שתף קטע נבחר

 

איך שומרים על שגרה משפחתית שפויה בפסח

חופש הוא תמיד דבר מבורך אבל כשיש ילדים קטנים בבית, כדאי לתכנן ולתאם איתם ציפיות כדי לא להגיע למצב של אפיסת כוחות כל ערב. מאיפה מתחילים?

פסח כבר כאן, ואנחנו ניצבים בפתחה של תקופה שמצריכה מאיתנו התארגנות והערכות הן ברמת הלוח זמנים, בחירה של מקומות לטייל בהם, ביקורים משפחתיים ועוד. הזמן הפנוי יכול להכיל בתוכו גם מריבות ואווירה מתוחה ולא תמיד יש לנו את הכוחות להתמודדות נוספת ולעוד כיבויי שריפות.

 

לוח זמנים גמיש

ילדים זקוקים לשגרה, במיוחד בחופשים כאשר סדר היום המוכר משתנה. כדאי לכתוב את לוח הזמנים הצפוי כדי שהם ידעו מה מתוכנן. ערכו על גבי בריסטול רשימה של הימים של החופש. ברשימה יהיה כתוב בכל יום מה צפוי להתקיים בבוקר ואחר הצהריים. זה ייתן לילדים וודאות אודות סדר היום והסדר השבועי הצפוי. בנוסף, כדאי להכין רשימה של מטלות הבית שהם יתנו יד בהן וזמן איכות אישי עם אמא או אבא. בדקו איתם מה הם רוצים לעשות בחופש והכניסו זאת לרשימה, במידה וזה מתאים כמובן. חשוב להשאיר גם מקום לגמישות של שינוי בתכניות.

 

החופשה עבור ילדינו היא מסגרת של זמן ללא מסגרת. היציאה משגרת היום והיעדר הידיעה על מה צפוי להם כל יום מקשה עליהם בהתארגנות ובקריאת מפת המציאות. לכן כל פעולה שתעזור להם בהתארגנות חיצונית, תניב בסופו של דבר לידי התארגנות פנימית שתאפשר שקט וביטחון פנימי אודות מה צפוי.

 (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
(צילום: shutterstock )

כולם תורמים

אפשר לערוך רשימה של משימות שיש לעשות בחופש ולשאול את הילדים איזה מהמטלות הם יכולים לקחת על עצמם. כשהילדים פעילים ולוקחים חלק באחריות על מטלות הבית, הם מרגישים שהם תורמים ומועילים למשפחה ולעצמם. ילד שמשתתף מרגיש שותף.

 

שיחת הכנה לקראת יציאה מהבית

חופשה בת כמה ימים יכולה ליצור אפקט מאוד משמעותי על איכות וטיב היחסים של המשפחה. שבו ביחד כזוג ושוחחו על אותם הרגעים בהם אתם מזהים כי עלולים להיות חיכוכים ומריבות בין הילדים והחליטו איך אתם מתנהלים כהורים בעת מחלוקת שעלולה לעלות בחופשה. לאחר שאתם מגובשים בדעתכם, כנסו את הילדים לשיחה על מה שצפוי.

 

תאמו עם הילדים ציפיות ותארו להם איך אתם רואים את ההתנהלות בחופשה. אם הם צעירים אתם תהיו בעיקר אלה שמחליטים. אם הם גדולים יותר זה יתפתח לדיאלוג. שוחחו עימם על הדברים הטובים הצפויים בחופשה ואיך אתם מצפים שיתנהלו כאשר יעלו חיכוכים. דברו איתם במטרה ליצור בהירות והקשבה לעולמם עם מסר שאתם סומכים עליהם, כי הם גדולים ואחראיים. בקשו מהם עזרה ופתרונות על איך להתמודד אם ובמידה הם יריבו בחופשה (מודל זה מומלץ ליצירת אווירה משפחתית נעימה).

 

בקשו מהם פתרונות ואז הם יחוו את עצמם כמשמעותיים וכתורמים והסיכוי שיהיה חיכוך יקטן בזכות השיחה המכבדת טרום היציאה לחופשה המשותפת. ככלל - ככל שתשתפו יותר את הילדים בהחלטות, תזכו לשיתוף פעולה איתם.

 

קראו עוד:

- לגדל ילד שלא אומר אוף על כל דבר

- מתי לתת דמי כיס ומה הסכום המתאים

- זו הסיבה שהילדים שלכם מחוברים למסכים

 

אל תשכחו לעודד אותם

עודדו אותם בפעולות שתרצו לשוב ולראות, לדוגמה אם הם קוראים ספר, עוזרים לאחד מהאחים ותורמים לבית. סמנו להם כשהם עושים דברים טובים, כשהם מועילים וכשהם לוקחים אחריות. אל תראו את זה כמובן מאליו. ציינו זאת בפניהם וציינו על מה אתם מעודדים ומוקירים אותם. כך גם תשפרו את האווירה בבית וכן את האווירה בטיול ותראו איך נוצר פה למעשה מעגל פנימי חיובי שמשפיע לטובה על הקשר שלכם ומצמיח את הדיאלוג החיובי שביניכם.

 

לדוגמא: הילד עזר לסדר את התיק לפי היציאה לטיול - מומלץ לעודד ולהוקיר אותו על היותו ילד אחראי, מסודר ובוגר. עזר לאחותו? אמרו לו מילה טובה. ככל שתרבו לפרט בפני הילדים על מה אתם מוקירים אותם באמצעות עידוד, כך תגבר הסבירות שהילד ידע מה הוא עשה טוב וימשיך את הפעולה גם בוורסיות שונות.

סמנו להם כשהם עושים דברים טובים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סמנו להם כשהם עושים דברים טובים(צילום: shutterstock)
 

כשאנו מעודדים את ילדינו, הם מרגישים שמקבלים אותם ואוהבים אותם. ילד מעודד מרגיש טוב עם עצמו וזה בסיס משמעותי לבניה וטיפוח של ביטחון ודימוי עצמי. כאשר ילד מקבל תשומת לב על התנהגות חיובית הוא חש מוערך והדימוי העצמי והביטחון העצמי שלו עולה וכך פוחת הסיכוי להתנהגות שלילית.

 

תקציב משפחתי

הגדירו תקציב שאתם מוכנים להשקיע במהלך החופשה ותחליטו ביחד עם הילדים לאילו מקומות תרצו ללכת לטייל. בדקו ביחד מה יש בכל אתר והקציבו מראש סכום מתאים לכל פעילות שהילדים יבחרו בה. הציעו להם לבחור אתרים שמתאימים לסל התקציב המשפחתי שלכם.

 

אפשר להציע להם גם את האפשרות להשתמש בדמי הכיס שלהם במידה וירצו לרכוש לעצמם שם איזה מתנה/מזכרת מהמקום. בדרך זו הילד מקבל כמה מסרים: התקציב מוגבל, ההורים נותנים לי אפשרות להשפיע על שימוש בתקציב ומתחשבים בדעתי.

 

כבר נגמר?

עשו "טקס" עם הילדים בכל סוף יום. חשוב לתת להם מילה מעצימה, לעודד ולהוקיר כל אחד מהם (זה יכול להתקיים גם במהלך ארוחת ערב). טקס/פורמט זה מהווה תשתית להערכה עצמית גבוהה, לתחושת שייכות גבוהה בקרב הילדים וכן מעלה את הסבירות לשיתוף פעולה של הילדים.

 

הכי חשוב: אספו לכם רגעים משמעותיים, לא משנה מה תספיקו לראות ולעשות, אלא שימו פוקוס על החוויה המשותפת כמשפחה עם תקשורת, אהבה וכבוד הדדי. הדרך היא המטרה.


הכותבת היא מאמנת הורים מוסמכת מכון אדלר, מטפלת ומנחת קבוצות ב"פסיכודרמה אימונית"

 

ולמה בכלל הילדים כבר בחופש? צפו ב"דעה בדקה":

 

צילום: חגי דקל

צילום: חגי דקל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 




 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רבים? שהם ימצאו את הפתרונות
צילום: shutterstock
מומלצים