, עובדים טובים ירוויחו משכורת דומה בתפקידים מקבילים בחברות בסדר גודל דומה. אז מה כן אפשר לתת? אופציות קידום.
22% ממשתתפי הסקר אמרו שהיו רוצים להתקדם השנה. עובד שרוצה להתקדם, מעוניין להתפתח מקצועית, לקבל תחומי אחריות נוספים ולהפוך את העשייה היומיומית שלו למעניינת יותר. אמנם לא כולם יכולים להתקדם או להפוך למנהלים, אך מעסיק חכם ישכיל לנצל את המוטיבציה ולהאציל סמכויות בצורה שתענה על צרכי העובד והארגון גם יחד.
כבדו את החיים האמיתיים של העובדים
בתוך כך, 14% מהנשאלים אמרו שההטבה שהכי היו רוצים לקבל היא גמישות והתחשבות בצרכים האישיים שלהם. מספר שעות העבודה בישראל הוא מהגבוהים במדינות ה-OECD, ובהיעדר תחבורה ציבורית נוחה, ניידות היא כמעט תנאי מינימום כדי להגיע לעבודה.
עבודה מהבית, קיום תרבות ארגונית ידידותית למשפחות, אפשרות לימי מחלה רבים יותר ממה שמאפשר החוק, ימי מחלה בהצהרה, קייטנות בחופשות מבית הספר והגנים - אלו רק חלק מהטבות שתוכלו לתת לעובדים שלכם.
מעבר לפתרון המיידי שהן מעניקות לבעיות אישיות של העובדים, התחשבות מעידה על אמון. גם אם הזמנים בהם מקום עבודה שאף להיות בית שני, וארגונים התיימרו להפוך למשפחה כבר חלפו מזמן - לרוב עובד שמרגיש שסומכים עליו והולכים לקראתו ירצה להוכיח שהוא ראוי לכך גם בהמשך.
חזקו את הוודאות
בסופו של יום הרצון להתחשבות מצד המעסיק, יחד עם חוסר הנאמנות למקום העבודה, קשורים לנושא שעמד במרכז הסקר - תחושת הביטחון התעסוקתי. מה הפלא שרבים מהעובדים לא מרוצים, מצהירים שלא יהססו ללכת ואפילו שוקלים הסבה מקצועית, כשממילא אין ביטחון גדול שלא יפטרו אותך מחר בבוקר?
בין תוצאות הסקר ניתן לראות כי 61% מהנשאלים הודו שלתחושתם המשרה שלהם בטוחה ברמה נמוכה עד בינונית בלבד. התופעה רלוונטית לכל המגזרים (החל מעצמאים, וכלה במקצועות ההיי-טק והתעשייה) - אף תחום לא נתפש כבטוח באופן מיוחד בעיני המשיבים.
תוכניות קידום ברורות, מדרגות שכר, קורסים מקצועיים שנועדו לקידום בסולם הדרגות הארגוני, פרויקטים אישיים לטווחי זמן ארוכים, כל דבר שנותן ממד של ודאות, יכול להעלות את תחושת ביטחון של העובדים.
שימו לב לנשים
עוד בין מסקנות הסקר, כי יותר נשים מעריכות שיחליפו מקום עבודה במהלך השנה הקרובה, לעומת הגברים (270 מול 180 בהתאמה). במקביל, נשים מרגישות פחות בטוחות במקום עבודתן בפער ניכר לעומת הגברים.
ההסבר לכך יכול להיות טמון בהשפעת הלידות על מסלול הקריירה והקידום, וכן לעובדה שמי שמאיישות משרות זמניות ו/או חלקיות הן לרוב נשים. הן נמצאות במלכוד, תחילה הן צעירות בלי ניסיון, אחר כך המסלול המקצועי שלהן נעצר על רקע התרחבות המשפחה, ואז כשהילדים גדלים והן רוצות לחזור לעניינים, הן מגלות לעתים שהן נחשבות מבוגרות ולא מעודכנות.
כדי לגרום לנשים להרגיש בטוחות יותר ומרוצות במקום העבודה, אפשר לתת הטבות כגון היקפי משרה, שעות עבודה מהבית - גם לאבות. בסופו של דבר, שוק עבודה שיוויוני, ישפר קודם כל את מצבן של הנשים העובדות.
הכותבת היא מנהלת תוכן קריירה וגיוס באתר AllJobs
אול ג'ובס הינה חברת בת של YNET