"בבית חולים, לפעמים מאמץ קטן עושה הבדל גדול"
דובי שמרגיע חרדות, בן שהפך את העולם כדי להשיג תרופה לאביו, ומחט קטנה ששיפרה את החיים: לרגל יום הבריאות העולמי, אספנו שלושה סיפורים מרגשים על אנשים שלא ויתרו. פרויקט מיוחד
בשיתוף חברת טבע
כשעוסקים בעניינים של בריאות, לא תמיד מדובר בחיים ומוות. לעתים מחווה קטנה, רצון טוב או חשיבה יצירתית עשויים לעשות את ההבדל בין כאב גדול להקלה. לרגל יום הבריאות העולמי, שצוין בסוף השבוע האחרון (7/4), אספנו שלושה סיפורים קטנים על אנשים טובים, שעשו את ההבדל עבור החולים.
כתבות נוספות במתחם המורה של המדינה
הדובון פרוותי הרגיע את החרדה
זה קרה לא מזמן בבית החולים לילדים דנה בתל אביב. ד', ילדה בת 4, הגיעה למיון עם כאבי בטן קשים. הרופאים חשדו שמדובר בחסימת מעי, שעלולה לגרום להתייבשות ולנזק פנימי. בין בדיקה לבדיקה ישבה הילדה על כסא ליד אימה, כשהיא סובלת גם מחרדה.
ואז, מצדו השני של המסדרון, הגיחו כמה מתנדבים, התקרבו לד' והגישו לה בובון פרווה קטנה של דובון. המתנדבים היו חברי עמותת "דובוני החלמה", שמחלקת בבתי החולים ברחבי הארץ בובות למטופלים – ילדים ומבוגרים – כאמצעי טיפולי. הם הדריכו את ד' כיצד לחבק את הדובון, ומיד חל שינוי במצבה. היא התחילה לחייך, והכאבים ומפלס החרדה ירדו פלאים.
ד' לא לבד. מאז הקמת העמותה, לפני מספר שנים, חולקו כבר יותר מ-26 אלף דובוני החלמה. הם הוענקו לילדים ולמבוגרים חולים, בעיקר לחולי סרטן. הדובונים הגיעו עד לחולים ופצועי מלחמה בקונגו ובדרפור, וגם אל סרי לנקה מוכת הצונאמי.
אילנה קונסטנטינובסקי, מייסדת העמותה והוגת הרעיון, מספרת ש"האפקט שנוצר מחיבוק הדובון הוא מיידי ומתמשך. הדובונים משמשים כמטפלים קטנים. הילדים החולים לא סתם מקבלים אותם לידיהם – מוצמדות אליהם הוראות חיבוק, שמסבירות איך להשתמש בהם. המתנדבים שלנו עוברים הכשרה מיוחדת לכך".
אביה של אילנה הוא הנוירולוג ד"ר מיכאל קונסטנטינובסקי, תומך ושותף לפעילות. בנוסף ללימודי רפואה קונבנציונליים הוא מומחה לרפואה סינית. לפני כמה שנים פקד את המשפחה אסון. הרעייה והאם, סופיה, מתה מסרטן בגיל 43. "זה טלטל אותי לגמרי", מספרת קונסטנטינובסקי. "חיפשתי איך להתגבר. היה לי רצון עז לעזור לחולים, ואז עלה רעיון דובוני ההחלמה לטיפול בחולי סרטן. בבית חולים, לפעמים מאמץ קטן עושה הבדל גדול".
קניית הדובונים מומנה מתרומות קטנות יחסית, והיקף החלוקה היה מוגבל. באחרונה תרמה חברת טבע לעמותה סכום כסף שאיפשר לשדרג את הדובונים ולייצר אותם מחומרים עמידים יותר. החברה מימנה 3,600 דובוני החלמה חייכניים. טבע גם דאגה לכך שהוראות החיבוק יוצמדו לדובון בשלב הייצור. "עכשיו יש לנו שפע אפשרויות להתפתח", מסכמת קונסטנטינובסקי.
עד קצה העולם בשביל אבא
לפני כמה חודשים קיבלה לילך ברזילי, מנהלת תחום IV THERAPY בחברת טבע, טלפון מבחור בשם י', שחיפש תרופה בריכוז מסוים לאינפוזיה עבור אביו. זאת, מאחר שלא מצא כזאת אחרי חיפושים רבים. "משהו ברצון העז שלו גרם לי לעזור לו בכל דרך", נזכרת ברזילי. "אבל אצלנו אין תמיסה בריכוז שהוא חיפש. ידעתי שזה זמין בשוק, אבל לא ידעתי איפה. נוצרה בי המוטיבציה לנסות לסייע, למרות שהייתה לי עבודה רבה".
י' סיפר לה שבעקבות המחלה הוא החליט לחקור את הנושא, וכך הגיע לרופא איטלקי שהמליץ על ריכוז של 5% של התרופה. אביו חולה מאוד וזקוק בדחיפות לתרופה הזאת בעירוי.
"יצאתי למסע חיפושים קטן", מספרת ברזילי. "פניתי לבתי מרקחת מיוחדים ולחברת ההפצה של טבע. הפניתי אותו לחברה שמייבאת תרופות מיוחדות לבתי חולים. י' הודה לנו מקרב לב על המאמץ והקשר נפסק. בראש השנה האחרון י' התקשר וסיפר כי החברה שמספקת תרופות מיוחדות הצליחה למצוא עבורו את התרופה, על-אף שאביו פציינט יחיד, ובזכות זה אביו החלים. זה היה רגע של סיפוק אמיתי".
הכל בזכות מחט קטנה
בבית חולים רמב"ם שבחיפה פנתה לאחרונה מטופלת, חולת פרקינסון, למרפאת הפרעות התנועה לאחר שסבלה מתופעות עוריות שנגרמו לה ממחט מיוחדת. הדרך לטפל במחלתה מחייב חיבור תת עורי לצורך מתן תרופה המכילה את החומר הפעיל אפומורפין. זוהי תרופה שמטפלת בחולי פרקינסון שנכנסים למצבי Off&On, תופעה שנמשכת למרות הטיפול התרופתי שמקובל למחלת פרקינסון. חולה שנשאר במצב כזה שעות רבות, סובל מאוד ואינו יכול לתפקד.
הרופאה המטפלת, ד"ר אילנה שלזינגר, נוירולוגית ומומחית להפרעות תנועה, הבחינה שהמחט גורמת לתופעות עוריות שהציקו לחולה, אבל לא ידעה איך לעזור. היה צריך להשיג מחט אחרת. הצוות הרפואי התגייס לעזרה וניסו לאתר בישראל מחט מתאימה אך ללא הצלחה.
בשלב זה גם חברת טבע נרתמה לסיוע. הנציגה האחראית מטעם טבע, דר' ענבל בליצבלאו מרסו, מספרת: "התרופה עזרה, אבל המחט פשוט הציקה לה. שאלנו וביררנו לשווא, עד שד"ר שלזינגר נזכרה שראתה בעבר, בכנס באיטליה, שמשתמשים במחט לטפטוף אינסולין לטיפול בסכרת וגם לטיפול בפרקינסון. צוות האחיות יצא לחיפושים בבית החולים, ובאותו זמן גם טבע ביצעה חיפוש יסודי. בסופו של דבר נמצאה המחט המבוקשת, והיום החולה אינה סובלת יותר מתופעות עוריות.
"יום הבריאות העולמי מצוין מדי שנה ב-7 באפריל. אבל עבור כל אחת ואחד מאיתנו בטבע, כל יום הוא יום הבריאות", אומרת איריס בק-קודנר, סמנכ"לית קבוצה, שיווק גלובלי ותקשורת התאגיד בחברת טבע. "אנחנו קמים לעבודה בכל בוקר בידיעה שהעבודה שלנו מחוללת שינוי לטובה בבריאותם ובחייהם של אנשים. התרופות שאנחנו מייצרים ומשווקים, השירותים שאנחנו מספקים והפתרונות שאנחנוו מפתחים – כל זאת לטובת מטופלים, בני משפחותיהם והקהילה".
מי יהיה המורה למדעים של המדינה?
תחרות "המורה של המדינה" יצאה לדרך, זו השנה התשיעית, במטרה להוקיר ולתת כבוד למורים שלנו. גם השנה, בפעם השנייה, ייבחרו מורים במסלול המדעים ביוזמת חברת טבע.
בשיתוף חברת טבע