מגעים למניעת שביתת רעב של אלפי אסירים ביטחוניים: "רוצים טלפון וביקורים"
אלפי אסירי תנועת פתח שכלואים בישראל מאיימים, בהנהגת מרואן ברגותי, לפתוח בשביתת רעב המונית בעוד כשבועיים. במערכת הביטחון ובשב"ס מנסים למנוע את המחאה, שלפי מסמך שהגיע לידי ynet כוללת 13 דרישות - ובראשן התקנת טלפונים ציבוריים וביקורם תכופים וארוכים יותר של בני משפחה. "על שאר הדרישות אפשר להגיע לפשרה", אמר גורם פלסטיני
לראשונה זה שנים, אלפי אסירים פלסטינים הכלואים בישראל מאיימים בפתיחת שביתת רעב המונית. בשביתה צפויים להשתתף אסירים ביטחוניים המשויכים לפתח, ומי שעומד בראש המאבק הוא מרואן ברגותי. לפי שעה אסירי חמאס אינם צפויים לקחת חלק בשביתת הרעב, שמתוכננת להתחיל ב-17 באפריל – "יום האסיר הפלסטיני" – יום אזכור פלסטיני שבו מתקיימות הפגנות ועצרות בגדה המערבית וברצועת עזה בסולידריות עם האסירים הביטחוניים הכלואים בישראל.
אך עדיין נותרו שבועיים עד לפתיחת השביתה ההמונית, ובימים האחרונים מתקיים דיאלוג בין נציגי האסירים לבין אנשי מערכת הביטחון, ובראשם שב"ס, שמטרתו להגיע להבנות שיובילו לביטולה של השביתה. עם זאת עד כה הצדדים לא הגיעו להסכמות.
לידי ynet הגיע מסמך הדרישות המלא של האסירים הפלסטינים שהועבר להנהלת שב"ס. המסמך כולל 13 דרישות, ומתוכן שתיים הן הקריטיות ביותר עבור אסירי פתח. הדרישה העיקרית הראשונה היא ששב"ס יתקין באגפים טלפונים ציבוריים, בדומה לטלפונים שמותקנים עבור אסירים פליליים, שבאמצעותם יוכלו האסירים לתקשר עם בני משפחותיהם. כיום נעשית התקשורת הזאת דרך הברחת טלפונים ניידים לבתי הכלא ושימוש מוגבל של האסירים בהם.
הדרישה השנייה מכוונת גם לצלב האדום, והיא השבת נוהל של שני ביקורים בחודש של בני משפחות האסירים. לפני תשעה חודשים צמצם הצלב האדום את ביקורי המשפחות לפעם בחודש במקום פעמיים, ככל הנראה בעקבות בעיות פיננסיות. הצלב האדום מממן את הבאת בני המשפחות באוטובוסים מהגדה המערבית ומרצועת עזה לבתי הכלא.
במסגרת סוגיית הביקורים, דורשים האסירים כי ישראל לא תמנע מאף בן משפחה מדרגה ראשונה או שנייה לבקר אותם ותסיר מניעה ביטחונית – אם יש כזאת – רק לצורך הביקור. בנוסף הם דורשים להגדיל את זמן הביקור מ-45 דקות לשעה וחצי בכל פעם וכן שיותר להם אחת לרבעון להצטלם עם בני המשפחות שלהם.
גורם פלסטיני המעורה בפרטים אמר ל-ynet כי על שאר הדרישות יהיה ניתן להגיע לפשרות ולהסכמות, אך שתי הדרישות המוזכרות לעיל הינן המשמעותיות ביותר עבור האסירים. "האסירים הציעו להנהלת שב"ס כי כל אסיר יוכל להתקשר למספר טלפון אחד בלבד וקבוע שהוא מספר של בית משפחתו אחת לשבועיים לזמן מוגדר וכי הם מוכנים שהשיחות יתנהלו תחת פיקוח והאזנה של השב"ס" אמר הגורם. "אין שום סיבה שיגאל עמיר, שמוגדר כאסיר ביטחוני, יוכל לדבר עם משפחתו והם לא יוכלו".
השביתה כאמור מובלת על ידי מרואן ברגותי. מקורות פלסטינים בסביבתו הקרובה אמרו ל-ynet כי הוא אינו שש אלי קרב, אולם לדבריהם הוא מרגיש שאין לו עוד ברירה להשיג את מבוקשם של האסירים מלבד קביעת מועד לפתיחתה של שביתה. ברגותי נמצא בשבועות האחרונים במתיחות עם הנהגת פתח ברמאללה אחרי שלא נבחר להיות סגנו של אבו מאזן בתנועה, אף שזכה בפריימריז שהתקיימו בכינוס ועידת הפתח השביעית לפני כחודשיים. הגורמים בסביבתו טוענים כי השביתה לא נועדה לייצר מפגן כוח מול אבו מאזן. "אמנם הוא לא קיבל את הרוב בהנהגת פתח, אבל הוא כבר הרוויח את התמיכה בו בתוך התנועה".
השביתה כאמור אמורה להתחיל עוד שבועיים וזה נותן מספיק זמן לצדדים להגיע להסכמות ולפשרות. עם זאת השביתה נקבעה בתאריך שנמצא בסמוך מאוד לביקורו של אבו מאזן בוושינגטון ולפגישתו עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. ברגותי זוכה לאהדה ציבורית ועממית גדולה, ופתיחה של שביתת רעב שכזאת עשויה להיות מלווה בהפגנות ועימותים בגדה המערבית – דבר שלא אבו מאזן ולא ישראל מעוניינים להתמודד איתו באותו זמן, כל צד וסיבותיו שלו.