מטיילים בפסח באתרי מורשת ישראליים
בית לוי אשכול בירושלים, צריף בן-גוריון ומקווה ישראל. בפסח הקרוב תוכלו לבקר ולסייר באתרי מורשת ישראליים עם משמעות ישראלית מיוחדת. כל הפרטים
בשיתוף משרד ירושלים ומורשת
בפסח הזה יוצאים לסייר עם הילדים - או בלי, באתרי מורשת ישראליים שיספרו לכם את ההיסטוריה שלנו כאן. הכירו שלושה אתרים - במיוחד לחופשת הפסח.
בית לוי אשכול בירושלים
המרכז החינוכי להנצחת זכרו של לוי אשכול, ממוקם במבנה ששימש כמשכן ראש הממשלה בתקופת חייו וכהונתו של לוי אשכול בראשות הממשלה. בבית, הממוקם בשדרות בן מימון בירושלים הוקם מוזיאון אינטראקטיבי המשמש להנחלת רעיונותיו ופעילותו של אשכול.
קצת רקע על בית יוליוס ג׳ייקובס
מעון ראש הממשלה ברחוב בן מימון בירושלים נבנה ב-1933 עבור יוליוס ג'ייקובס, בכיר בפקידות הממשל הבריטי וסגן מושל ירושלים. הבית תוכנן על ידי האדריכל בנימין צייקין. בשונה מן המקובל בירושלים, המבנה נבנה בטון מזוין ללא חיפוי אבן.
במסגרת מיזם של "ציוני דרך" ובשיתוף עם עמותת יד לוי אשכול, הוקם מרכז חינוכי ייחודי להנצחת זכרו של לוי אשכול, במבנה ששימש כמשכן ראש הממשלה בתקופת חייו של אשכול וכהונתו בתפקיד.
המוזיאון האינטראקטיבי נמצא בקומת הקרקע של המבנה - ומשמש להנחלת מורשתו של אשכול בעשייתו הרחבה למען ההתיישבות, הביטחון ופיתוח התשתיות בישראל. ייחודו של הבית נובע הן מחזותו המיוחדת ומצביונו הארכיטקטוני והן מזהות דייריו - ראשי ממשלת ישראל.
הקומות העליונות של הבית משמשות כמשכנה החדש של החברה להגנת הטבע בירושלים.
מידע שימושי למבקר באתר
למידע על שעות ביקור: 02-6313091, info@levi-eshkol.org.il
כתובת: שדרות בן מימון 46, ירושלים
אתרים סמוכים: כל אתריה של ירושלים
צריף בן-גוריון
צריף בן-גוריון שבשדה בוקר משמש כמוזיאון להנצחת מורשתו של דוד בן גוריון: ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל ואחד מגדולי המנהיגים היהודיים בעת החדשה. במסגרת פרויקט שהסתיים בשנת 2014 הותקנה באתר תצוגה חדשה המאפשרת ללמוד על קורותיו ומשנתו של המנהיג מזוויות חדשות ומרתקות .
המיזם של תכנית מורשת באתר
צריף בן-גוריון הוקם כאתר על פי בקשתו של בן-גוריון בצוואתו: לפתוח את צריף המגורים שלו ושל פולה אשתו לציבור הרחב.
במסגרת תכנית "ציוני דרך" הוחלט להרחיב ולחדש את התערוכות הקיימות באתר צריף בן-גוריון ולמצבו כמוקד מוזיאלי אזורי מרכזי. הפרויקט בוצע בשיתוף עם קרן היסוד, המכון למורשת בן-גוריון ובסיוע התורמים שְרוּל ומרינה פּרָייס ונוֹרְמַה דְרִימֶר.
במסגרת פרויקט זה נבנו האתר שלושה חדרי תצוגה חדישים המציגים בדרכים שונות את משנתו ואת דמותו של דוד בן-גוריון:
חדר התצוגה הראשון הוא בית הגבס - שהינו הבית הראשון שנבנה בקיבוץ. התצוגה בחדר זה עוסקת בבן-גוריון וקיבוץ שדה בוקר ובחזון הנגב.
חדר התצוגה השני ממוקם בצריף נוסף, והוא מוקדש למשנתו של בן-גוריון במבחן הזמן. בחלל זה נמצאים מספר שולחנות פעילות ממוחשבים העוסקים בנושאים: נגב, צה"ל ותפקידו של הנוער. בנוסף מוצגות קריקטורות ומוצגים שונים הקשורים בנושאים אלה. על הקיר הרחוק מוצגים מכתבים נהדרים של בני נוער לבן-גוריון.
חדר התצוגה השלישי מוקם בצריף השומרים. בחלל זה מוקרן סרט על גבי מסך ענק על מנהיגותו של בן-גוריון - הסרט מובא כרצף של אירועים הקשורים למנהיגותו של בן-גוריון. הסרט מציג את פניו השונים של בן-גוריון המנהיג.
האתר המחודש, מזמן למבקרים מפגש עם דמותו, הגותו וחזונו של בן-גוריון ועם הנושאים שעמדו על סדר יומה של החברה הישראלית ורלוונטיים גם היום - חזון הנגב, ההתיישבות, החלוציות, הקמת חברה מתוקנת, מנהיגות, צה"ל, עלייה, הקשר ליהדות העולם, מיעוטים בישראל ומדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.
מידע שימושי למבקר באתר
כתובת: צריף בן-גוריון, קיבוץ שדה-בוקר
טלפון: 08-6560469
שעות פתיחה: א'-ה' 8:30-16:00, ו' וערבי חג 8:30-14:00, ימי שבת וחג 10:00-16:00. יש להגיע עד שעה לפני שעת הסגירה.
דמי כניסה: מבוגר 20 ש״ח, ילד/גמלאי 15 ש״ח
אתר אינטרנט: www.bgh.org.il
שירותים באתר: חניה, שירותים, חנות מזכרות, סבונים ובית קפה וחנות יד שנייה.
אתרים סמוכים: גן לאומי עבדת, גן לאומי עין עבדת, אחוזת קבר בן-גוריון, מצפה רביבים
מקווה ישראל
מקווה ישראל הוא בית הספר החקלאי הראשון בארץ ישראל. בית הספר הוקם על ידי קרל נטר, מזכיר חברת "כל ישראל חברים" בשנת 1870. מטרות הקמתו הן לחנך נוער בישראל לחיי חקלאות והתיישבות, ולהקנות לו השכלה כללית, תרבות יהודית וחינוך עברי בהתאם למורשת ישראל.
מקווה ישראל תוכנן ככל הנראה על ידי תאודור סנדל והיוותה מודל ייחודי וראשוני בארץ ישראל.
למקווה ישראל השפעות משמעותיות לאורך השנים בתחומים רבים של חינוך, חקלאות ועיבוד הקרקע, הכשרה חקלאית ותעשייתית, ביטחון, התיישבות ועוד. כאן לימדו את ילדי ישראל את תורת האדמה ומפה יצאו בוגרים להקים ישובים חקלאיים ברחבי הארץ.
לכפר הנער החקלאי "מקווה ישראל" חלק ניכר בתהליך ההקמה, החינוך, החקלאות וההתיישבות בארץ ישראל. חשיבותו בהיסטוריה של מדינת ישראל והעובדה כי הוא משמש ריאה ירוקה במרחב העירוני, וגורם בעל השפעה על עיצוב המרחב מבחינה חינוכית, הובילו לקידום תכנית התחדשות ופתיחה של מקווה ישראל לציבור.
אתרים שונים במקווה ישראל ששווים ביקור:
שער ירושלים
השער ההיסטורי של מקוה ישראל, השער בנוי על הדרך לירושלים במאה ה-19. בשנת 1898 התקיימה ליד שער ירושלים הפגישה ההיסטורית בין בנימין זאב הרצל וקיסר גרמניה וילהלם ה-2 על סוס לבן.
בית הכנסת
בית הכנסת נבנה בין השנים 1893-1896. זהו מבנה מרשים במרכז החצר ההיסטורית של מקוה ישראל. המבנה בנוי בסגנון אדריכלי מעורב, בולטות בו השפעות מערביות, ים תיכוניות ומזרחיות.
ארון הקודש נתרם ע"י יעקב קרל נטר, מייסד ביה"ס החקלאי מקוה ישראל לזכר אביו שנפטר בשנת 1880.
מרתפי היקב
היקב נבנה בשנת 1893 כדוגמת היקבים באירופה. מרתפי היקב חצובים בסלע הכורכר, חומר החציבה שימש לבניית המבנים במקוה ישראל. בעבר, אוחסנו במרתפים חביות ענק של יין מקוה ישראל שהיה ידוע בטעמו המיוחד.
בשנים 1928-1948 פעלו במרתפי היקב מתנדבי ה"הגנה" שבאו מקרב המורים, העובדים והתלמידים. בנוסף היו במקום מסתורי נשק, "סליקים" ונערכו במקום טקסי השבעה לארגון ה"הגנה".
מבנה המכניקה
אחד המבנים הראשונים שנבנו בבית הספר בשנת 1872. במבנה זה פעלה סדנת המכניקה והנפחייה של בית הספר. בשנות ה-40 עבד ולימד במקום דוד ליבוביץ ממציא ה"דווידקה" ובנוסף היה פעיל בארגון ה"הגנה" והתפרסם במיוחד בתעשיית כלי נשק בצל הסכנה.
גן בוטני
הגן הוקם בשנת 1928, ביוזמת מורי מקוה ישראל. הוא תוכנן על ידי אדריכל הגנים המפורסם יחיאל סגל וטופח במשך 60 שנה ע"י דוד זייזדנברג. בגן גדלים עצים רבים מארצות שונות בעולם, מאוסטרליה בדרום ועד קנדה בצפון, מדרום אמריקה במערב ועד סין במזרח.
פיקוס בנגלי
עץ שניטע בשנת 1888. שורשי האוויר של העץ השתרשו בקרקע והפכו במשך השנים לגזעים משניים. העץ מסמל את בוגרי מקוה ישראל אשר השתרשו בארץ.
מידע שימושי למבקר באתר
כתובת: רחוב מקווה ישראל 32, חולון
טלפון: 03-5030489
שעות פתיחה: א'-ה' : 8:00-16:00, ימי שישי: 8:30-12:00
הביקור בתשלום ובתיאום מראש
דמי כניסה: בתשלום
אתר אינטרנט: www.mikveisrael.org.il
שירותים באתר: חניה, שירותים, מרכז מבקרים המופעל על ידי המועצה לשימור אתרים
אתרים סמוכים: כל אתריה של העיר תל אביב (בית העצמאות, בית בן גוריון, בית ביאליק, מוזיאוני האמנות בעיר ועוד), אתרי העיר יפו, מוזיאוני העיר חולון.
בשיתוף משרד ירושלים ומורשת