ראשי התאגיד: נעתור לבג"ץ נגד המתווה של רה"מ
במכתב ששלחו ראשי התאגיד ליועמ"ש הם איימו בעתירה נגד המתווה שמטרתו "לעקר מהיסוד את השידור הציבורי מתוכן ולבסס פיקוח של גורמים פוליטיים על דיווחי היום". הם אף התריעו: "המסר כבר הועבר - עיתונאי שלא יסור למרות הממשלה עלול למצוא את עצמו מחוסר עבודה"
תאגיד השידור הציבורי כאן מפשיל שרוולים נגד המתווה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון בעניין סגירת חטיבת החדשות שלו והקמת תאגיד חדש שינהל אותה: במכתב ששיגרו הערב (שבת) ליועץ המשפטי לממשלה, התריעו מנהלי כאן כי יעתרו לבג"ץ אם טענותיהם לא יתקבלו, וכתבו כי "מטעמו של ראש הממשלה הופעלו לחצים לאיום משרות בתאגיד, לרבות משרת מנהל החדשות. הלחצים אף התגברו בחודשים האחרונים".
לטענתם, כפי שניסחה עו"ד אלה גור שמייצגת את ראשי התאגיד, "קבלת ההחלטות באשר למתווה נעשתה בהליך לא תקין, תוך פגיעה בזכויות יסוד רבות ומהותיות, ללא תכלית ראויה, ולקידומה של תכלית לא ראויה. השיקולים העומדים מאחורי הכוונה לשנות את החוק הם זרים ופסולים".
גור כתבה ליועמ"ש כי "מכלול נסיבות העניין מצביע על כך שהליך קבלת ההחלטות בשבועות האחרונים בכל הקשור לשידור הציבורי הוא הליך בלתי תקין בעליל". לדבריה, "לכאורה, השרים מקבלים החלטות מבלי שמינו ועדה מקצועית מייעצת, ללא שמיעת הגורמים הרלוונטיים, ללא שמיעת עמדת התאגיד, לעתים בניגוד לעמדת הגורמים המקצועיים, ללא הנמקה מקצועית להחלטותיהם, עד כדי חשש שיש בבסיס החלטות אלה שיקולים פוליטיים, שיקולים שלא נתמכים בעובדות ושיקולים זרים נוספים".
לטענתה, "הניסיון לשנות את החוק בדרך הלא מקצועית המתוארת, גרם וגורם לנזקים של ממש למאות עובדים הנאלצים, בין היתר, לעבוד במצב של חוסר ודאות הגובל בהתעללות. הוא פוגע בנותני שירותים חיצוניים ובחברה הישראלית בכללותה, באופן בלתי סביר, תוך בזבוז משווע של כספי ציבור, שאין לתת יד לקיומו. נוסיף כי ממילא ההחלטות של השרים אינן ניתנות ליישום בפרקי הזמן המדוברים".
עוד נכתב כי פרטי הסיכום בין כחלון לנתניהו לא ברורים וכי הם "משתנים חדשות לבקרים", וכי "לא הוצגה כל תכלית ראויה לשינוי הדרסטי ולא ניתן לו נימוק סביר".
במכתב שנשלח כאמור ליועץ המשפטי לממשלה צוין כי מטרתו של שינוי החוק היא "לעקר מהיסוד את השידור הציבורי מכל תוכן ולבסס פיקוח של גורמים פוליטיים על דיווחי היום". עוד טענה גור כי "בבסיס הסיכום עומדים שיקולים זרים שקידומם יפגע וכבר פוגע בחופש הביטוי באמצעות שלילת העצמאות של השידור הציבורי שהיא נשמת אפו של חופש הביטוי ובלעדיו הדמוקרטיה היא כקליפה ריקה מתוכן".
בתאגיד השידור הציבורי מתייחסים במכתב לאחד הטעמים להצדקת המהלך של ראש הממשלה נתניהו והוא "הדאגה לעובדי רשות השידור", אך ציינו כי "נכון למועד כתיבת שורות אלו כ-58% מעובדי התאגיד שכבר גויסו לעבודה הם עובדי רשות השידור, ומהם כ-160 עובדים מיועדים לחטיבת החדשות של התאגיד".
לפי המכתב, "ממוקד הקמתו הופעלו על הנהלת התאגיד, לרבות מטעמו של ראש הממשלה, לחצים לאיום משרות בתאגיד, לרבות משרת מנהל חטיבת החדשות ולפיטורי עובדים ויועצים שהועסקו בתאגיד. הנהלת התאגיד עמדה בפני לחצים אלה ודחתה אותם".
בתאגיד הוסיפו כי "הלחצים האלה לא פסקו, ואף התגברו בחודשים האחרונים. המסר כבר הועבר: לממשלה הכוח להתערב ולשלוט בשידור הציבורי, ועיתונאי שלא יסור למרותו, עלול למצוא את עצמו מחוסר עבודה".
לסיכום הבהירו מנהלי התאגיד כי ככל שטענותיהם לא יתקבלו - ייאלצו לעתור לבג"ץ נגד המתווה של כחלון ונתניהו.