שתף קטע נבחר

הרופאים קבעו שהעובר תקין – הילד נולד בלי יד

פעמיים במהלך ההיריון עברה אישה סקירת מערכות, ובשני המקרים נקבע כי הכל תקין וכי העצמות וכפות הידיים מתפתחות היטב. בחדר הלידה התגלתה הטעות: לתינוק חסר כל החלק מתחת למרפק שמאל

זה הסיוט של כל הורה: אתם עושים את כל בדיקות ההיריון, בטוחים שייוולד לכם ילד בריא, אך בחדר הלידה מתגלה מום — וכזה שלדעתכם אפשר וצריך היה לגלות.

 

זה מה שקרה לבני זוג מאזור המרכז, בשנות ה־30 לחייהם, אשר מגישים בימים אלה תביעה נגד קופת חולים כללית בטענה לרשלנות רפואית לאחר שבסקירות המערכות שבוצעו במהלך ההיריון נאמר להם שהעובר תקין ונצפו אצלו כפות ידיים ואצבעות — אולם התינוק נולד ללא כף יד וללא אמה שמאלית.

 

כך כתבו הרופאים לאחר הבדיקה ( ) ( )
כך כתבו הרופאים לאחר הבדיקה

 

שתי בדיקות קבעו שיש ידיים

לפני כשלוש שנים הרתה האישה. כשהייתה בשבוע ה־16 להריונה פנו בני הזוג למרפאה וביקשו לבצע סקירת מערכות. במסמך תוצאות הבדיקות נכתב שלא נמצאו ממצאים חריגים: "קיום עצמות ידיים ארוכות — נצפו ללא ממצא פתולוגי; קיום כפות ידיים — נמצא ללא ממצא פתולוגי", נכתב במסמך, שעליו חתומה מומחית ברפואת נשים של קופת החולים.

 

האישה עברה בדיקה נוספת בשליש השני של ההיריון — בסוף השבוע ה־24. גם אז, לשמחת בני הזוג, נקבע כי לא נצפו ממצאים חריגים. בטופס התוצאות ציינה הרופאה שנצפו כפות ידיים ועצמות ידיים והעובר מתפתח באופן תקין בהתאם לגיל ההיריון. ההורים סמכו על חוות הדעת ולא חשדו שמשהו לא בסדר.

 

לתדהמתם, כאשר ילדה האישה את בנה בבית־החולים התברר שהוא נולד ללא יד וללא אמה. "לא ידענו שהעובר מתפתח ברחם כשאין לו את כל החלק ממרפק שמאל ומטה", סיפרו בני הזוג, "כל הבדיקות העידו שהכל תקין. אנחנו לא מצליחים להבין איך הרופאה ראתה את כפות הידיים והעצמות — אף על פי שהן לא קיימות בכלל".

 

 ( ) ( )

 

בני הזוג מספרים כי הסתכלו אומנם על בדיקות האולטרסאונד, אבל לא ידעו מה בדיוק אמורים לראות בהן וסמכו על פענוח הבדיקות שקיבלו מהרופאה. "לו היינו יודעים שאלה יהיו התוצאות — היינו פונים לוועדה להפסקת היריון ומבקשים לבצע הפלה. אין כל ספק שהוועדה הייתה מאשרת את הפרוצדורה", מספרים ההורים.

 

"כאב הלב בגלל מבטי הסביבה"

בני הזוג, שתובעים את קופת החולים באמצעות עורכת הדין גלית קרנר, טוענים כי הטיפול בילד שנולד עם נכות מצריך הרבה אנרגיה, זמן ומשאבים כלכליים — משאבים שיכלו להיחסך אילו הרופאה הייתה קוראת את סקירת המערכות כפי שמצופה ממנה וכפי שהיא נדרשת מתוקף תפקידה.

 

עו"ד גלית קרנר (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
עו"ד גלית קרנר(צילום: אילן ספירא)

 

"אחת הדוגמאות למשאבים שאותם אנחנו נדרשים לגייס זה המחיר היקר בצורה בלתי רגילה של הפרוטזות, שאותן אנחנו צריכים להחליף כל כמה חודשים כי הילד גדל והאביזר כבר לא מתאים", סיפרו בני הזוג, "שלא נדבר על כאב הלב שאנחנו חווים כל פעם בעקבות ההתנהגות של הסביבה והמבטים המביכים שאנשים נועצים בילד, שהיום כבר בן שנתיים אבל בעתיד יבין יותר שהוא שונה והפגיעה רק תגדל".

  

עו"ד קרנר אומרת: "מדובר ברשלנות מהסוג החמור ביותר. בני הזוג שמו את מבטחם ברופאה של קופת החולים, סמכו עליה, והיא פגעה באמון הבסיסי. אם קופת החולים לא מסוגלת לתת טיפול איכותי בגלל עומס שבו היא נתונה, עליה לכל הפחות ליידע את ציבור לקוחותיה על כך. בלי צל של ספק, בני הזוג הזה היו בוחרים לעשות בדיקות באופן פרטי".

 

מקופת חולים כללית נמסר: "המקרה נמצא בבדיקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרופאים קבעו שיש יד. התינוק נולד בלי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים