הפלמ"חניקים ניצחו במאבק: "רחבעם זאבי לא יונצח בשער הגיא"
במשרד רה"מ החליטו כי האתר ייקרא על שם מלווי השיירות, ולא על שם השר שנרצח - וכעת מחפשים אתר הנצחה חלופי. "כדי למנוע פגיעה נוספת בנשים שנפגעו מזאבי, ראוי שאף אתר לא ייקרא על שמו", אמרו במחנה הציוני
הפלמ"חניקים ניצחו, והשר לשעבר רחבעם זאבי (גנדי) לא יונצח ככל הנראה בשער הגיא. לאחר מאבק ממושך, במשרד ראש הממשלה החליטו כפי הנראה כי האתר ייקרא על שם מלווי השיירות לירושלים, כפי שדרשו ותיקי הפלמ"ח, ולא על שם השר שנרצח בעת מילוי תפקידו. כעת מחפשים אתר חלופי להנצחת זאבי. ותיקי הפלמ"ח אמרו כי ימשיכו את המאבק, עד לקבלת הודעה רשמית.
ממטה המאבק של עמותת דור הפלמ"ח אמרו: "מבחינתנו מדובר בצעד חשוב לתיקון העוול ולמען הצדק ההיסטורי של הפעולות והלוחמים לחיבור ירושלים למדינת ישראל במלחמת העצמאות. אין בכך עמדה נגד זאבי, אלא שהוא לא לחם במקום הזה. המאבק יימשך עד שתהייה החלטה סופית חתומה של הממשלה".
באופוזיציה בירכו על ההחלטה שלא להנציח את זאבי בשער הגיא. "לשם עשיית צדק ומניעת פגיעה נוספת בלוחמי הפלמ"ח בשער הגיא ובנשים שנפגעו מזאבי, הראוי הוא שאף אתר לא ייקרא על שמו", נמסר מהמחנה הציוני. "ההחלטה הנכונה ביותר שתמנע פגיעה נוספת בנשים שנפגעו מזאבי ובלוחמי הפלמ"ח תהיה לקרוא לחאן על שם לוחמי הפלמ"ח בקרב על שער הגיא, ולא להנציח את זאבי באף אתר".
מרב מיכאלי, יו"ר סיעת המחנה הציוני, הוסיפה: "קריאת חאן שער הגיא על שמו של רחבעם זאבי תהיה פגיעה נוספת ומיותרת בנשים שנפגעו מזאבי, וכן בלוחמי הפלמ"ח הנושאים זיכרונות מהקרב על כיבוש ירושלים. כדי לעשות צדק גם עם לוחמי הפלמ"ח וגם עם הנשים שנפגעו מזאבי, ראוי שחאן שער הגיא יונצח על שם הלוחמים בקרב, ושאף אתר לא ייקרא על שמו של זאבי. זהו המסר הנכון של סובלנות ועשיית צדק, שאנו כחברה מחויבים בו".
ברשת ב' דיווחו לראשונה כי משרד ראש הממשלה הודיע שרחבעם זאבי לא יונצח בשער הגיא והמקום ייקרא על שמם של פורצי הדרך לירושלים ומלווי השיירות. זאת, יותר משלושה חודשים לאחר פגישת ותיקי הפלמ"ח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, אז ביקשו ממנו לבטל את החלטת הממשלה להנציח את מורשתו של זאבי בשער הגיא. בפגישה השתתפו אז השר לשעבר רפי איתן, האלופים במיל' שייקה גביש, צביקה זמיר ועמוס חורב, והמשורר והסופר חיים גורי.
כבר ב-2011 החליט המשרד לענייני ירושלים ומורשת להנציח את זכר זאבי, שהיה לוחם בפלמ"ח ואלוף בצה"ל, באתר הסמוך להרי ירושלים. ההחלטה עוררה התנגדות בקרב לוחמי הפלמ"ח, שנאבקו על פריצת הדרך לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות.