שתף קטע נבחר

 

המדינה בבקשה לבג"ץ: "יש לאשר כניסת אוניית אמוניה"

יומיים לפני הדיון בבית המשפט העליון בנוגע לשאלת סגירת מכל האמוניה, פנתה המדינה לבג"ץ בבקשה לאשר כניסת אוניית אמוניה לחופי המדינה "לשם העמדת תקופת התארגנות למשק בכללותו ולתעשיית הדשנים". עיריית חיפה בתגובה: "אנו קוראים לממשלת ישראל לחזור בה מבקשתה. הביקורת הקשה על הזיגזג של הממשלה בנושא נופלת על אוזניים אטומות"

המדינה פנתה היום (ו') לבג"ץ בבקשה לאשר כניסת אוניית אמוניה נוספת למפרץ חיפה. בבקשה נאמר כי מתן האישור נחוץ "לשם העמדת תקופת ההתארגנות הנדרשת למשק בכללותו, ולתעשיית הדשנים".

 

כתבות נוספות בנושא האמוניה

 

לצד הבקשה מפרטת המדינה את צרכי משק האמוניה בישראל. מנתונים שאסף משרד הגנת הסביבה עולה כי צריכת האמוניה החודשית בישראל מגיעה לכדי 345 טון, זאת מבלי להתייחס לכמות שצורכת תעשיית הדשנים - מפעלי חיפה כימיקלים וכי"ל שהיא כ-9,000 טון נוספים. עוד עולה מהנתונים כי גם ללא מכל האמוניה יש בישראל מקום איחסון ל-1615 טון, כאשר 1,330 מתוכן שייכים לתעשיית הדשנים.

 

בבקשת המדינה לבית המשפט, נטען כי כ-100 מפעלים הצורכים אמוניה אמורים כעת לשנות את אופן קבלת החומר, והדבר עלול לגרום לקשיים רבים. "הפסקת אספקת האמוניה עבור מפעלים אלה עלולה במקרים רבים להביא לסגירה של קווי ייצור, ולעתים אף סגירת העסק.

 

"בחלק מהמקרים הפסקת אספקת האמוניה תוביל לחוסר יכולת להתמודד עם אירוע חירום וליכולת להפחית פליטות לאוויר", מזהירים במשרד הגנת הסביבה. ביחס לבתי קירור ציינו כי מדובר במערכות סגורות, אולם דליפה וחוסר היכולת למלא את החסר עלולה להביא לפגיעה בתוצרת.

 

בהמשך מתייחסים במשרד לדו"ח הסיכונים שהגיש פרופ' אוהד קינן לעיריית חיפה, ומהווה טיעון מרכזי לסגירת המכל והפסקת הגעת אוניות האמוניה לישראל. במשרד טוענים כי עשו איזון "בין הצורך המשקי לסיכונים הכרוכים בהמשך הפעלתו של מערך האמוניה", ולדבריהם, "איזון זה ממשיך לעמוד בתוקפו". הם הוסיפו כי פנו לפיקוד העורף ולמטה לביטחון לאומי שאשררו את עמדתם כי ניתן להכניס את האונייה ולמלא את המכל בבטחה.

 

לדברי המשרד, הבקשה היא להכנסת אונייה אחת בלבד, וכי חיפה כימיקלים תתחייב "טרם שהיא עושה שימוש באמוניה לצרכיה שלה", להעמיד את החומר לטובת כלל צרכני האמוניה במדינה. כמו כן, כאשר תגיע כמות האמוניה במכל ל-4,000 טון, תדווח החברה על כך למשרד להגנת הסביבה, ותחויב לקבל את אישורו עבור כל הוצאה של אמוניה מהמכל.

 

יש לציין כי בדיונים שהתקיימו השבוע בבג"ץ ובבית המשפט המחוזי בחיפה בנוגע לאמוניה, מתחו השופטים ביקורת נוקבת על המפעל והחברה שלא נערכו במועד לריקון המכל ולהפעלת משק האמוניה בישראל בחלופות. שופטי בג"ץ ציינו כי כבר לפני שנתיים הוחלט שהמכל ירוקן עד ה-1 במרס 2017 ודבר לא נעשה כדי להיערך לכך.

 

נזכיר שבפברואר השנה הורה המשרד להגנת הסביבה לחיפה כימיקלים לסגור את המכל עד ה-1 ביוני, אולם גם אז לא החלה היערכות של משק האמוניה, עד להחלטת בית המשפט לרוקן את המכל בראשית אפריל.

 

בעיריית חיפה התייחסו לבקשת המשרד בכעס ובציניות: "אמנם דבר לא מפתיע אותנו, אבל ראוי שיעמדו אנשי משרד הגנת הסביבה ויסבירו לתושבי מטרופולין חיפה, איך מתיישבת בקשתם זו אל מול הדברים שנאמרו רק אתמול בבית המשפט המחוזי לגבי מסוכנות המכל וחשיבות ריקונו בצורה בטוחה.

 

"אנו קוראים לממשלת ישראל לחזור בה מבקשתה זו ולראות לנגד עיניה את ביטחונם של כמיליון מתושבי מדינת ישראל ולנטוש את הדרך בה דואגים לבעל ההון. הדברים שנאמרו בכל הערכאות המשפטיות על התנהלות מנהלי המפעל, לא מספיקים למדינה בכדי להעביר את האחריות במחדל לאותם בעלי הון? הביקורת הקשה של כל הערכאות המשפטיות על הזיגזג של הממשלה בנושא נופלת, ככל הנראה, על אוזניים אטומות ואנו נעשה כל שבידנו למנוע מהלך זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים