שתף קטע נבחר

הפיגוע בסנט פטרבורג: תמרור אזהרה לרוסיה

המודיעין בקירגיזסטן מעריך כי את הפיגוע שלשום ביצע צעיר תושב המדינה שהיגר לרוסיה לצורך עבודה בשל מצוקת תעסוקה במדינתו. אם המידע יתברר כנכון, מדובר בפעם הראשונה שאדם שהגיע מרפובליקה סובייטית לשעבר במרכז אסיה מבצע ברוסיה מתקפת טרור משמעותית

 

 

הוועדה לביטחון לאומי של קירגיזסטן הודיעה אתמול (ג') כי אכברג'ון ג'לילוב בן ה-22, כנראה יליד העיר אוש שבדרום המדינה, הוא המחבל המתאבד שעומד מאחורי הפיגוע שלשום ברוסיה, ובהמשך גם הממשל הרוסי אישר את הדברים. מדובר למעשה בפעם הראשונה שאדם שהגיע מרפובליקה סובייטית לשעבר במרכז אסיה הוא שמבצע ברוסיה מתקפת טרור משמעותית. בפיגוע, שהתרחש בתחנת רכבת תחתית בסנט פטרבורג, נרצחו 14 בני אדם ויותר מ-40 נפצעו. הרשויות ברוסיה מעריכות כי ג'לילוב התאבד כשהפעיל חגורת נפץ.

עבר לרוסיה וקיבל אזרחות. המחבל החשוד אכברג'ון ג'לילוב ()
עבר לרוסיה וקיבל אזרחות. המחבל החשוד אכברג'ון ג'לילוב

על פי הדיווחים ברוסיה, מקורבים מסרו כי ג'לילוב עבד במסעדת סושי ואף נהג לפקוד מועדון היאבקות, עד ש"ירד למחתרת" בשנת 2015. הוא עבר להתגורר ברוסיה כמה שנים לפני כן, ואף קיבל אזרחות רוסית.

 

רשתות החדשות בקירגיסטן דיווחו כי ג'לילוב עבר לרוסיה יחד עם הוריו, אך בהמשך הם שבו לעיר אוש בעוד הוא נשאר ברוסיה. סוכנויות הביון המקומיות זימנו את הוריו לתשאול בעקבות הפיגוע שלשום.

14 נרחצו. זירת הפיגוע בסנט פטרבורג (צילום: AP) (צילום: AP)
14 נרחצו. זירת הפיגוע בסנט פטרבורג(צילום: AP)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אם הדיווח יתברר כנכון, זו תהיה הפעם הראשונה שבה מתקפת טרור משמעותית ברוסיה מבוצעת על ידי אדם שהגיע מאחת ממדינות מרכז אסיה ורפובליקה לשעבר של ברית המועצות – מה שמהווה תמרור אזהרה עבור הרשויות הרוסיות.

 

גל הטרור שפקד את רוסיה בשנות ה-90 ובתחילת שנות ה-2000 היה קשור ברובו לדרישתה של צ'צ'ניה לצאת לעצמאות. אולם בשנים האחרונות, גורמים צ'צ'ניים קיצוניים וקיצונים המשתייכים לקבוצות אתניות מוסלמיות אחרות החריפו את דרישותיהם ושואפים כעת להקים אמירות מוסלמית בקווקז. רבים מהם הצטרפו ללחימה בסוריה לצדם של פעילי "המדינה האיסלאמית" (דאעש) וארגונים אחרים.

 

בקרב מוסלמים שמתגוררים ברפובליקות הסובייטיות לשעבר של מרכז אסיה, שסובלות מעוני מחפיר ונשלטות ברובן בידי מנהיגים אוטוקרטיים, מורגשת בשנים האחרונות הקצנה. זאת בעקבות מאבקים בין קבוצות אתניות שונות, כמו העימותים בעיר אוש בין אוזבקים לקירגיזים ב-2010, אשר הובילו למאות הרוגים. ג'לילוב החשוד כמחבל הוא ככל הנראה ממוצא אוזבקי, על פי שם משפחתו.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

האזור עצמו עני מאוד, ותושבים רבים חשים שהאפשרות היחידה שעומדת בפניהם היא לעבור לרוסיה ולחיות שם בתנאים קשים מאוד, משום שהכסף שהם ירוויחו שם ויוכלו לשלוח הביתה הוא גבוה יותר מזה שהם יכולים להרוויח בארץ מוצאם. עם זאת, מממצאיו של תחקיר של אתר החדשות "Meduza" עולה כי רבים מתושבי רפובליקות מרכז אסיה מקצינים בדעותיהם במהלך עבודתם במוסקבה.

 

"כל מי שהיה במוסקבה אומר שהצ'צ'נים נוכחים מאוד במסגדים וגם באתרי בנייה, ומסבירים למהגרים שעליהם לעבור לגור בסוריה, ששם כבר הוקמה ח'ליפות", אמר היירולו נזארוב, תושב טג'יקיסטן, לאתר Meduza. אחיו נוסרת הקצין בעצמו במהלך עבודה כמהגר במוסקבה ונסע לסוריה כדי להילחם בשורות דאעש. "אני חושב שאלו שנוסעים לשם שונאים את רוסיה בגלל התנאים הקשים שבהם הם נאלצים לחיות כמהגרים שם", הוסיף נזארוב.

 

על פי ההערכות, מאות ואולי אף אלפי תושבים מקירגיסטן, אוזבקיסטן, קזחסטן וטג'יקיסטן הצטרפו לדאעש. המחבל שרצח 39 בני אדם בפיגוע במועדון "ריינה" באיסטנבול בערב השנה החדשה היה גם הוא, ככל הנראה, מאוזבקיסטן.

פורסם לראשונה 04/04/2017 23:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים